Ubezpieczenie samochodu z lat 60

18 Maj 2020, 17:16

Witam. Proszę o pomoc, ponieważ przeszukuje Internet i nie mogę nigdzie znaleźć informacji których szukam.
Porównywarki ubezpieczeń na nic się zdały, ponieważ ani to modelu auta nie ma, ani nie mogę zejść poniżej 1970 roku.
Otóż jestem bliżej niż dalej realizacji marzenia i kupienia auta z lat 60. Chevrolet Impala 67.
Nie mam pojęcia jednak jak wygląda sprawa z ubezpieczeniem i rejestracją.
Sprowadzenie, cło, akcyza… firmę mogę wynająć. Ale co dalej z rejestracją? Przysłowiowe żółte tablice mnie w ogóle nie interesują, nie zamierzam mieć ograniczonych praw do swojego samochodu.
Czy mogę zarejestrować auto jako zwyczajne(bez żadnych zabytkowych opcji itp.) i jak wygląda ubezpieczenie takiego samochodu?
ffar
Nowicjusz

18 Maj 2020, 17:26

ffar napisał(a):Czy mogę zarejestrować auto jako zwyczajne(bez żadnych zabytkowych opcji itp.
Nikt do tego Ciebie nie zmusi.W takim przypadku to Ty występujesz z wnioskiem o zaliczenie tego pojazdu do zabytków a co się z tym wiąze dostajesz wtedy żółte TR...
ffar napisał(a):jak wygląda ubezpieczenie takiego samochodu?
Myślę bo fachowcem w tej branży nie jestem ze jak w kazdym przypadku w grę wchodzi pojemność silnika.Najpewniejsze wiadomości zasięgniesz w firmie ubezpieczeniowej... :ok:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

18 Maj 2020, 17:28

"Myślę bo fachowcem w tej branży nie jestem ze jak w kazdym przypadku w grę wchodzi pojemność silnika"

Ta... 5.0 w górę hehe.
Dzięki za odpowiedź. Jutro obd zwonię firmy.
ffar
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak działa bezstopniowa skrzynia biegów?
    Przekładnie manualne samochodów osobowych mają zwykle 5 lub 6 biegów, automatyczne często więcej. Rekordzistą jest Lexus, który w modelach LC 500 i LS 500 stosuje dziesięciobiegowy automat. Istnieją jednak ...