REKLAMA
Witajcie! Potrzebuję pomocy w doborze auta. Mam bardzo ograniczone środki - 5-6 tysięcy - I chciałbym kupić kombi.
Wymagania? Chciałbym żeby był tani w eksploatacji (może palić więcej, jeśli nie wyrzucę drugie tyle ile kosztował po roku jazdy). Obowiązkowo w tej cenie sprawna klima. Do tego miła byłaby dobra dostępność części (obecnie Saxo z 2001 dobił mnie zamkiem drzwi kierowcy...). Bardzo zależy mi na dobrej ilości miejsca z tyłu - przez jakiś czas żona z dzieckiem będą jeździć na tylnej kanapie i chciałbym, żeby nie musieli się tam cisnąć.
Oprócz tego oczywiście fajnie byłoby jakieś bajery typu komputer pokładowy, ale nie jest to mus.
Chciałbym żeby auto przejeździło jeszcze kilka lat bez inwestowania 20 tysięcy. Potem może iść na złom, a ja kupię coś zdecydowanie nowszego.
Co możecie polecić? Jakie jednostki? Preferuje benzynę.
Z tego co mnie interesuje:
Volvo V40 (I gen)
Peugeot 307
Octavia I
Mazda 6
Citroën C5
Plusy, minusy? Coś wykluczyć? Nie chce także szukać perełek - nie mam za bardzo możliwości jeździć po całym kraju, więc dobrze byłoby wybrać model który w miarę łatwo i szybko znajdę w dobrym stanie.
Auto obowiązkowo zabiorę na jakąś porządna stację kontroli przed zakupem i w miarę możliwości sam poszukam usterek - jednak model, który ma tendencje do wad, które ciężko wypatrzyć na stacji oraz laikowi mogą być problemem. Jeśli wiecie czy w pobliżu Zielonej Góry znajdzie się coś godnego uwagi, możecie od razu podesłać.
PS nie zdzierżę Passeratti B5
Z góry dziękuję za odpowiedzi w temacie.