VW Passat B7 1.4 TSI CNG nie pobiera gazu

25 Sty 2023, 12:14

Auto: VW Passat B7 1.4 TSI prod 2011 CNG fabryczne st.licznika 220 tys km

Witam wszystkich forumowiczów i proszę o pomoc, porady w związku z zaistniałą sytuacją.

Mam problem z moim passatem od kilku dni.

W piątek po przejechaniu kilkunastu km podczas postoju na parkingu z włączonym silnikiem na luzie, po kilku minutach usłyszałem 2 razy zgrzytnięcie z tyłu, następnie wyłączył się gaz i przełączył na benzynę, wskazówka powoli zeszła do zera. Tego samego dnia pojechałem na stację i zayankowałem cng do pełna - w zbiorniki weszło ok 15kg gazu. Po odpaleniu i przejechaniu ok km ( zawsze tak jest u mnie po tankowaniu) nastąpiło przełączenie z benzyny na gaz i po ok 10 sekundach wskazówka ( od cng) powoli spadła z całkowitego naładowania na zero .

Teraz jak odpalam samochód to nie przełącza się na gaz .

W czym może być problem? Gdzie szukać? Ewentualnie możecie polecić jakiś warsztat który się zajmuje CNG w Warszawie i okolicach?

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Rafał
Rafal0wawa
Obserwowany

25 Sty 2023, 12:29

Nie wyświetla Ci żadnego powiadomienia o usterce? Miga kontrolka itp.

Rafal0wawa napisał(a):nastąpiło przełączenie z benzyny na gaz i po ok 10 sekundach wskazówka ( od cng) powoli spadła z całkowitego naładowania na zero .
Ilość zatankowanego gazu pokazuje na zero pomimo pełnego baku? Jeżeli tak to pewnie dlatego nie przełącza się na CNG.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Sty 2023, 14:35

Po dotankowaniu do pełnka ( ok 15kg) i ruszeniu ze stacji po przejechaniu ok km na benzynie przełączył się na gaz ( wskazówka była na "full" z 10 sek pobrał gaz po czym przełączył się na benzynę a wskazówka od gazu zaczęła powoli opadać aż do zera....
Rafal0wawa
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota S-FR Concept
    Koncepcyjne coupe S-FR jest dowodem na to, że napęd na tylną oś przez lata będzie znakiem rozpoznawczym sportowych samochodów Toyoty. Tym bardziej, że marka bierze pod uwagę wprowadzenie subkompaktowego coupe do produkcji. ...
    Niesprawne hamulce - plaga na polskich drogach
    Instytut Transportu Samochodowego zbadał popularne w Polsce płyny hamulcowe. Wyniki badań są zatrważające. Wiele z nich nie spełnia wymaganych norm. A polscy kierowcy często nie zwracają uwagi na to, co płynie w układach ...