Witam mam problem prawdopodobnie ze skrzynią biegów w aucie Toyota Yaris 2003 rocznik z automatyczną i jednocześnie polautomatyczna skrzynią biegów. Problem polega na tym, że kiedy jeżdżę na automacie i stanę załóżmy na światłach przez więcej niż minutę nie dodając podczas gazu, wtedy bieg zmienia mi się sam na luz i nic nie da się zrobić. Zostaje mi wyłączać silnik, czekać aż zgaśnie
kontrolka biegów, na nowo włączyć silnik i zmienić bieg. Zaznaczę że kiedy nie poczekam wystarczająco długo tj. (aż nie zgaśnie kontrolka), po włączeniu silnika problem nie zniknie. Sytuację są najgorsze w korkach, teraz nauczyłem się dodawać lekko gazu itp bym nie miał tego problemu, ale to nie zmienia faktu że nie powinno tak być i jest to bardzo stresujące i denerwujące. Zaznaczę jeszcze ze zmianą biegu na luz przy staniu, nic nie daje. Czasami również przy długim staniu (jakby tuż przed zmianą biegu na luz, wydobywa się dźwięk pikania, jakby od niezapiętych pasów).
Da się coś z tym zrobić, czy od razu jechać do mechanika?? Czym może być to spowodowane?
Pozdrawiam