Ubywający płyn chłodniczy Audi A4 B6 2001 rok(Małysz)

01 Gru 2022, 13:59

Witam. Mam problem z moją audi. Od jakiegoś czasu ubywa mi płyn chłodniczy. Jakiś czas temu miałem uszkodzony wąż i jechałem ok 100 km dolewając wody bo nie miałem opcji wezwania lawety. Usterka została naprawion a płyn dalej ubywa ale nie mogę znaleźć wycieku, mechanik również. Korek od zbiorniczka został wymieniony, rozrząd został wymieniony z pompą. Dziś zrobiłem test uszczelki pod głowicą (występowania CO2), nie wiem czy jest skuteczny ale nie wykazało aby uszczelka była do wymiany. Rozebralem również plastiki od strony kierowcy aby dostać się do nagrzewnicy. Nagrzewnica również sucha i bez wycieków. Szyby nie parują. Na dywaniku u kierowcy była mokra plama ale to tylko woda więc to też nie to. Proszę o pomoc bo więcej pomysłów nie ma..Pozdrawiam
Michał1603
Nowicjusz

01 Gru 2022, 14:36

Płyn ma tylko i wyłącznie dwie drogi ucieczki - albo wyciek zewnętrzny, albo przeciek wewnętrzny. Innej drogi nie ma.
Dużo ci tego płynu ubywa?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Gru 2022, 16:53

Ciężko powiedzieć, teraz jest zimno to wydaje mi się że trochę więcej ale jak dolałem pod maxa to tak po 350 km miałem na minimum.
Michał1603
Nowicjusz

02 Gru 2022, 11:20

Uzupełnij płyn w zbiorniczku tak, żeby był w połowie między min a max. Może być nawet ciutek powyżej max. Zaznacz sobie na zbiorniczku ile nalałeś i jeździj kontrolując poziom płynu i przebieg. Jak ci zejdzie do min, to uzupełnij ponownie i będziemy wiedzieli ile go ubywa.
Pamiętaj, że uzupełnianie i sprawdzanie poziomu płynu, trzeba robić na zimnym silniku, czyli najlepiej rano, po całonocnym postoju. Ewentualnie po kilkugodzinnym postoju.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

02 Gru 2022, 11:45

Okej tak zrobie, ale uzupełniam płyn już 2 miesiące i szukam przyczyny i dalej nie mogę znaleźć. Auto pochodzi z canady, miało one dogrzewanie silnika ale niektóre instalację zostały może tam jest wyciek którego nie widać.
Michał1603
Nowicjusz

02 Gru 2022, 11:55

No to już musisz sam szukać. My online ci nie pomożemy :)
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes AMG C-Coupe DTM testowany przez Roberta Kubicę
    Robert Kubica ma za sobą pierwsze testy Mercedesa AMG C-Coupé DTM na torze Ricardo Tormo nieopodal Walencji. Polski kierowca musiał oswoić się z obcą mu charakterystyką prowadzenia samochodu wyścigowego DTM - najpopularniejszej ...
    Audi R18 e-tron quattro po raz pierwszy zwycięża w Sebring
    Audi odniosło kolejny historyczny sukces w sporcie motorowym. Wygrana Audi R18 e-tron quattro w dwunastogodzinnym wyścigu w Sebring na Florydzie, to jednocześnie pierwsze zwycięstwo wyścigowej hybrydy w tym klasycznym amerykańskim ...

02 Gru 2022, 12:04

Wiem wiem myślałem, że może jakaś typowa przyczyna ale będę szukał dalej. Dzięki bardzo za uwagę.
Michał1603
Nowicjusz

02 Gru 2022, 12:13

Michał1603 napisał(a):Od jakiegoś czasu ubywa mi płyn chłodniczy. Jakiś czas temu miałem uszkodzony wąż i jechałem ok 100 km dolewając wody bo nie miałem opcji wezwania lawety. Usterka została naprawion a płyn dalej ubywa ale nie mogę znaleźć wycieku, mechanik również.

Nie przegrzałeś czasem silnika?
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

02 Gru 2022, 12:21

Miałem usterkę jakieś 100 km od domu i dolewałem co 15 km plyn i czekałem może faktycznie się przegrzał...jakie są tego skutki? :angry:
Michał1603
Nowicjusz