Trzeba gasić silnik gdy tankujemy PB/LPG??

04 Gru 2011, 13:45

mam takie pytanie czy moge tankowac benzyne do baku gdy auto pracuje na pb?

a drugie to czy moge tankowac lpg do butli gdy auto caly czas chodzi na gazie? czy lepiej gasic silnik, a jesli tankuje lpg to jesli nie zgasze to lepiej przełaczan na benzyne na czas tankowania?
jak to jest?

np zimą to troszke strach gasic jesli mamy slaby akumulator

pozdr
piotrauto
Stały forumowicz

• 04 Gru 2011, 14:12

Ty masz czlowieku problemy jakich nikt inny nie ma, tak gasisz silnik, zreszta co zostawisz samochod z kluczykiem w stacyjce idac placic...?

I jak masz slaby juz akumulator to kup sobie nowy, a nie wydziwiasz... zreszta masz benzyne, a nie diesla, one nie maja wiekszych problemow z rozruchem w zimie.
    Czimi
    Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: W210 220 CDI

04 Gru 2011, 17:08

a ja slyszalem odwrotnie ze diesle bez problemu zapalają w zimie a benzyny nie

w 90% przypadków tankuje na stacjach typu no name gdzie nie oddalam sie od auta na nie wiecej niz 1m np tankujac lpg zreszta jak ktos jest w środku np pasazer to mozna zostawic na chodzie
    chce wiedziec poprostu czy tankowanie ma wplyw na prace silnika
    rozumiem ze z benzyną to nie ma problemu i moze sobie auto chodzic bo tak tankuja kierowcy tirów, auto jest na chodzie a oni nawet ida zaplacic i w środku nikogo niema to samo jak idą do sklepu nie raz widzialem ale w przypadku lpg to tak mozna? czy chociaz trzeba na czas tankowania przelaczyc na pb?
    piotrauto
    Stały forumowicz

04 Gru 2011, 18:43

Więcej zależy od akumulatora, niż od silnika. A jak tak się boisz, że Ci nie odpali, to na noc zostawiaj go na chodzie w garażu :D
    Ja na zimę się nie muszę martwić, bo nie mam auta ani na chłodzie, ani na chodzie.
    LOTnick
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
    Auto: Ford Focus II 1.6 100KM

05 Gru 2011, 10:08

ja tez mam w ogrzewanym garazu tylko sie pytam czy wolno tak tankowac i dlaczego niby zabraniali by?
    piotrauto
    Stały forumowicz