Transporter T4 1997r Kontrolka temp miga na zimnym silniku

10 Mar 2010, 16:40

Witam
Mam taki problem auto T4 Transporter 1997r. Po awarii zimowej i jej naprawie po której pękł wąż i wylała się cała ciecz chłodząca jeżdziłem samochodem około miesiąca. Pojawił się taki problem, po odpaleniu silnika po ok 2-3 minutach zaczyna migać kontrolka temperatury mimo iż wskazówka określająca temperaturę silnika jeszcze nie zdażyła się ruszyć. Nie wiem jaka jest tego przyczyna system nie jest zapowietrzony i poziom płynu jest stały i odpowiedni. Obawiam sie jazdy ze względu na to że nie mam pewności ze jest to np awarja czujnika.
Możecie mi coś doradzić w tym temacie?
Pozdrawiam serdecznie
ogrodomania
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

10 Mar 2010, 17:58

Odłącz czujnik i odpal auto - jak kontrolka się zapali odrazu na stałe to czujnik masz do wymiany.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

10 Mar 2010, 20:51

Oki dziękuje za rade. a gdzie znajde ten czujnik ?? Gdzie on sie znajduje w aucie?? Teraz miałem taką sytuacje ze po przejechaniu 1 km kontrolka zaczeła migać po przejechaniu 3 km auto sie zagrzało ze wskazówka była w połowie skali w sumie tak jak wczesniej tylko wczesniej kontrolka sie nie zapalała. Jak sie tylko dowiem gdzie ten czujnik to go odłącze wedle wskazówki
ogrodomania
Nowicjusz

10 Mar 2010, 22:48

ogrodomania napisał(a):Jak sie tylko dowiem gdzie ten czujnik to go odłącze wedle wskazówki

Szukaj przy glowicy silnika chociaz nie jestem pewny w 100%... :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

11 Mar 2010, 08:24

Dolej plynu bo to swieci kontrolka poziomu a nie temperatury Uklad napewno zapowietrzony Odkrec korek zapal i jak osiagnie temp ok80 stopmni dolej plynu do max (obserwuj poziom plynu i w razie potrzeby dolewaj) Przy wiekszych temperaturach 90-100 plyn w zbiorniczku bedzie "rusl" wiec wowczas zakrec korek
elektron1234

11 Mar 2010, 09:59

ale poziom płynu jest prawidłowy..
ogrodomania
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[D] Accord VI 2,0 / 406 2,0 / 75 2,0 / Passat B5 1,8T
    Podstawowe kryteria zestawienia: - sedan segmentu D - silnik benzynowy do 2l - manualna skrzynia biegów - modele z ok. 2000r. Wytypowane modele do zestawienia: - Honda Accord VI 2,0 - 147KM - Peugeot 406 2,0 - 136KM ...
    Toyota Harrier – krewniak crossoverów Lexusa
    Nazwa Harrier kojarzy się większości fanów techniki z angielskim samolotem szturmowym, zdolnym do pionowego startu i lądowania. Jest to jednak także nazwa zgrabnego crossovera Toyoty produkowanego na japoński rynek, ...

11 Mar 2010, 10:23

odlacz kostke z czujnika poziomu plynu skoro jestes pewny ze uklad nie zapowietrzony
elektron1234

14 Maj 2010, 09:06

No i co się okazało?? Dwóch mechaników stwierdziło ze to czujniki, po czym miałem spadki mocy w aucie w czasie jazdy oddałem do 3 mechanika okazało się że katalizator był zapchany ale to jest jedna sprawa a jeżeli chodzi o kontrolkę to okazała się że ciśnienie oleju w silniku po chwilowej pracy auta spada poniżej minimum i w konsekwencji okazalo się ze są zagrzane panewki. Więc przestrzegam Was bo ja jako laik samochodowy oddawałem po mechanikach auto którzy widać jakimi są specjalistami albo bym im zakazał wykonywania zawodu albo bym im ręce poupierdalał.
ogrodomania
Nowicjusz