Ultratanie kombi

15 Lut 2020, 00:29

Witajcie! Potrzebuję pomocy w doborze auta. Mam bardzo ograniczone środki - 5-6 tysięcy - I chciałbym kupić kombi.

Wymagania? Chciałbym żeby był tani w eksploatacji (może palić więcej, jeśli nie wyrzucę drugie tyle ile kosztował po roku jazdy). Obowiązkowo w tej cenie sprawna klima. Do tego miła byłaby dobra dostępność części (obecnie Saxo z 2001 dobił mnie zamkiem drzwi kierowcy...). Bardzo zależy mi na dobrej ilości miejsca z tyłu - przez jakiś czas żona z dzieckiem będą jeździć na tylnej kanapie i chciałbym, żeby nie musieli się tam cisnąć.

Oprócz tego oczywiście fajnie byłoby jakieś bajery typu komputer pokładowy, ale nie jest to mus.

Chciałbym żeby auto przejeździło jeszcze kilka lat bez inwestowania 20 tysięcy. Potem może iść na złom, a ja kupię coś zdecydowanie nowszego.

Co możecie polecić? Jakie jednostki? Preferuje benzynę.

Z tego co mnie interesuje:

Volvo V40 (I gen)
Peugeot 307
Octavia I
Mazda 6
Citroën C5

Plusy, minusy? Coś wykluczyć? Nie chce także szukać perełek - nie mam za bardzo możliwości jeździć po całym kraju, więc dobrze byłoby wybrać model który w miarę łatwo i szybko znajdę w dobrym stanie.

Auto obowiązkowo zabiorę na jakąś porządna stację kontroli przed zakupem i w miarę możliwości sam poszukam usterek - jednak model, który ma tendencje do wad, które ciężko wypatrzyć na stacji oraz laikowi mogą być problemem. Jeśli wiecie czy w pobliżu Zielonej Góry znajdzie się coś godnego uwagi, możecie od razu podesłać.

PS nie zdzierżę Passeratti B5 :no:

Z góry dziękuję za odpowiedzi w temacie.
viriacci
Nowicjusz

Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

15 Lut 2020, 01:30

Nie ma co szukać modelu X, Y czy Z, bo w tak niskim budżecie liczy się stan techniczny konkretnego egzemplarza. Wybrzydzanie jest zatem trochę nie na miejscu
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Lut 2020, 08:28

Mazda 6 nie w tym budżecie,jak już to 626.
Octavia ma mało miejsca z tylu na nogi więc Twoja żona będzie się gnieść.

Zerknij:
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

15 Lut 2020, 08:55

Myślałeś o aucie pokroju opla zafiry? Miejsca dużo, psuć się nie bardzo ma co. Części śmiesznie tanie, sporo pasuje z astry 2
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Lut 2020, 09:32

Nie ma większego kombi jak Mondeo mk2 (pod warunkiem że jeszcze nie zgniło) auto proste do bólu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Lut 2020, 13:44

Warto patrzeć na Audi A6 C5? Kwestie stanu technicznego pomińmy - będę mieć znajomego, który handlował autami i robił jako mechanik. Pytanie czy auto nie zje mnie w eksploatacji
viriacci
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koniec z oszustwami podczas sprzedaży samochodów
    Każdy przed zakupem auta będzie mógł sprawdzić jego historię, m.in. daty rejestracji oraz informację o tym, czy nie jest kradzione - przewiduje projekt noweli Prawa o ruchu drogowym, którym we wtorek ma zająć się rząd. Przyjęty ...

15 Lut 2020, 13:59

Zawieszenie przód 2k :ok:
Invi
Forumowicz VIP

15 Lut 2020, 14:15

Trwałe chociaż?
Czy jak wydam 2k na wymianę to będę mieć 2 lata spokoju czy za miesiąc znów może pójść?
viriacci
Nowicjusz

15 Lut 2020, 17:15

Jak wydasz 2k czy więcej na zawias to powinno być ok. Noooo ale masz dwudziestoletnie auto wyższej klasy, marki "premium", w którym sypnąć może się wszystko, i wszystko kosztuje więcej niż np w oplu astrze (a statystycznie takie a6 będzie na pewno bardziej zmęczone życiem niż nawet ta astra)
Invi
Forumowicz VIP

15 Lut 2020, 17:25

Pewnie z A4 B5 bedzi3 podobnie? Lepiej szukać Opli czy peugeotów?
viriacci
Nowicjusz

15 Lut 2020, 17:38

A6C5 za 5-6 tys.? :D W tej cenie byś z trudem znalazł starego merca, a wyskakujesz z jednym najbardziej pożądanych aut na rynku. Co do znajomego to nie wiem jak on znajdzie takie auto, ale powodzenia :ok:

Niech Ci poszuka Zafiry - za 7 tys. (czyli Audica i przód) z pewnością jakąś znajdziesz, serio czemu daje się jak najmniej na auto, by potem płacić o wiele więcej i suma sumarum więcej zapłacić za wszystko przy aucie znacznie więcej.

Równie dobrze mogę polecić Mondeo Mk3 2.0 Kombi za 15 tys. a i tak byś zapewnie i mniej zapłacił, a jak dorzucisz jeszcze w LPG to już w ogóle. Tylko nie chcesz auta w takiej kwocie, zupełnie jak A6C5, która kosztowałaby zdecydowanie więcej.

Radzę nie kusić się na takie "wynalazki".

Z A4B5 będzie już na pewno lepiej i jak znajdzie jakąś dobrą to można się zainteresować. Peugoty sobie daruj. Każde auto w tej cenie będzie złomem, pytanie jak bardzo i na to lepiej zwracać uwagę.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2020

15 Lut 2020, 17:42

A4 B5 1.8 Quattro wystawiony za 6700 z Niemiec. Próbowałbym zbić cenę tak, żeby z opłatami się zmieścić w 7000.
viriacci
Nowicjusz

15 Lut 2020, 17:45

Musimy ustalić jedna kwestie, co rozumiesz przez pojęcie "ultratanie" w eksploatacji czy w zakupie? Bo widzę wybredzasz i sam szukasz kłopotów ze rączej to drugie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Lut 2020, 17:48

Ultratanie w kwestii tego, że mam 5-6k do dyspozycji. Nie chcę potem ładować kupy kasy w auto, dlatego pytam - zarówno A4 i A6 są u mnie w mieście i mógłbym raz dwa skoczyć zobaczyć. Oprócz tego nie ma nic ciekawego blisko, więc pytam. Nie znam się na autach.
viriacci
Nowicjusz

15 Lut 2020, 17:49

Ultratanie w kwestii tego, że mam 5-6k do dyspozycji. Nie chcę potem ładować kupy kasy w auto, dlatego pytam - zarówno A4 i A6 są u mnie w mieście i mógłbym raz dwa skoczyć zobaczyć. Oprócz tego nie ma nic ciekawego blisko, więc pytam. Nie znam się na autach.

Zafira wydaje mi się trochę duża. Czy ona rozmiarowo nie podchodzi pod minivana?
viriacci
Nowicjusz