Trasa Tychy - Karpacz

01 Wrz 2013, 11:21

Witam. Za 3 tygodnie wybieram się na jesienne wakacje do Karpacza. Planuję jechać z Tychów na Katowice i z Katowic A4 do Kostomłotów i tam zjeżdżam na DK5 i jadę do Bolkowa. Potem drogą DK3 ( E65 ) jadę do miejscowości Maciejowa i tam w lewo do miejscowości Łomnica, Mysłakowice i potem DW367 na Miłków, Płóczki i do Karpacza. Taki mam Plan. W czym potrzebuję Waszej pomocy ( kogoś, kto tamtędy jeździ ). To, że pojadę na Ktowice i potem A4 do Kostomłotów to pewne, bo lepszej drogi nie ma . Pytanko, czy jechać do Kostomłotów i zjechać na DK5 na Dobromierz i Bolków, czy jechać dalej A4 do DK3 ( E65) i dopiero tą drogą do Bolkowa? Droga o 20 km dłuższa, ale czy porównywalna do DK5? Którędy się lepiej jedzie? Pod każdym względem. Ewentualnie zamiast zjeżdżać na DK5 i nie jechać aż do DK3, może zjechać na DW345 kawałek za DK5 ( tylko że tutaj pojadę przez Strzegom ). I kolejen pytanie - jechać dK5 do miejscowości Grabary i tam zjechać na DW367, czy z DK3 zjechać przed miejscowością Maciejowa w lewo i jechać drogą lokalną ( Dzierżonia Jana )?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Wrz 2013, 14:38

Najbardziej optymalnym wyborem będzie jazda przez Strzegom DK5, czyli zjeżdżasz na zjeździe Kostomłoty i stamtąd jedziesz prosto na Strzegom, następnie Bolków, Kaczorów, aż do Jeleniej Góry.

Teraz tak, drogi do wyboru masz tak naprawdę dwie:
a) skręcasz na Łomnicę (konkretnie drogowskaz kieruje na Wojanów) i jedziesz dość kiepsko oznakowaną drogą, nie najlepszej jakości przez Wojanów, Łomnicę i Mysłakowice
b) jedziesz prosto aż do skrzyżowania na którym zobaczysz drogowskaz prowadzący na Karpacz (po prawej stronie chwilkę wcześniej miniesz Orlen, po lewej zobaczysz ASO Citroena) i na tym skrzyżowaniu zjeżdżasz w prawo, wjeżdżając na czerwony most, później mijasz po lewej stronie ASO Opla i Opony Express, gdzie zobaczysz kolejny drogowskaz prowadzący w lewo główną drogą na Karpacz i Wałbrzych. Jedziesz ok 2-2,5 km dwupasmową drogą, po czym na końcu tej drogi ponownie skręcasz w lewo i masz już prostą drogę do Karpacza.

Jak będziesz już konkretnie na coś zdecydowany to pisz, postaram Ci się pomóc, jak najwięcej wytłumaczyć.

Gdybyś jednak brał jeszcze pod uwagę jechać dalej A4 i zjechać na którymś z kolejnych zjazdów to DK3 na Jawor i Bolków jest jakościowo zbliżona do DK5. Na jednej i drugiej masz sporo radarów. Jedna i druga droga są w miarę zrobione, choć zdarzają się miejsca ze starą, dziurawą nawierzchnią. Osobiście jednak gdybym miał już cokolwiek dokładać do tej podróży to zjechałbym jeszcze dalej, dopiero na zjeździe "Złotoryja" i stamtąd dopiero do Jeleniej Góry, choć wydaje mi się, że w każdym z przypadków tracisz czas i paliwo, dokładając dodatkowe km.

Pozdrawiam.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

03 Wrz 2013, 08:34

Wielkie dzięki za pomoc :ok:
Ardary i inne rzeczy nie są mi straszne, ponieważ już wyrosłem z szaleństw i z tego, żeby zrobić wszystko, aby tylko jak najszybciej dojechać. Nie ma dla mnie różnicy czy jadę tam 3 czy 4 godziny. Oczywiście jak jest dalej, ale lepiej, to wybieram dalej i lepiej niż bliżej, a gorzej.
Tak więc jadę jak proponujesz A4, potem DK5 aż do Jeleniej Góry. A4 nie będę dalej kombinował, bo jak piszesz drogi są zbliżone jakościowo, więc nie ma sensu nadkładać kilometrów. A wnioskuję, że tamtędy często jeździsz, więc wiesz lepiej. Powiedz mi, jak się jedzie przez Strzegom i Bolków? Są to chyba dwa największe maisteczka na tej trasie? Są tam jakieś korki, utrudnienia, czy raczej jedzie się normalnie, bez większych utrudnień?
Piszesz, żeby jechać z Bolkowa na Jelenią Górę. A jakby wyglądała droga z Bolkowa na Kamienną Górę? Różnica w km i czasie niewielka - z Bolkowa przez Marciszów,Kamienną Górę, Kowary do Karpacza jest 50km i około 60 minut drogi. Natomiast z Bolkowa przez Kaczorów, Jelenią Górę ( a właściwie Grabary, bo to tam mam zjechać na DW367 jak dobrze rozumiem? ) i Mysłakowice jest 49km i około 50 minut. Która droga lepsza wg ciebie? Chodzi mi głównie o jakośc drogi oraz ewentualne utrudnienia typu korki, remonciki, światła itp.
Jeżeli jechałbym przez Mysłakowice, to w Miłkowie dojeżdżam do ronda. Którędy proponujesz jechać dalej - na rondzie w lewo ( nadal główną drogą ) i później skręcić w ulicę Ściegny, czy na tym rondzie jechać prosto przez Brzezie Karkonoskie w kierunku dworca kolejowego?
I kolejne pytanko - generalnie muszę dostać się do Bierutowic ( Pensjonat Karkonoski ). Tak więc od dworca kolejowego lepiej jechać na Płóczki, Zarzecze ulicą Myśliwska czy pchać się przez miasto w kierunku Karpacza Górnego? Chodzi mi tu o gęstość ruchu i o jakość drogi.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

03 Wrz 2013, 11:31

Zarówno Strzegom jak i Bolków to tak jak napisałeś miasteczka, więc wielkiego ruchu poza jadącymi na trasie Wrocław - Jelenia Góra nie ma, lecz i to nie jest nadzwyczajnym utrudnieniem, bo na żadnych światłach nie stoisz, praktycznie jedzie ciągle główną drogą, do centrum tych miasteczek nie wjeżdżasz, choć musisz przez nie przejechać. W Strzegomiu masz co prawda jedno rondo, ale ruch odbywa się tam sprawnie, bez przeszkód.

Gdybym ja miał jechać z Wrocławia do Karpacza to jechałbym właśnie tak jak Ci napisałem. Jedziesz cały czas w stronę Jeleniej Góry i zjeżdżasz na DW367, po czym cały czas zgodnie z drogowskazami jedziesz na Karpacz. W Miłkowie na rondzie również prosto (drugi zjazd), jadąc na Ścięgny dokładasz kilometrów, a ostatecznie i tak wyjeżdżasz w okolicach dworca. Droga jest najlepszej jakości nie ma dziur. Później w Karpaczu też jedziesz cały czas główną drogą. Jedynym problemem na całej trasie jest budowany most przy wjeździe do Jeleniej Góry i ruch odbywa się wahadłowo, jednak nie tworzą się tam wielkie korki i moim zdaniem warto nawet tą chwilę poczekać. Ogółem jednak na całej drodze od zjazdu z A4 do samego Karpacza nie masz żadnych świateł poza tymi, gdzie jest ruch wahadłowy. Dróg w remoncie również nie ma, więc jeśli nie trafisz na jakiś duży wypadek to na korki się nie nadziejesz. Generalnie jedziesz cały czas w normalnych warunkach, z normalną prędkością.

Co do innych dróg, moim zdaniem nie warto. Drogi często są wątpliwej jakości, wąskie, słabo oznakowane. Dla przykładu weźmy ten Karpacz - jadąc prosto przez miasto masz dobrą, normalnej szerokości jednopasmową drogę, natomiast "od tyłu" przez Zarzecze jedziesz wąską, osiedlową drogą, na której łatwo się zgubić, a auto jadące z przeciwka oznacza konieczność zjechania na pobocze. Z Bolkowa jadąc na Marciszów też jedziesz nie najlepszą drogą, później za Kamienną Górą jest sporo zakrętów.
Los_Dawidos
Aktywny

04 Wrz 2013, 09:28

No to w sumie wiem wszystko jak jechac :ok: :)
Czyli jadę jak pisałeś - z A4 zjeżdżam w Kostomłotach na DK5, przez Strzegom, Bolków, Kaczorów i w Grabarach zjeżdżam na DW367 przez Mysłakowice i Miłków i Karpacz.
Raz jeszcze wielkie dzięki za pomoc. Jak wrócę, to napiszę jak się jechało. Wyjeżdżam w sobotę 21 września.
A ten most, co robią, to w którym miejscu to jest?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

04 Wrz 2013, 11:24

Mniej więcej 1,5 km od znaku Jelenia Góra, zaraz na samym początku.
Los_Dawidos
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

01 Paź 2013, 08:59

Byłem, wróciłem :) Pensjonat Karkonoski - baardzo polecam - jedzenie - Gesslerka mogłaby się wiele nauczyć od kucharek, pokoje super, w cenie SPA, bliziutko do szlaków górskich - 600m na wyciąg na Kopę, 600m do Karkonoskiego Parku Narodowego. Więcej nie trzeba. Aaaaaa - i dziewczyny z obsługi bardzo ładne :D Do centrum 5 km, ale można zajechać samochodem, bo miejsc parkingowych dostatecznie dużo.
Wracam do trasy, bo to chyba w tym wątku najważniejsze - Do Karpacza jechałem DK86 na Katowice i tam na A4. Opłata za A4 - 16,20 pln-ów - trza jechać całym płatnym odcinkiem. Żadnych remontów po drodze, żadnych utrudnień. Z A4 zjechałem na DW345, bo się zagadałem z żoną i nie zjechałem na DK5, ale żadna tragedia, bo DW345 całkiem fajna droga. Do DK5 dołączyłem w Bartoszówku i potem jazda DK5 na Strzegom, Bolków, tam na DK3 do miejscowości Grabary i w lewo na DW367 na Miłków i na Karpacz. Jeżeli chodzi o ten remontowany most przed Jelenią Góra, to czekania było na góra 2,3 minutki - żadnych korków, trzeba postać ciutek na jednym czerwonym świetle i jedzie się dalej. Na DK3 jest wymieniana nawierzchnia ( nie pamiętam nazwy miejscowości ) na dość długim odcinku ( chyba z 5 km ). Jadąc do Karpacza jechałem w sobotę i roboty były, ale spowrotem jadąc w niedzielę robót nie było. Pracują widopcznie tylko w dni robocze. Czekania na przejazd ( jest w tym miejscu podczas róbót zwężenie było na góra 3 minutki ( z powodu długiego odcinka jednkierunkowego ). Prace są prowadzone na 3 odcinkach. Ale żadna tragedia, bo ruch na tej drodze ( przynajmniej w wekeeny ) jest znikomy.
Spowrotem jechałem już cały czas do A4 DK3 i DK5 do Kostomłotów. Ruch w Karpaczu również mały ( nawet w tygodniu ). Żadnych korków, żadnych problemów z parkowaniem. Można śmiało walić przez całe miasto.
Drogę wspominam miło ( zarówno pod względem jakości nawierzchni jak i ruchu ). Większość drogi z Tychów do Karpacza jedzie się autostradą, bo ponad 215km. A do Karpacza jest ponad 310 km.
Jak ktoś nie był, to polecam i drogę i miasto. No i koniecznie musicie wybrać się na Śniezkę.
Dziękuję koledze Los_Dawidos za pomoc w wybraniu drogi.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

02 Paź 2013, 11:30