Toyota Yaris - Zmiana biegu na luz przy braku "gazu"

14 Paź 2018, 11:36

Witam mam problem prawdopodobnie ze skrzynią biegów w aucie Toyota Yaris 2003 rocznik z automatyczną i jednocześnie polautomatyczna skrzynią biegów. Problem polega na tym, że kiedy jeżdżę na automacie i stanę załóżmy na światłach przez więcej niż minutę nie dodając podczas gazu, wtedy bieg zmienia mi się sam na luz i nic nie da się zrobić. Zostaje mi wyłączać silnik, czekać aż zgaśnie kontrolka biegów, na nowo włączyć silnik i zmienić bieg. Zaznaczę że kiedy nie poczekam wystarczająco długo tj. (aż nie zgaśnie kontrolka), po włączeniu silnika problem nie zniknie. Sytuację są najgorsze w korkach, teraz nauczyłem się dodawać lekko gazu itp bym nie miał tego problemu, ale to nie zmienia faktu że nie powinno tak być i jest to bardzo stresujące i denerwujące. Zaznaczę jeszcze ze zmianą biegu na luz przy staniu, nic nie daje. Czasami również przy długim staniu (jakby tuż przed zmianą biegu na luz, wydobywa się dźwięk pikania, jakby od niezapiętych pasów).
Da się coś z tym zrobić, czy od razu jechać do mechanika?? Czym może być to spowodowane?
Pozdrawiam
Galuu
Obserwowany

15 Paź 2018, 09:16

A biegi na wyświetlaczu normalnie pokazuje czy są tylko kreski? Może sterownik błąd złapał, ja bym podjechał na komputer i sprawdził co tam pokaże. Skasować i pojezdzić sprawdzić czy problem dalej występuje
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Paź 2018, 08:53

Podjechać na komputer - czyli do kogo :D
Galuu
Obserwowany

16 Paź 2018, 10:08

Do kogoś kto ma interfejs... Mechanik, elektromechanik, ktoś kto się zna i ma sprzęt do tego auta.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

17 Paź 2018, 20:34

To bardzo popularny problem tej skrzyni często okazuje się że sprzęgło jest już na wykończeniu i dla bezpieczeństwa sterownik sam chroniąc podzespoły wyrzuca na luz. Na jakiś czas może pomóc kalibracja skrzyni poprzez odpowiedni program zresztą niech autor sobie sam poczyta bo mamy taki wątek na forum o problemach tej skrzyni toyota-yaris-zmiana-biegu-na-luz-przy-braku-gazu-vt111174.htm
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!