REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Ja posiadam Avensis 2014 (po pierwszym lifcie). 2.0 Benz. + CVT. Wersja full. Dostałem od ojca, który kupił w salonie w pl. Teraz zmienil na Camry a tego ja odziedziczyłem. Teraz ma 97k. przebiegu. Olej w skrzyni wymieniłem przy 80. Silnikowy co 10 zmieniam sam. Co do CVT idzie się przyzwyczaić. Osiągi nie są złe, ale wrażenie jest dziwne jak silnik wyje a nie jedzie. Ale to wrażenie bo w porównaniu do samochodów obok jedzie tak samo. Niestety chce zmienić bo to sedan, a budowa domu i 2 małych dzieci. Gdyby nie to już bym miał LPG.
Co do ilości miejsca, nie jest źle, ale 2 foteliki jak umieścisz to ze 20 cm zostaje na środku. Tyle co ma podłokietnik. Myślę że dziecko 15 letnie się zmieści, ale teściowa raczej nie . Taka konfiguracja to tylko w wanach.
Co do serwisowania skrzyni. Toyota nie przewidywała wymiary oleju w skrzyni, to nie dziwota że skrzynie padały po 200 tys. km. Ja pojechałem do serwisu skrzyń biegów przy 80 tkm i wymienili olej za 800zl, ale w Człuchowie jest specjalistą, który nie dość że jest fachowcem od tych skrzyń, to jeszcze bierze za to 600 zł. Olej się wymienia co około 60-80 tys. km. Jak kupujesz auto z przebiegiem około 200 tys. i olej nie był wymieniany, to czerwona lampka. Warto pojechać do takiego serwisu żeby ocenili skrzynię. Remont to około 3-6 tys. zł. Dużo info jest na forum Avensis.info