Uno 0,9 chłodzenie.

03 Mar 2015, 16:02

Witam, mam 2 problemy. Pierwszy to taki że odkręciłem dzisiaj korek od chłodnicy i jest tam taki osad żółtawy ale bardzo niewielka ilość . (zaznacze że auto jeździ w krótkie trasy) Płynu i ubyło z pół litra w 4 miesiące. I przy gazowaniu przelewa się , bulgota płyn pod deską z prawej stronny ( chyba nagrzewnica) .
Jak odpowietrzyć nagrzewnicę ?, i co może być problemem że płyn ucieka.? 100% wywalona uszczelka pod deklem bo leje mi coraz bardziej na kolektor i się dymi olej. Oleju nie przybywa raczej ubywa więc woda raczej się nie dostaje do silnika.
kimos123
Nowicjusz

Auto: nie mam

04 Mar 2015, 11:04

Zółtawy osad na korku ( masełko ) o tej porze roku i przy małych przebiegach to normalka. Trzeba to wyczyścić i co jakiś czas kontrolować.
JAk płynu ubywa ze zbiorniczka, to albo układ jest zapowietrzony ( jeżeli było coś w nim robione ), albo jest nieszczelny. Drogi ujścia są dwie - wyciek zewnętrzny albo przeciek wewnętrzny. Jak wewnętrzny, to UPG. Objawy są wiadome - trudności z uruchomienim silnika, który stał kilka godzin ( zalezy od przecieku ), biały dym z rury wydechowej w większych ilosciach - nie pomylić z parą jak jest zimno ). No a zewnętrzny wyciek - to trzeba szukać. Płyn może wyciekać tylko na zimnym silniku, tylko na ciepłym silniku ( jak powstaje ciśnienie ). Zalezy co jest powodem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Mar 2015, 14:22

To chyba zacznę od odpowietrzenia nagrzewnicy i dolania płynu ;) Bo właśnie słychać przelewanie się płynu
kimos123
Nowicjusz

Auto: nie mam