Tylne drzwi bagażnika

26 Mar 2010, 20:05

Witam. szukałem na forum ale niestety problemu jaki jest w moim autku nie znalazłem więc założyłem nowy temat. A więc tak: tylna szyba nie opuszcza się, nie reaguje na naciśnięcie klamki ani przycisku opuszczania (no może jak naciśnie się przycisk w środku to słychać cichutkie pyknięcie ale tak myślę jak by krańcówka) oprócz tego nie reaguje zamek. po prostu nie puszcza drzwi. Nie wiem od czego zacząć sprawdzać. Żeby dostać się do mechanizmu podnoszenia szyby trzeba zdjąć tapicerkę, ale jak to zrobić gdy drzwi się nie otwierają (śrubki są z tego co pamiętam pod drzwiami)?? jak opuścić tylną szybę bez elektryki? Jak otworzyć drzwi?? proszę o szybką odpowiedź. POZDRAWIAM!!!
kruchy1111
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radom

26 Mar 2010, 21:15

posprawdzaj bezpieczniki i przekaźniki najczęściej siada elektryka uniemożliwiając działanie drzwi. Btw było o tym na forum i to wielokrotnie :) a jeśli nie to od środka musisz odgiąć tapicerkę na tyle aby możliwe było dostanie się do zamka i otworzenie drzwi, wtedy zdejmujesz resztę i czaisz co się zj...ło.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

27 Mar 2010, 02:20

Legion a nie wiesz gdzie są i ile jest przekaźników od tylnych drzwi?
rzeźnik
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: z rzeźni

27 Mar 2010, 11:14

wydaje mi się że 2 lub 2, jeden powinien być od centralnego jeden od opuszczania i jeden od podnoszenia. Najpierw warto sprawdzić wiązkę przewodów tam jest kostka i mogło się na niej po prostu coś rozłączyć.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

27 Mar 2010, 22:36

A więc tak Panie i Panowie:
dziś w domku wszedłem do bagażnika przez tylne drzwi i złożone siedzenia. niby samochodzina duży ale mając butlę gazową 55l w bagażniku to ciasno tam jak jasna ch.... ale wracając do tematu DA RADĘ ODKRĘCIĆ ŚRUBY PRZY ZAMKNIĘTYCH DRZWIACH!!! wystarczy tylko odpowiednio krótki i gruby śrubokręt gwiazdkowy i jest tam chyba ze 3 albo 4 śrubki ja zdołałem wykręcić 3 a 4 wyszła razem z mocowaniem. podważyłem gumę z góry a następnie energicznie ale z wyczuciem pociągnąłem za plastikową tapicerkę i wszystko ładnie poszło! TYLKO UWAGA: należy ciągnąć bardziej w pionie niż w poziomie ponieważ zatrzaski są pionowe. następnie kolejne energiczne ruchy i wszystkie spinki ładnie puściły. następnie "pokonałem" matę wygłuszającą i mym oczom ukazało się ... no właśnie nie wiele się ukazało bo tylko kilka wiązek kabli do wycieraczki, grzania, silniczka podnoszenia szyby, zamka podświetlania szyby i chyba to na tyle by było przewodów :razz: następnie obczaiłem że po naciśnięciu klamki lub przycisku słychać stycznik i na silniczku na momencik pojawia się napięcie chyba niebieski przewód ale ta chwila jest bardzo krótka więc postanowiłem pójść za głosem styczników i tak musiałem zdjąć tapicerkę w bagażniku po prawej stronie (od wlewu paliwa). Aby to uczynić musiałem pozbyć się uchwytów (haczyków do mocowania bagażu) śrubki pod mocowaniem rolety oraz mocowania pasa bezpieczeństwa inaczej nie idzie się dostać albo mi nic na ten temat nie wiadomo. i mym oczom ukazała się jedna zajefajna wiązka i 2 styczniki (ukryte ze blachą mocującą zamek składania siedzeń) bodajże firmy simens, ale to nie były takie zwykłe styczniki miały chyba 6 albo 8 wyprowadzeń były mniejsze od tych przy bezpiecznikach i były umieszczone na dwóch "podstawkach" jedna niebieska druga czerwona. poruszałem, wypiąłem je, zamieniłem miejscami po uprzednim sprawdzeniu numerów seryjnych i ... "cud" a może zaśniedziałe zaciski wszystko zaczęło banglać szyba śmiga otwieranie też:) więc poskładałem wsjo i działa.
jak dotąd wszystko działa i nie mam zastrzeżeń tylko nurtuje mnie maleńkie pytanko tam koło styczników jest podwójna wtyczka bodajże jeden z kabli miał kolor fioletowy ona nie jest do niczego podpięta i może ktoś się orientuje co to może być?? POZDRAWIAM!!
Ps. żałuję tylko że nie miałem aparatu to zamieścił bym kilka fot jak do tego się dostać i gdzie znajdują się spinki.
kruchy1111
Nowicjusz
Awatar użytkownika

27 Mar 2010, 23:04

Legion1349 napisał(a):wydaje mi się że 2 lub 2,

zdecyduj się
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
sbb
Początkujący

Miejscowość: posen
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW 520d EfficientDynamics Edition BluePerformance
    Przyjazny dla środowiska, zrównoważony ekologicznie, nowatorski – oto atrybuty, jakimi musi wyróżniać się zwycięzca w tej kategorii. Najlepsze pod tym względem okazało się BMW 520d EfficientDynamics Edition ...

28 Mar 2010, 11:14

nie grzebałem przy tych przekaźnikach więc dokładnie nie wiem ile, jak ktoś bardzo potrzebuje to sobie na schemacie elektrycznym znajdzie. proste.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

28 Mar 2010, 23:33

sprawdzilem, jednak 2 sa
Colicab
Nowicjusz

Miejscowość: spod auta

29 Mar 2010, 08:57

Kurcze. ja nie wiem jest tu jakaś dyskusja ile jest styczników a ktoś i może ktoś sprawdzi i w ogóle. jak prosi się o pomoc to niema mocnego tylko po fakcie nagle jest dyskusja. rozumiem, że można porozmawiać i podpowiedzieć jak zabrać się do problemu ale jak już jest napisane a ja pisałem, że jest 2 styczniki to teraz wszyscy mają do powiedzenia ile jest styczników. uważam osobiście, że forum to takie miejsce na którym różni ludzie pomagają swoją wiedzą w momencie potrzeby. a z resztą ... pozdrawiam
kruchy1111
Nowicjusz
Awatar użytkownika

29 Mar 2010, 13:28

Ja po zakupie również nie mogłem otworzyć drzwi bagażnika. Nie wiedziałem kompletnie o co chodzi. Podjechałem do elektryka żeby sprawdził co i jak. Po rozebraniu stwierdził że wszystko jest ok.

Cały myk w tym że nie wiedziałem (to mój pierwszy SUV) że drzwi we Freelanderze puszczają dopiero po drugim naciśnięciu z pilota. W sensie pierwsze wciśnięcie puszcza drzwi boczne, drugie dopiero drzwi tylne. Niby banał ale ja o tym nie wiedziałem i nikt mi nie powiedział. :wink:
Arizz
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

29 Mar 2010, 15:34

kruchy1111 napisał(a):Kurcze. ja nie wiem jest tu jakaś dyskusja ile jest styczników a ktoś i może ktoś sprawdzi i w ogóle. jak prosi się o pomoc to niema mocnego tylko po fakcie nagle jest dyskusja....... ale jak już jest napisane a ja pisałem, że jest 2 styczniki to teraz wszyscy mają do powiedzenia ile jest styczników.
co Ty pier...lisz? za przeproszeniem? chyba Ci napisałem że są 2 lub 3. Uważasz że jak masz problem z drzwiami to od razu wszyscy mają rozbierać swoje żeby Ci sprawdzić ile styczników jest? Samemu nie łaska? Wiem że jak się ma dwie lewe rączki to najlepiej by było jak by ktoś opisał wszystko krok po kroku w punktach i ze zdjęciami dla jaśnie panicza. Przykro mi ale tak nie jest, każdy stara się pomóc na tyle ile może i na tyle ile posiada wiedzy. A dyskusja jest odnośnie tematu, to czy sobie to zrobiłeś czy nie ma żadnego wpływu na to czy dyskusja trwa dalej czy nie. Nie jesteś sam z problemami na tym forum i dalsze spostrzeżenia odnośnie tematu mogą się przydać INNYM UŻYTKOWNIKOM.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

29 Mar 2010, 18:00

kruchy, ta podwójna wtyczka to wyprowadzenie pod elektrykę haka przyczepy
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

01 Kwi 2010, 17:40

Legion1349

po pierwsze - na początku napisałeś :
Legion1349 napisał(a):wydaje mi się że 2 lub 2,

po drugie - kolega zwrócił Ci uwagę:
sbb napisał(a):Legion1349 napisał/a:
wydaje mi się że 2 lub 2,

zdecyduj się

po trzecie - napisałem dokładnie że są dwa styczniki pod tapicerką a ty piszesz że nie wiesz ile jest styczników bo nie grzebałeś

po czwarte - wiem że forum jest dla wszystkich I WYPOWIEDZI typu ile jest styczników i gdzie są są spoko ale ale odpowiedzi że nie wiem bo nie grzebałem są bez sensu z dwóch powodów. SKORO NAPISAŁEM WCZEŚNIEJ ILE JEST I GDZIE DOKŁADNIE TO PO JAKIEGO CH.. PISAĆ ŻE SIĘ NIE WIE. JAK KAŻDY BY CHCIAŁ PISAĆ ŻE NIE WIE BO NIE ROZBIERAŁ TO BYŁ BY NIEZŁY BIGOS. JESTEŚ POMOCNY I MASZ ZAPEWNE OGROMNĄ WIEDZĘ NA TEN TEMAT ALE NIE WSZYSTKIE PYTANIA SĄ KIEROWANE DO CIEBIE.
po piąte piszesz
Legion1349 napisał(a):Uważasz że jak masz problem z drzwiami to od razu wszyscy mają rozbierać swoje żeby Ci sprawdzić ile styczników jest? Samemu nie łaska? Wiem że jak się ma dwie lewe rączki to najlepiej by było jak by ktoś opisał wszystko krok po kroku w punktach i ze zdjęciami dla jaśnie panicza. Przykro mi ale tak nie jest, każdy stara się pomóc na tyle ile może i na tyle ile posiada wiedzy. A dyskusja jest odnośnie tematu, to czy sobie to zrobiłeś czy nie ma żadnego wpływu na to czy dyskusja trwa dalej czy nie. Nie jesteś sam z problemami na tym forum i dalsze spostrzeżenia odnośnie tematu mogą się przydać INNYM UŻYTKOWNIKOM.

A PRZECZYTAJ SOBIE MÓJ TEKST Z "Sob Mar 27, 2010 21:36" ZNAJDUJĄCY SIĘ NA TEJ STRONIE I TAM BĘDZIESZ MIAŁ WYJAŚNIONE WSZYSTKO CZYLI:
NIE UWAŻAM ŻE WSZYSCY MAJĄ ROZBIERAĆ DRZWI TYLKO MOŻE TO KTOŚ JUŻ ROBIŁ I MOŻE OPISAĆ A JAK JA ROZEBRAŁEM TO OPISAŁEM ALE CHYBA NIE CHCE CI SIĘ PRZECZYTAĆ
NIE MAM 2 LEWYCH RĄCZEK BO ROZEBRAŁEM TO SAM.
A CO DO DYSKUSJI TO PO CO ZADAWAĆ PYTANIA JEŚLI JEST NAPISANA ODPOWIEDŹ
I NIE JESTEM JAŚNIE PANICZEM A CO DO OPISU SAM OPISAŁEM DLA INNYCH UŻYTKOWNIKÓW JAK TO ZROBIĆ I NAPISAŁEM "Ps. żałuję tylko że nie miałem aparatu to zamieścił bym kilka fot jak do tego się dostać i gdzie znajdują się spinki." WIĘC MOŻE ZACZNIJ CZYTAĆ WSZYSTKO ZE ZROZUMIENIEM ALBO NIE OBRAŻAJ LUDZI

[ Dodano: Czw Kwi 01, 2010 17:42 ]
WIELKIE DZIĘKI friluś1
kruchy1111
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Lis 2011, 13:13

Witam.
Bardzo prosze o odpowiedz czy po zdjeciu tapicerki plastikowej na tylnych drzwiach moge od wewntrz otworzyc drzwi. Zdjałem u siebie ta "tapicerke i nie widze niczego dzieki czemu moglbym otworzyc te drzwi. Moze i sie myle dlatego prosze o pomoc bardziej doswiadczonych forumowiczów. Z gory dziekuje :)
norbi367
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Sandomierz

26 Lis 2011, 20:41

Witam
norbi367- jak poczytasz uważnie ten temat to się dowiesz że zdjęcie tapicerki umożliwia dostanie się do "bebechów" mechanizmu podnoszenia szyby a nie otwarcie drzwi. Jak koledzy już pisali żeby otworzyć bagażnik musi się opuścić delikatnie szyba, więc sprawdź czy elektryka działa i czy linki nie są zerwane
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Puławy
Prawo jazdy: 13 08 1986
Auto: freelek 99r
Silnik: 2.0 98KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999