Ubezpieczenie oc

22 Wrz 2008, 20:34

witam mam taki problem, właśnie sprzedaję auto i mam oc wykupione do 17.04.2009 i mam to rozłożone na 2 raty czyli druga ratę muszę zapłacić 17.10.2008 - i teraz tak, ile czasu przed 17-tym muszę sprzedać auto żeby nie zapłacić 2-giej raty ? chodzi mi o to ile czasu potrzeba aby to wszystko dotarło do ubezpieczyciela itd.
Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

23 Wrz 2008, 17:34

O to zapytaj lepiej ubezpieczyciela,bo u nich to jest różnie.Ale raczej jest tak,że ratę będziesz musiał zapłacić,pomimo,że samochód sprzedałeś - umowę zawarłeś na rok czasu.I nie ma zanaczenia na ile rat sobie to rozłożyłeś.To tak samo jakbyś kupił samochód na raty na 5 lat i sprzedał go po 3 latach.Raty przez 2 lata musisz dalej płacić,mimo,że samochodu już nie masz.A jest tak,ponieważ nowy właściciel kupuje samochód z polisą zawartą do 10 kwietnia 2009.I w zależności od zniżek twoich i jego albo dopłaca on do polisy,albo dostaje zwrot albo nie płaci nic.Może też zrezygnowac z tego ubezpiecznia,wówczas musi to napisać w umowie kupna-sprzedaży i wtedy ubezpieczyciel zwraca ci część składki,a jak sprzedasz go przed terminem płatności drugiej raty,czyli najpóźniej 16 października,to prawdopodobnie tej raty nie będziesz musiał już płacić.Aczkolwiek spotkałem się z sytuacją,że ratę trzeba było zaplacić,a ubezpieczyciel dopiero to przeliczał i zwracał część składki,która i tak była mniejsza niż ta druga rata.Takie praktyki obliczeniowe stosował PZU.
Jeżeli popytasz u ubezpieczyciela i się już dowiesz konkretów,to napisz co i jak,bo z pewnościa przyda się to naszym forumowiczom.Warto tez udac się do rzecznika praw konsumenta i zapytać jak to z tym jest wg obecnych przepisów,bo ubezpieczyciele bardzo często wykorzystują niewiedzę swoich klientów.Proponuję tez przeczytać warunki umowu,na których zostało zawarte ubezpieczenie - tam też powinno to pisać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Wrz 2008, 15:53

ok już jestem po sprzedaży auta - wszystkiego się dowiedziałem : Muszę zapewnić 30 dni oc kupującemu (17 października musiałbym zapłacić drugą ratę czyli od dzisiaj czyli 26.09.2008 do 17.09.2008 mamy 22 dni - będę musiał zapłacić tylko za 8 dni czyli jakoś 30 PLN) chyba, że kupujący nie wypowie umowy i to wtedy już jego problem i to on będzie musiał zapłacić 2-gą ratę
Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Diesel i rozruch silnika w zimie
    Problemy z uruchomieniem silnika w zimie, najczęściej mają posiadacze samochodów z silnikiem Diesla. Dlaczego? Ponieważ zazwyczaj zaniedbują swój samochód już w okresie jesiennym. Ale od początku...