Toyota Yaris - wycieraczka tylnej szyby zwisa jak szyja łabędzia

13 Gru 2016, 16:53

Wczoraj nieco przymroziło więc włączyłam grzanie tylnej szyby. Po chwili jazdy chciałam nieco szybę przetrzeć wycieraczką, ale widzę, że wycieraczka nie chodzi. Po przyjeździe na miejsce stwierdziłam, że wycieraczka wisi z tyłu. Ciemno, nie było jak sprawdzić co jest przyczyną więc przykleiłam wycieraczkę taśmą do szyby, żebym jej przypadkiem nie zgubiła. Jeszcze nie byłam u mechanika, ale w pracy mówili mi, że to wina jakiejś sprężynki lub pęknięcie. Wracam z pracy znów ciemno, więc nadal nie wiem co się stało (nie mam garażu). Wydaje się, że silnik wycieraczki jest sprawny, tylko ona sama jakaś luźna, nie reagująca, jakby nie przykręcona. Zanim podjadę do mechanika proszę pomóżcie - może sama ją naprawię?
Pozdrawiam wesoło i z wdziękiem;-)
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska
Prawo jazdy: 01 01 1990
Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna

13 Gru 2016, 18:27

alixia napisał(a):Zanim podjadę do mechanika proszę pomóżcie - może sama ją naprawię?
Z którego roku masz tą Yariskę?

Czy wycieraczka luźno wisi i obraca się razem z bolcem na który jest wciśnięta?

Czy jak włączysz silniczek wycieraczki to słychać że działa cyklicznie? Wycieraczka pozostaje nieruchomo?

Żeby dostać się do silniczka wycieraczki musisz zdjąć z tyłu tą osłonę plastikową od środka klapy i tam będzie widać cały silniczek. Jeżeli chciała byś go wymontować to najpierw trzeba zdjąć wycieraczkę której bez ściągacza nie będzie łatwo zdjąć bo ona zakleszcza się na takim rowkowanym stożku.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

14 Gru 2016, 07:01

Yaris jest z 2004 roku więc ma prawo coś nie zadziałać. Wycieraczka luźno wisi ale kręci się na tym bolcu;) silniczek raczej działa chociaż boję się włączać wycieraczkę bo po prostu spada na dół i tyle. Już tłumaczenie jak mam to naprawić napawa mnie dreszczem, a co dopiero sama robota... :) Bez mechanika się nie obędzie, chodzi mi tylko o to by mnie za bardzo nie "naciągnął" na wymianę np. silniczka i wycieraczki jak to może być tylko jakieś drobne wciśnięcie do pozycji;)
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

14 Gru 2016, 08:28

Prawdopodobnie coś się stało z wieloklinem. Z silniczka wychodzi metalowy wieloklin ale na ramieniu wycieraczki jest plastik. Prawdopodobnie w wyniku oporu podczas ruchu (wycieraczka przymarzła do szyby albo miała zbyt duży opór) przekręcił się wieloklin na ramieniu wycieraczki. Na moje oko trzeba zakupić nowe ramie wycieraczki i wysłać męża, chłopaka, lub tatę aby problem rozwiązał.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

14 Gru 2016, 10:04

alixia napisał(a):Wycieraczka luźno wisi ale kręci się na tym bolcu;)
No to na 99% tak jak pisze poprzednik

diddy79 napisał(a):Prawdopodobnie w wyniku oporu podczas ruchu (wycieraczka przymarzła do szyby albo miała zbyt duży opór) przekręcił się wieloklin na ramieniu wycieraczki.

Ramię wycieraczki razem z wycieraczką kupisz na np. allegro tylko muszisz sprawdzić jaką masz wersję Yariski (Japońska czy Francuska). Różnią się chyba tym wieloklinem wychodzącym z silniczka na którym mocowana jest wycieraczka.
Kompletna wycieraczka z ramieniem w wersji Japońskiej [link do oferty na Allegro wygasł] a tu w wersji Francuskiej [link do oferty na Allegro wygasł]
Kacper
Forumowicz VIP

14 Gru 2016, 23:07

Okazało się, że pękła obudowa wycieraczki - chyba koło tego wieloklina:) plastik to pękła, wszystko metalowe to tam zardzewiałe;( W każdym razie kupiłam już na allegro nowe ramię francuskie, sporo tańsze więc nie wiem jaki będzie efekt:) no ale od czegoś trzeba zacząć. Montaż wymaga mężczyzny bo ja sobie z tym nie poradzę i taki mężczyzna się znalazł;) Zobaczymy co powie na mój zakup;) Jak już będzie po wszystkim to napiszę.
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydowa Toyota Auris debiutuje w Polsce
    Toyota Auris drugiej generacji zadebiutowała w Polsce w styczniu 2013 roku. Samochód otrzymał zupełnie nowy wygląd nadwozia i wnętrza niż poprzednik, zyskując sobie sympatię klientów zarówno w całej Europie, ...
    Lexus IS - samochód do driftu
    IS od Lexusa jest bezpośrednim konkurentem serii 3 i również interesującą bazą na auto do driftu. Szczególnie, kiedy weźmiemy pod uwagę pierwszą generację modelu w wersji IS 300. W tym wariancie kompaktowego ...

15 Gru 2016, 08:37

Trzymamy kciuki za mężczyznę. Od jego bowiem umiejętności zależy twoje spojrzenie na naszą brzydszą połowę społeczeństwa. Pozdrawiam
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

15 Gru 2016, 10:22

alixia napisał(a):pękła obudowa wycieraczki - chyba koło tego wieloklina:) plastik to pękła
Prawdopodobnie jest to zabezpieczenie przed uszkodzeniem silniczka :) jak np. w zimie przymarznie wycieraczka to pęka jej mocowanie, a silniczek zostaje sprawny.

alixia napisał(a):mężczyzna się znalazł;) Zobaczymy co powie na mój zakup;) Jak już będzie po wszystkim to napiszę.
Fajnie, zatem czekamy na informację czy wszystko udało się zamontować i wycieraczka działa :)
Kacper
Forumowicz VIP