Uaz...

18 Wrz 2007, 17:51

Witam.. mam możliwość kupienia UAZa za bardzo małe pieniądze.. chciałem go troche przerobić ażeby sie nadawał do offroadu.. UAZ ok.. napędy działają.. reduktor też tylko .. nie ma silnika.. tzn urwał się wał korbowy i silnik wyjęty ale juz nie zreperowany... więc mogę go po znajomości kupić i tu moje pytanie: Czy Włożenie V6 2.3 bądz 2.8 forda Granada/Capri/Taunus.. wiązało by się z wieloma przeróbkami? Słyszałem nieco że właśnie do offroadu mątuja takie silniki i nieżle sobie radzą..

Pozdrawiam!
V6 rox
Death Angel
Początkujący

18 Wrz 2007, 20:01

Pomysł niezły ale do wykonania go potrzebna jest wiedza, warsztat i kasa. Kilka osób ma w uazach silniki Forda, są zadowoleni ale.... swap silnika na dużo mocniejszy wiąże się z częstymi awariami skrzyni biegów i reduktora, wybuchami mostów, krzyżaków itp. Ale jeździ taka zmotka pięknie. :wink:

Polecam Ci kupno oryginalnego silnika i wymianę w nim głowicy na wołgowską - motor dzięki temu ma ok. 110KM, czyli wystarczająco. Przynajmniej na początek. Albo od razu poszukaj całego silnika wołgowskiego.
Z wrzuceniem go do komory uaza problemów żadnych nie będzie, a żywotność wszelkich podzespołów napędowych nie ulegnie skróceniu.

Powodzenia w motaniu. :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

19 Wrz 2007, 19:39

Dzięki za odpowiedź :) no tak warsztat jest (ojciec mechanik) wiedze posiadam dotyczącą silników tych właśnie od forda.. miałem Tauniaka.. i kolega Granade ma.. i właśnie dostał silnik 2.3 a 2.8 w dobrym stanie sprzeda mi za małą kase... a jeśli by wzmocnić w jakiś sposób skrzydnie reduktor i może mosty?? W jaki sposób można podnieść wytrzymałość??
V6 rox
Death Angel
Początkujący

26 Kwi 2009, 13:21

Witam! mam takie małe pytanko czy można połączyc skrzynie biegów z żuka wraz z reduktorem uaza jest na to jakaś szansa za pomoc z góry dzięki.[/b]
Smieszny320
Nowicjusz

Miejscowość: Bielsko

28 Cze 2009, 18:28

Jeśli chodzi o taki silnik typu V6 czy inny duży diesel z dużą mocą to sypie się skrzynia reduktor mosty. Posiadam gotową przystawkę do silnika VW 1,6d. Przystawka pozwala na bezproblemowe zamontowanie silnika VW1,6d do Uaza 469B. Mogę wysłać zdjęcia. Kontakt pod numerem telefonicznym 0668475392. W związku z wieloma pytaniami odnośnie mocy silnika 1,6d w uazie. Moc jest bardzo podobna do silnika oryginalnego co w związku z tym wiąże się z bezproblemowym działaniem ze skrzynią oraz reduktorem. Taki silnik to bezawaryjna jednostka VW !! Polecam
pink_warior
Nowicjusz

Miejscowość: Górowo Iławeckie

18 Sie 2009, 17:31

Mam 2 pytania-mianowicie od niedawna mam uaza z silnikiem mercedesa 2400D,od samego poczatku psuje mi sie silownik sprzegla ktory bezposrednio wchodzi w skrzynie biegow,troszke pojezdze i wyrywa z niego zemering? Pedal sprzegla naciska wiekszy silownik od merca beczki,od niego przewodem plynie plyn do malego silownika-tego ktory wchodzi w skrzynie i w nim ciagle siada zemering. Drugie pytanie to czy mozna na wlaczonych napedach i reduktorze ostro skrecac autem,jedni mowia ze nalezy jechac TYLKO prosto,a drudzy ze to nie ma znaczenia.Z gory dziekuje.
daros600
Nowicjusz

Miejscowość: Koscierzyna

18 Sie 2009, 19:26

na włączonych napędach i reduktorze możesz skręcać i jeździć do woli ale w... terenie - polne drogi, las, szuter, błoto itp czyli nawierzchnia luźna. na asfalcie nie wolno!

skoro wywala Ci zimmering to może jest to spowodowane zbyt dużą różnicą ciśnień między siłownikami?
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce