Ulatniający się gaz

25 Paź 2022, 19:30

Witam, jestem posiadaczem Mitsubishi Galant'a GLS z 98r. Miesiąc temu byłem u gazownika wymienić butlę i filtry.
Przez około 3 dni jeździł normalnie po pierwszych dwóch tankowaniach. Niestety kiedy próbowałem zatankować trzeci raz cały gaz odrazu ulatnia się spod spodu auta stąd nic nie ląduje w butli. Nie mam pojęcia jaki może być problem stąd z zapytaniem przychodzę do was. Nie mam zupełnie czasu pojechać do gazownika ponieważ od rana do niemalże wieczora jestem w pracy i tak od tamtej pory ciągle jeżdżę na benzynie.
Przemasss
Obserwowany

25 Paź 2022, 20:17

Przemasss napisał(a):Nie mam zupełnie czasu pojechać do gazownika ponieważ od rana do niemalże wieczora jestem w pracy
i oczekujesz że ktoś Ci tu naprawi zdalnie?
zawór zwrotny nie trzyma i trzeba to naprawić, u gazownia jak się domyślasz.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Paź 2022, 21:59

Najzwyczajniej w świecie dopytuje się co to może być przez ciekawość oraz żeby wiedzieć na jakie koszta się przygotować. Nie trzeba odrazu pluć jadem :*
Przemasss
Obserwowany

26 Paź 2022, 07:55

Gdzieś jest nieszczelność, którą trzeba usunąć. Musisz tak czy inaczej jechać do gazownika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Paź 2022, 08:30

Przemasss napisał(a):próbowałem zatankować trzeci raz cały gaz odrazu ulatnia się spod spodu auta stąd nic nie ląduje w butli
Urwany przewód lub jego połączenie nie jest szczelne przy wielozaworze.
Czy przy wymianie butli miałeś zakładany nowy wielozawór? Być może był wymieniany sztukowany kawałek przewodu idącego do zbiornika i było wykonane na nim jakieś połączenie które puściło. Tu można zgadywać. Pierwsze co powinieneś zrobić to zajrzeć pod auto i zobaczyć czy przewody od instalacji są całe, następnie zajrzeć do butli i też to w ten sposób ocenić.
Sam pewnie tego nie naprawisz bo trzeba później sprawdzić szczelność, a z gazem nie ma zabawy
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Folia do oklejania samochodu. Czy naprawdę jest skuteczna?
    Każdy właściciel samochodu chcę przedłużyć okres cieszenia się nowym i pięknym autem tak długo, jak to możliwe, dlatego stara się chronić go przed uszkodzeniami. W tym celu robi przeglądy techniczne, stosuje drogie oleje ...