REKLAMA
Pół roku temu założyłem nowe szczęki i przetoczone oryginalne bębny.Poza tym dałem całe nowe mechanizmy poruszające szczękami(komplet).Hamowanie było idealne,ręczny na 3 ząbki i auto było przymurowane do asfaltu...(wzór na przeglądzie technicznym !!!)
Wczoraj żona jechała do pracy i podczas jazdy zblokowały się całkiem tylne hamulce.Przyjechałem w to miejsce,wsiadłem a pedał hamulca wchodził już do podłogi.Natomiast po jednej feldze z tyłu leciał już płyn.W związku z tą sytuacją bez hamulców podjechałem 200m do najbliższego warsztatu prywaciarskiego. Przed południem rozkręcili hamulce i stwierdzili,że odpadła okładzina ze szczęki z zblokowała wszystko w bębnie.Poza tym szlag trafił tłoczek,stąd wyciek płynu.
OK. Założyli nowe szczęki,nowy tłoczek i dodatkowo przewód i rurkę.
I teraz najlepsze: Odbieram auto,płacę 280 zł i stwierdzam,że nie ma ręcznego.Pan z warsztatu mówi mi,że "ręcznego przecież nie było"...No więć na miejscu robili ten ręczny. Jadę dalej i coś mi nie pasi ale może dopiero się ułożą szczęki więc nie robię awantury... Pod dom mam 2,5 km.Dojechałem.Rano żona jedzie do pracy i po połowie drogi przesiada się na ...autobus. Ma stracha jechać dalej,bo z tylnych kół słychać szuranie,a ręczny zaniknął.Jadę po auto.Wsiadam i czuję,że auto praktycznie nie hamuje tyłem (nurkuje przodem).Wracam do warsztatu.Właściciel robi ze mną jazdę i sam kieruje.Faktycznie stwierdza,że coś szura,a przy prędkości 40km/h na luzie zaciąga ręczny i zero hamowania.Zostawiam im auto na reklamację
Odbieram po południu.Właściciel mówi,że wszystko jeszcze raz rozebrali,ręczny trzyma.
Jadę pod wieczór na zakupy i wyraznie czuję,że ręczny już tak nie trzyma jak po południu,pedał od hamulca schodzi niżej i nie wyczuwam tylnych hamulców (nadal nurkuje),do tego czuję smród z tylnych kół (jakby spalony plastik).
I teraz pytanie.
Co panowie spier...li w warsztacie,dlaczego szczęki nadal nie sięgają bębnów? Co śmierdzi?
I jak to jest,że po włożeniu nowych szczęk nie ma tylnych hamulców a na ręcznym na maksa zaciągniętym ,można auto przepchać ?