31 Lip 2016, 12:01
Ja myślę, ża sama dośc szybko dojedziesz do tego, jak sobie sterować tą klimą, żeby było ci dobrze. Pamiętaj tylko, żeby zimnego powietrza z klimy nie ustawiać na siebie. A w szczególności na twarz. Najlepiej jest tak, że środkowe nawiewy są ustawione w kierunku tyłu samochodu, a boczne na szyby.
Co do obiegu wewnętrznego - teoretycznie jak wnętrze już się schłodzi, to powinno się ten obieg wewnętrzny włączyć - klima nie musi pracować tak wydajnie, ponieważ schładza chłodne powietrze z wnętrza auta. A jak jest obieg wewnętrzny otwarty, czyli do auta napływa cieplejsze powietrze z zewnątrz, to klima musi pracować bardziej wydajnie, bo musi schładzać to ciepłe powietrze z zewnątrz. No i w samochodzie jest też cieplej. Oczywiście jak jest właczona klima, to nie otwieramy okien. Zasada jest jedna - albo otwarte okna albo klima. Klima i otwarte okna to miesznak bez sensu. Jadąc z włączonym obiegiem wewnętrznym, trzeba pamiętać jednak o tym, by co jakiś czas go wyłaczyć i wpuścić do auta troszkę świeżego powietrza. Dotyczy to sytuacji w szczególności przy długich trasach - po jakimś czasie przy obiegu wewnętrznym, w aucie nie zrobi się ciepło, ale mimo chłodnego powietrza zrobi się duszno - będzie więcej powietrza zużytego niż świeżego. A to nie wpływa dobrze na kierującego.
Jeżeli jednak na zewnątrz nie jest gorąco, to można jechać z włączoną klimą i otwartym obiegiem wewnętrznym. Klima da sobie radę ze schłodzeniem powietrza wewnątrz auta.
Ja unikam też przełączania nawiewów na nogi - z czasem jak używam klimy, zauważyłem, że nogi robią się wtedy zimne i źle to wpływa na moje samopoczucie. Zresztą w climatronicu nigdy nie zauważyłem, żeby nawiew przełaczał się na nogi. Albo jest na szybę, albo na kratki na konsoli, albo i to i to razem. No i oczywiście jak jest w środku ciepło, to dmuchawa chodzi na pełnych obrotach i podczas schładzania się wnętrza schodzi do najniższych. Podczas jazdy obroty te same się podnoszą albo zmniejszają. No i wspomniany obieg wewnętrzny - sam się przełącza w zalezności od temperatury wewnątrz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...