Toyota Yaris Hybrid czy zwykła benzyna? Kupno nowego auta

02 Paź 2021, 10:21

Jak dajesz za przykład szmaciarzy zwanych taksówkarzami , którzy jak by mogli to by swoje g...o zjedli , to nie jest to grupa która jest przykładem dla zwykłego człowieka , bo po pierwsze oni robią dużo km w porównaniu do cywilnego kierowcy , a po drugie styl jazdy jaki oni preferują to jazda na 5 biegu i 30 km/h tylko po to żeby zaoszczędzić bo z tego żyją . A do tego wszystkiego , teraz wszystkie hybrydy Toyoty oprócz Yarisa i Yarisa Crosss , mają filtr GPF , który przy małych przebiegach wykończy silniki bo o ile sama benzyna się dociąży szybko , o tyle Hybryda pracująca na wolnych obrotach już nie . Więc jak wiesz co to GPF to się przekonasz jak w zimie hybryda załączy wypalanie filtra i wtedy komputer pokaże 13 litrów spalania. Kolejnym problemem okaże się benzyna w oleju . Poczytaj sobie na niektórych forach jakie kłopoty sprawia to ustrojstwo . Hybryda z założenia na miasto i krótkie dystanse zostałą zabita normami emisji spalin . Oczywiście bajeczki w salonach jakoby ich filtr GPF nie stanowił problemu to tylko bajki . Oczywiście zaraz napiszesz że pisze bzdury , więc kierujmy się faktami a nie czyimiś doznaniami . Pozdrawiam
peterka1000
Nowicjusz

02 Paź 2021, 10:46

sebsad2705 napisał(a):Pomimo tej dyskusj za i przeciw to jednak składnia się do hybrydy mam lekka nogę a i automatem a chęcią zobaczę ja się jeździ w dłuższej perspektywie .... nic innego mi do głowy nie przychodzi ...

Tak jak już niektórzy napisali, ta różnica w cenie zakupu, wcale nie musi ci się zwrócić, bo dostajesz bonus w postaci automatu. Ale przy jeździe w zakorkowanym mieście jest to jednak możliwe w całkiem niedługim czasie.
Porównajmy zalety i wady yariski klasycznej i hybrydowej.
Yaris benzyna- z plusów to chyba jedynie cena zakupu, no i łatwiejsze wyprzedzanie szybkiego tira na krajówce.
Yaris hybryda- do niższego spalania, dochodzi automat, a co za tym idzie bardzo płynna jazda po mieście.
Nie można zwalać całej różnicy w cenie na hybryde. Gdyby benzynowa Yariska była z automatem, to ta różnica zmalała by o połowę.
Dla mnie osobiście lepsza by była Yariska w manualu, bo większość mojej jazdy to 20-30km trasy po krajówkach i drogach podmiejskich.
Gdybym choć z połowę swojej jazdy miał po mieście, z całą pewnością wybrałbym jednak hybrydę.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

02 Paź 2021, 10:58

Kolego nie wiem czy jeździłeś nowym Yarisem w Hybrydzie , bo ja tak i może byś się zdziwił jak ona daje rade . Wszyscy muszą zapomnieć co było we wcześniejszych rocznikach . Tutaj jest hybryda tzw 4+ generacji i. kupe się zmieniło . Do poprzedniej Yariski bym nawet nie wsiadł bo szkoda nerwów było . Teraz testowałem nowego Yarisa w 4 osoby i to jedna słusznych gabarytów i gdyby nie głośna eCVTY to do przyśpieszenia nie ma co się przyczepić bo specjalnie jadąc pod dość dużą górę dałem buta w podłogę i startując powiedzmy od 30 km/h w 4 osoby , miałem w połowie kilometrowej górki 145 km/h . Szczęka mi opadła pod tym względem . Oczywiście spalanie 6,8 ale Yariska darła pod górkę jak głupia i to muszę uczciwie przyznać . Sąsiad ma bazujący na tym silniku co Yaris , tylko 4 cylindrowy C-CHR 186 km i tamto ma do setki 7,6 sekundy . Więc naprawdę Toyota zrobiła w tych najnowszych hybrydach postęp niesamowity . Szkoda tylko że poza Yarisem wszędzie ten przeklęty filtr GPF
peterka1000
Nowicjusz

02 Paź 2021, 11:03

peterka1000 napisał(a):Kolego nie wiem czy jeździłeś nowym Yarisem w Hybrydzie

Jeździłem, ale fizyki nie przeskoczysz. O ile w ruchu miejskim, dzięki skrzyni ecvt możesz ruszać i przyspieszać nawet szybciej niż manualem, to przy wyprzedzaniu szybkiego tira liczą się tylko dwie rzeczy-moc i masa.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

02 Paź 2021, 11:13

No tak kolego zgadza się ale przecież rozpatrujemy tutaj samochód na miasto gdzie prędkość to max poza miastem pod miejska to na ogół 90 km/h . Bo nie okłamujmy się , że Yaris nawet 260 konny GR nadaje się na trasę . To tylko samochód na tor wyścigowy dla zabawy , lub czysty wybryk w cenniku i nic więcej . Jeśli bym brał pod uwagę jazdę w trasę to nigdy bym nie kupił Yarisa z jakimkolwiek silnikiem czy to hybrydowym czy benzynowym , czy nawet jak by był diesel . Po prostu zbyt mały . Natomiast na miasto się zastanawiam czy ma sens dopłacać do hybrydy . Chce kupić nowego tak do kwietnia przyszłego roku , a że większość samochodów miałem usportowionych lub sportowych i uwielbiam mieć samochód pod kontrolą to mnie pasuje manual , pomimo tego że miałem 4 samochody w automacie to za tym nie tęsknię . Więc samochód tylko na odcinki 3 km do max 10 km i postój i tak w koło . Więc hybryda się nie zwróci nigdy .
peterka1000
Nowicjusz

02 Paź 2021, 11:21

peterka1000 napisał(a):Oczywiście zaraz napiszesz że pisze bzdury , więc kierujmy się faktami a nie czyimiś doznaniami

Ty nie piszesz bzdur tylko skrajne farmazony, zlepek kilku for internetowych + prasa + doznania kierowców nigdy nawet nie siedzących w hybrydach.

Dam Ci prosty przykład tych krzykaczy paliwa w oleju itp.
Pomijam fakt że to jest nagminne na b.krótkich odcinkach szczególnie przy wtryskach DI ale na tą chwilę temat rozdmuchany przez kilku krzykaczy i tylko na polskim forum. I co ciekawe juz nawet pionierzy się z tego wycofali bo a to jeden mierzył olej tak a drugi srak...

Daj sobie już spokój z pisaniem tych epopei bo dużo nie oznacza mądrze.

peterka1000 napisał(a):Więc samochód tylko na odcinki 3 km do max 10 km i postój i tak w koło . Więc hybryda się nie zwróci nigdy .

Miałeś napisane czemu się kupuje hybrydę czy dalej będzie uprawiać ten słowotok.
Powiem Ci tak po studencku... właścicielka yarisa h którym będę dzisiaj jeżdził, jeżdżiła różnymi yarisami w manualu, jeżdziła różnymi autami i w d.ma czy się zwróci jeżdzi tylko po mieście 4km.do pracy i nie oddała by moczu na inną formę jazdy Rozumiesz ????

p.s.

Dziś licytuje 2szt aurisów hybrydowych dla małżeństwa gdzie kolega dotąd a to porsze a to coś tam a jego żona tsi w manualu i odkąd przejechał się hybrydą w centrum Wawy nic innego nie widzi w tej roli.
W garażu ma coś co schodzi poniżej 4s do 100km/h a do pracy ma spokój i harmonie jazdy.
Tyle w temacie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW ActiveE (od r. 2010) - samochód elektryczny
    Na początku 2010 r., zaledwie rok po debiucie MINI E, BMW Group poczyniła kolejny wielki krok w kierunku opracowania pojazdów produkcyjnych o zerowym poziomie emisji spalin w postaci światowej premiery BMW Concept ...
    Czy Honda Accord to dobra inwestycja?
    Decyzja o zakupie nowego auta dla wielu osób jest prawdziwą męczarnią. Bardzo duża oferta, bardzo dużo danych liczbowych, mnóstwo informacji. Jednak przyjrzyjmy się na przykładzie jednego z modeli Hondy jakie ...

02 Paź 2021, 11:32

Szkoda czasu na polemikę z '' wyznawcami '' . Jesteś jak wyborca Pis . który głosuje na nich ale zapytany : '' Dlaczego '' tak do końca nie umie powiedzieć . Piszę długie posty bo jestem zwolennikiem wysławiania się odpowiedniego , a nie tak jak większość nie umiejąca czytać ze zrozumieniem. A Twoje bajki o temacie rozdmuchanym co do GPF , to powiedz mojemu kuzynowi rzeczoznawcy , który pisze opinie do sądu w sprawach technicznych ile ma pozwów od właścicieli nowych samochodów , którzy zapewniani w salonie że GPF w benzynie nie sprawia kłopotów , mają dość użerania się . Zamiast cieszyć się jazdą to samochód 8 miesięczny stoi w serwisie już 3 raz bo olej rozrzedzony przez benzynę grozi zatarciem silnika . Jak kupował nowy samochód to miało być zero problemów a teraz serwis zaleca raz w tygodniu jazdę na trasę aby wypalić GPF . Widać jak szarpiesz się w wypowiedziach bo brakuje Ci rzeczowej wiedzy . Liczą się Ci którzy myślą jak Ty . A ja kieruję się FAKTAMI nie mitami czy pobożnymi życzeniami .
peterka1000
Nowicjusz

02 Paź 2021, 12:19

Wziąłbym benzynę, uważam, że to sytuacja analogiczna do opon całorocznych. Albo silnik spalinowy, albo elektryczny. :D
Gość114260

02 Paź 2021, 12:49

peterka1000 napisał(a):Szkoda czasu na polemikę z '' wyznawcami '' . Jesteś jak wyborca Pis

Pis mam w poważaniu, nie jestem niczego wyznawcą tylko dementuje głupoty które wypisujesz.
peterka1000 napisał(a): A Twoje bajki o temacie rozdmuchanym co do GPF , to powiedz mojemu kuzynowi rzeczoznawcy , który pisze opinie do sądu w sprawach technicznych ile ma pozwów od właścicieli nowych samochodów , którzy zapewniani w salonie że GPF w benzynie nie sprawia kłopotów , mają dość użerania się

Tia już widzę jakie piszę pozwy do sądu w sprawie hybryd :ok: :ok: :ok: :ok:

peterka1000 napisał(a):Zamiast cieszyć się jazdą to samochód 8 miesięczny stoi w serwisie już 3 raz bo olej rozrzedzony przez benzynę grozi zatarciem silnika . Jak kupował nowy samochód to miało być zero problemów a teraz serwis zaleca raz w tygodniu jazdę na trasę aby wypalić GPF . Widać jak szarpiesz się w wypowiedziach bo brakuje Ci rzeczowej wiedzy . Liczą się Ci którzy myślą jak Ty . A ja kieruję się FAKTAMI nie mitami czy pobożnymi życzeniami .

Chłopie nie rozśmieszaj mnie :ok: :ok: :ok: :ok:
I mówi to właściciel dieselka który filozofuje kiedy mu się zwróci jazda z paliwa :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Szybko Ci się nie zwróci ale sympatycy hybryd mają na to wywalone.

Opcja hybrydowa jest dla kogoś świadomego tego co chce i tyle :!:
szybki
Moderator - Tuning

02 Paź 2021, 17:28

peterka1000 napisał(a):Hybryda pracująca na wolnych obrotach już nie
Mała uwaga. Silnik benzynowy w hybrydzie nie pracuje na wolnych obrotach. Minimalne obroty to 1000.

@Peterka1000 w jakim ty świecie żyjesz? Taksówkarze to jest dobry przykład w tym przypadku i hybrydy często priusy. Nie chodzi tu tylko o Polskę.

Powiem tak Yaris nie jest dla Ciebie i proponuję Ci zostać przy obecnym aucie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Paź 2021, 17:55

W jakim świecie raczej zapytam Ty żyjesz ? Temat dotyczy Toyoty Yaris , a Ty piszesz o Toyocie Priusie . Może odrazu o Lexusie RXL za 315000 zł podasz przykład . Kolejny forumowicz co ma kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. Powinien twój post jak mój moderator wywalić bo piszesz nie na temat . hahah
peterka1000
Nowicjusz

02 Paź 2021, 17:58

Fota dla teoretyków. :D Yar.hybryda. Odcinki max krótkie często 1km.korki. Dziś :ok:
szybki
Moderator - Tuning

02 Paź 2021, 18:13

Chce zobaczyć taki odczyt w zimie jak będzie minus 20 czy 25 i jak ( poza Yarisem czy Yarisem cross bo te nie mają GPF ) załączy się wypalanie filtra GPF . Wtedy pokaże lekko 13 litrów ale tego już zapewne nikt nie wrzuci tutaj . :)
peterka1000
Nowicjusz

02 Paź 2021, 18:16

peterka1000 napisał(a):Chce zobaczyć taki odczyt w zimie jak będzie minus 20 czy 25

Ale my w PL mieszkamy a nie na kole podbiegunowym, -20 to jest dwa razy w roku albo w Suwałkach (a w Suwałkach przez miasto się jedzie jak w trasie więc diesel to najlepsze rozwiązanie)
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Paź 2021, 18:23

peterka1000 napisał(a):Temat dotyczy Toyoty Yaris , a Ty piszesz o Toyocie Priusie
Dokładnie bo takimi samochodami jeżdżą najczęściej taksówkarze. To było odniesienie do twojej wypowiedzi gdzie pojechałeś po nich.

Co do Yarisa już Ci napisalem jakie jest moje zdanie po przeczytaniu twoich postów w tym temacie.

Zapewniam Cię że nie mam problemów z czytaniem, a co ważniejsze rozumieniem przeczytanego tekstu :wink:

szybki napisał(a):Odcinki max krótkie często 1km.korki
Bardzo dobry wynik jak na takie dystanse.

peterka1000 napisał(a):Chce zobaczyć taki odczyt w zimie jak będzie minus 20 czy 25 i jak ( poza Yarisem czy Yarisem cross bo te nie mają GPF ) załączy się wypalanie filtra GPF .
Ile razy w roku mamy takie temperatury? Trzymasz samochód w zamrażarce czy jak?

Hybryda nie bo baterie i eCVT.... Inne nie bo mają GPF... zostaje rower ale też nie bo smar w łańcuchu zamarznie :roll:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35