Toyota Carina E czy zagazować?

29 Sty 2010, 14:13

Witam, mam takie pytanko, Jak sprawuje się toyota carina e na gazie? Czy ktoś ma lub miał taką zagazowaną carinę? Jak to jest z gazowaniem japończyków? Opinie są na nie, ale dlaczego? Co konkretnie się dzieje, jak temu zaradzić i czy to dobry pomysł wrzucać gaz do tego auta? To niekoniecznie musi być carina, bo silniki były wsadzane też do innych modeli. Ktoś może jeździ zagazowaną toyotą i podzieli się swoimi spostrzeżeniami? Z góry dziękuję.
Dno jest dnem, nawet jeśli jest obrócone do góry.
qbik
Początkujący

Miejscowość: Pomorze

29 Sty 2010, 15:29

Ja zawsze gdy czytałem o Carinach, nigdy nie potknąłem się nawet o jakąkolwiek wzmiankę na temat montażu LPG w tym aucie,natomiast w przypadku aut nadających się do zagazowania zawsze te wzmianki były! Ja z tego wyciągnąłbym odpowiedni wniosek.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

29 Sty 2010, 21:58

Nie ma problemu z zagazowaniem Cariny tak jak nie ma problemu z zagazowaniem jakiegokolwiek japończyka. Możesz montować instalację i cieszyć się ekonomiczną jazdą.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

30 Sty 2010, 11:53

Dwie zupełnie skrajne odpowiedzi...Jeśli mamy szesnastozaworowy silnik na wielopunktowym wtrysku, to gaz chyba tylko sekwencyjny, tak? Na czym polega zły lub dobry montaż instalacji LPG? Co złego może stać się zagazowując silnik współpracujący źle z gazem? Jeździ ktoś zagazowaną toyotą?
Dno jest dnem, nawet jeśli jest obrócone do góry.
qbik
Początkujący

Miejscowość: Pomorze

30 Sty 2010, 12:04

Cóż,musisz sugerować się bardziej opinią Migaza,ja nigdy nie przeczytałem ,że te silniki do zagazowania się nie nadają, ale też jak już wspomniałem ,że gaz im nie szkodzi.Faktem jest jedno ważny jest dobór właściwej instalacji oraz jakość montażu,kondycja silnika też jest ważna.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

31 Sty 2010, 21:00

Możesz z czystym sumieniem montować gaz , nawet starsze instalacje były dobrze tolerowane przez silnik , a sekwencje to już w ogóle bez problemu .
wrocek66
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla WRC (1997–1999)
    Pierwsza połowa lat 90. na rajdowych trasach należała do modelu Celica GT-Four. Pierwsza Celica z napędem na wszystkie koła dowiodła swych zalet jako świetny samochód wyczynowy, zdobywając tytuł mistrza kierowców ...
    Nowe stawki akcyzy w 2017 roku na samochody osobowe
    Zmiany naliczania podatku akcyzowego od samochodów osobowych najprawdopodobniej zostaną wprowadzone od nowego 2017 roku. Rząd zamierza ograniczyć import starych samochodów. Według nowych przepisów im ...

23 Lut 2014, 21:13

Z zagazowaniem nie ma problemu.
W Toyocie ważne jest aby regulować zawory co 60 tyś, a na gazie nawet częściej o czym mało kto wie. Toyota nie ma hydrauliki zaworów i trzeba wykonywać regulację, która nie jest tania, bo polega na wymianie płytek zaworowych.
Pozdrawiam
ludek76
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 08 1994
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: carina e
Silnik: 2.0 i 130KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992