VW Passat B7 1.4 TSI CNG nie pobiera gazu

25 Sty 2023, 13:14

Auto: VW Passat B7 1.4 TSI prod 2011 CNG fabryczne st.licznika 220 tys km

Witam wszystkich forumowiczów i proszę o pomoc, porady w związku z zaistniałą sytuacją.

Mam problem z moim passatem od kilku dni.

W piątek po przejechaniu kilkunastu km podczas postoju na parkingu z włączonym silnikiem na luzie, po kilku minutach usłyszałem 2 razy zgrzytnięcie z tyłu, następnie wyłączył się gaz i przełączył na benzynę, wskazówka powoli zeszła do zera. Tego samego dnia pojechałem na stację i zayankowałem cng do pełna - w zbiorniki weszło ok 15kg gazu. Po odpaleniu i przejechaniu ok km ( zawsze tak jest u mnie po tankowaniu) nastąpiło przełączenie z benzyny na gaz i po ok 10 sekundach wskazówka ( od cng) powoli spadła z całkowitego naładowania na zero .

Teraz jak odpalam samochód to nie przełącza się na gaz .

W czym może być problem? Gdzie szukać? Ewentualnie możecie polecić jakiś warsztat który się zajmuje CNG w Warszawie i okolicach?

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Rafał
Rafal0wawa
Obserwowany

25 Sty 2023, 13:29

Nie wyświetla Ci żadnego powiadomienia o usterce? Miga kontrolka itp.

Rafal0wawa napisał(a):nastąpiło przełączenie z benzyny na gaz i po ok 10 sekundach wskazówka ( od cng) powoli spadła z całkowitego naładowania na zero .
Ilość zatankowanego gazu pokazuje na zero pomimo pełnego baku? Jeżeli tak to pewnie dlatego nie przełącza się na CNG.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Sty 2023, 15:35

Po dotankowaniu do pełnka ( ok 15kg) i ruszeniu ze stacji po przejechaniu ok km na benzynie przełączył się na gaz ( wskazówka była na "full" z 10 sek pobrał gaz po czym przełączył się na benzynę a wskazówka od gazu zaczęła powoli opadać aż do zera....
Rafal0wawa
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Udoskonalone manualne i automatyczne skrzynie biegów Opla
    Dzięki licznym poprawkom w konstrukcji wewnętrznej i mechanizmach dźwigni druga generacja pięcio- i sześciobiegowych skrzyń Opla w porównaniu z konkurencją uzyskała doskonałe wyniki w zakresie jakości zmiany biegów. ...