Toyota Corolla Auto godne polecenia?

28 Lut 2011, 11:57

Witajcie planuję zakup autka na oku mam Toyota Corolla E12 Hatchback 1,4 16V z końca 2001r. I tu moje pytanie czy:
-Są to autka tak mało awaryjne jak mówią?
-Jak blachowo się trzymają?
-Czy to prawda że hamulce szybko się zużywają czytałem że 30000km i do wymiany?
-Czy nie będzie problemu po założeniu gazu słyszałem że te auta nie lubią lpg.
-Egzemplarz który mam na oku ma przejechane 188000km czy to dużo dla tego auta jest to przebieg pewny na 100% Autko było cały czas serwisowane w ASO.
II ogólnie co możecie mi powiedzieć o tym samochodzie co się często psuje itp.

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.
EmilGG
Nowicjusz

Miejscowość: Poland

28 Lut 2011, 12:24

Zależy na jaki trafisz egzemplarz. Może być tak, że będziesz ładował kasę, a możesz jeździć jeszcze dłuugo bez awarii.
Jaka cena za ten samochód?
Andree
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: pl

28 Lut 2011, 12:30

Andree, cena to około 13000. Wiem że zakup samochodu używanego to trochę loteria ale cóż zrobić.
EmilGG
Nowicjusz

28 Lut 2011, 12:36

188 000 to już sporo, ale jeśli auto serwisowane to zawsze jakiś plus. Jak na 10 lat to realny przebieg. Na forum Corolli jest na sprzedaż 2002 rok z przebiegiem 132 000 , ale za 17 900 zł. Fakt, że ma dużo nowych części :).
Andree
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: pl

28 Lut 2011, 12:40

Andree, Auto sprzedaje "znajomy" jeździł nim przede wszystkim na dłuższych trasach mało w mieście przebieg jest na 1000% pewny lepiej chyba kupić takie auto niż od handlarza z ogłoszenia z przebiegiem 100000km od kobiety nie palącej hehe.
EmilGG
Nowicjusz

28 Lut 2011, 14:37

Jeśli od znajomego, i w dodatku jeżdżona po dłuższych trasach, to moim zdaniem warto - przebieg zrobiony po mieście jest bardziej "intensywny" dla samochodu niż w trasie, bo cały czas sprzęgło, krawężniki, kręcenie kierownicą, hamowanie, gaz itp, a w trasie jedzie się na ogół na jednym biegu.

180tys. km dla Corolli to nie jest zbyt dużo. Ogólnie Corolla nie jest mistrzem zakrętów (belka z tyłu), ale dzięki tej belce ma trwałe zawieszenie (czego o wielowahaczowym powiedzieć nie można)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Micra N-Tec - nowa stylizacja nadwozia i wnętrza
    Nissan wprowadził właśnie do sprzedaży nową, specjalną odmianę miejskiego modelu Micra. Wersja N-Tec wyróżnia się nową stylizacją nadwozia i wnętrza, a także zmodernizowanymi rozwiązaniami technicznymi. Jest też bardzo ...

28 Lut 2011, 14:53

ACSznycel, Dzięki.
A co macie do powiedzenia na moje pytania postawione w pierwszym poście najważniejsze dla mnie jest to by autko było mało awaryjne i ekonomiczne i dlatego myślę o gazie.
EmilGG
Nowicjusz

28 Lut 2011, 14:58

Popytaj na forum Corolli jak ten silnik znosi gaz - jedne go lubią, inne nie, tam ci powiedzą najdokładniej do jakiego silnika jaka instalacja :)

Nie ma aut bezawaryjnych - miałem poprzednio Corollę E12 właśnie i przez 3 lata nic się nie działo, ale po 3 roku pękł w niej silnik... Wymiana 8tys. zł i auto sprzedane, bo po wymianie czuć było że to coś jednak jest nie tak. Aczkolwiek to był raczej mój pech, bo w rankingu niezawodności Corolla stoi wysoko
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

28 Lut 2011, 15:04

Słyszałem opinie że jeżeli kupujemy używany samochód,to przebieg jest ostatnią rzeczą na którą trzeba zwrócić uwagę. Wszystko zależy do egzemplarza na jaki trafisz,ale generalnie Toyoty cieszą się dobra opinią.
AutoMisala
Początkujący

Miejscowość: RYBNIK

28 Lut 2011, 15:07

ACSznycel, Wiem że niema aut bez awaryjnych ale chciał bym jak naj mniej awaryjne
AutoMisala, Wiem że przebieg nie jest najważniejszy ale swoje robi.

A jeszcze jakie są ceny części czy tak drogie jak się słyszy że Japończyki do drogie części czy to mit?
EmilGG
Nowicjusz

28 Lut 2011, 18:36

Zależy co kto uważa za drogie części. Ceny części będą na poziomie konkurenci, czyli Focusa czy Astry. Auto jest mało awaryjne i taki przebieg to rozgrzewka. Pamietam jak kiedys u mnie w mieście z ASO Toyoty wysyłali zapytanie do centrali Toyoty o jakąś usterke przy przebiegu 600 tys, które to auta przejeździły praktycznie bezawaryjnie.
Co do gazu musisz znaleźć gazownika który ma o tym pojęcie, a nie takiego któremu sie wydaje że ma. Najlepiej poczytaj na forum Corolli i tam Ci podpowiedza dobrego gazownika u którego już kilka osób zakladało.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

01 Mar 2011, 21:50

fiko7, Dzięki wielkie jak kupię to się pochwalę
EmilGG
Nowicjusz