Toyota Yaris Hybrid czy zwykła benzyna? Kupno nowego auta

02 Paź 2021, 18:46

peterka1000 napisał(a):Wtedy pokaże lekko 13 litrów ale tego już zapewne nikt nie wrzuci tutaj

Czemu ?
O tyle jest problem że taki wynik utrzymuje się od września tamtego roku. Auto nie jest garażowane.
A te 13l hmmm nawet tyle mi nie pokazał auris po 250km nocnej jazdy za Berlinem z vmaxem czyli 181km/h :D

Tak już abstrahując tak myśle skąd te fantazje co do spalania :D :?:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

02 Paź 2021, 20:11

Kolego ile jeszcze razy będę mówił '' czytaj ze zrozumieniem '' . Przeczytaj wszystkie moje posty od pierwszego po ostatni , a jak zrozumiesz co napisałem to wtedy się odezwij żeby dyskutować . Jednemu zajmie to 2 minuty innemu kilka godzin . Przeczytaj powoli , może nawet bardzoooo powoli i wtedy załapiesz skąd moje odniesienie do Priusa. Ktoś podał , że taksówkarze jeżdżą najczęściej Priusem więc się odezwałem ale to nie mój temat o Priusie , tylko tych co jak Ty nie umieją czytać ze zrozumieniem . Ja od samego początku odnoszę się tylko i wyłącznie o Toyocie Yaris czy to Hybryd czy też benzyna , a jakiekolwiek użycie innej marki czy modelu w moich postach spowodowane jest właśnie takimi jak Ty co nie umieją czytać ze zrozumieniem. Pisząc tutaj na temat Hybrydy odnoszę się tylko do tych którymi osobiście jeździłem : czyli Yaris model 2020 czy to benzynowy czy to Hybrydowy i jak wcześniej napisałem w odniesieniu do tych modeli , twierdzę że zakup hybrydy jest bezsensowny bo różnica w spalaniu między nimi wynosi max 1,5 do 2 litrów , więc jest pomijalna w kwestii opłacalności zakupu . Co innego jak ktoś uwielbia wycie eCVT i takowe mu się podoba . Ale każdy ma swoje zdanie . Pozdrawiam i kończę odpisywać bo szkoda mojego czasu na wyrwane z kontekstu kawałki osób które zamiast od początku wszystkie moje posty poczytać i zrozumieć , to odnoszą się do pojedynczej wypowiedzi . Pozdrawiam
peterka1000
Nowicjusz

02 Paź 2021, 21:17

Dalej nie rozumiesz... i od początku tylko o jednym.

peterka1000 napisał(a):twierdzę że zakup hybrydy jest bezsensowny bo różnica w spalaniu między nimi wynosi max 1,5 do 2 litrów
Przy jeździe w mieście nie uzyskasz tak niskiej różnicy między hybrydą Yarisa a wersją tylko z silnikiem benzynowym. No może dasz radę jadąc hybrydą dynamicznie, a tym drugim zamulając bo tylko wtedy jesteś w stanie coś takiego uzyskać.

peterka1000 napisał(a):Co innego jak ktoś uwielbia wycie eCVT i takowe mu się podoba
Rozumiesz działanie takiej skrzyni? Napisałem Ci że to nie ona wyje tylko to silnik w tym układzie osiąga wyższe wartości obrotów aby przyspieszyć sprawniej. Nie musisz wachlować drążkiem zmiany biegów zanim przyspieszysz do zamierzonej wartości. Myślisz, że jak przeciągniesz jedynkę i dwójkę przyspieszając to w manualu będziesz miał ciszej. Poza tym zobacz jak hybryda rusza z pod świateł w stosunku do samochodu z podobną mocą.

peterka1000 napisał(a):Przyśpieszenie ma lepsze od hybrydy i do tego na skrzyni manualnej cisza
To jak ty zmieniasz biegi w manualu 2500 obr? Przy takich wartościach i przyspieszaniu z eCVT też jest cisza :mrgreen: Co do samego przyspieszenia 0-100km/h w hybrydzie Yarisa masz tylko 0,7s słabiej :) (Yaris 125KM vs HSD 116KM) Więc jestem pewien, że jak być stanął z taką hybrydą na światłach to jest wielce prawdopodobne, że byś przegrał ten sprint. Pamiętaj, że w codziennym użytkowaniu nie jeździsz w ten sposób samochodem i taka różnica to praktycznie jak by jej nie było.

peterka1000 napisał(a):Też robię od 3 do 5 km naraz i potem samochód stoi
peterka1000 napisał(a):Stary benzyniak zapewne na krótkich dystansach spali więcej od hybrydy ale w Yarisie nie jest to oczywiste . Nowy Yaris spala średnio 4,5 l na 100 km i ma 116 koni , natomiast Yaris nowy benzyniak spala tylko 1 litr do max 1,5 więcej i ma 125 koni
Na takich dystansach nawet porównując spalanie w skali roku zapomnij o tak małej różnicy. A dane które podałeś odnoszą się do jednorazowych przejazdów na dystansie 20-30km. Poza tym każdy odcinek drogi jest inny i spalanie będzie bardzo różne w zależności od tego ile razy będziesz musiał na tym dystansie przyspieszyć i następnie zatrzymać się (np. skrzyżowania, śpiący policjanci itd.). Jeden kierowca wsiądzie i przejedzie 5km do celu tylko np. raz przyspieszając, a drugi na takim dystansie na innej drodze zrobi to 10 razy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Paź 2021, 21:39

A tu nowy wynik. Droga osiedlowa, około 1km.kilka skrzyżowań ze światłami sporo parkowania.
Po 200m było wskazanie 12l ale potem spadało, po 3km.już był ostry spadek.
Wskazanie od ruszenia 9km.

Co do jazdy yaris bena manual vs hybryda nie ma porównania. Inna kutura jazdy. A spalanie jest bonusikiem.
szybki
Moderator - Tuning

04 Paź 2021, 11:27

@szybki przypuszczam, że jak byś zrobił jeszcze drugie tyle km za jednym razem to średnie spalanie spadło by jeszcze o jakiś liitr.
Rokiko
Forumowicz VIP

04 Paź 2021, 11:32

Rokiko napisał(a):przypuszczam, że jak byś zrobił jeszcze drugie tyle km za jednym razem to średnie spalanie spadło by jeszcze o jakiś liitr.

spokojnie. Sądzę że około 15km już by wystarczyło na zejście poniżej 5l.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przygotuj auto do zimy
    Przed sezonem zimowym warto zainteresować się, czy nasze auto jest do niego przygotowane. A co trzeba zrobić, by tą zimę przejeździć bez problemów? O oponach zimowych pisał nie będę, bo to temat znany każdemu. ...

16 Lis 2021, 00:58

Dziś z otrzymanych informacji z serwisu Toyota - Yaris Cross 1,5 hybrid 116KM posiada GPF, ze względu na wymogi UE.
revangel
Obserwowany

16 Lis 2021, 08:36

revangel napisał(a):Toyota - Yaris Cross 1,5 hybrid 116KM posiada GPF, ze względu na wymogi UE.

I co w związku z tym ?
szybki
Moderator - Tuning

16 Lis 2021, 09:52

Odniosłem się do wcześniejszego postu "peterka1000", który napisał że Yaris i Yaris Cross rzekomo GPF nie posiadają.
revangel
Obserwowany

16 Lis 2021, 10:06

Dzisiaj nie znajdziesz już chyba silnika spalinowego bez GPF w nowych samochodach. Niestety to wszytko wymogi ekologiczne. Filtr ten nie powinien sprawiać takich kłopotów w silnikach benzynowych jak w przypadku diesli.
Rokiko
Forumowicz VIP