Urwany odpowietrznik zacisku hamulca - Golf 4

03 Cze 2014, 23:08

Witam , wziąłem się za naprawę hamulca ręcznego w Golfie 4 , przy okazji wymieniłem tarcze i klocki i teraz mam problem. W jednym zacisku był zerwany gwint w który wkręcamy gwint . W miejsce odpowietrznika była wkręcona zwykła sruba. Czy da się teraz to jakoś odpowietrzyć...?
rikiMor0102
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: góral podbeskidzia
Prawo jazdy: 01 08 2005
Auto: Opel Kadet 1,6 Opel Corsa 1,4

04 Cze 2014, 10:04

rikiMor0102 napisał(a):W jednym zacisku był zerwany gwint w który wkręcamy gwint . W miejsce odpowietrznika była wkręcona zwykła sruba.

No ale to jedno z drugim nie pasuje - jak był zerwany gwint, to jak ktoś tam wkręcił śrubę? Ale pomijając ten fakt - musisz zaopatrzyć się poprostu w gwintownik i nagwintować w tym otworze gwint. Prawdopodobnie będzie trzeba zrobić większy i odpowietrznik też musi być większy. Najlepiej najpierw kupić większy odpowietrznik, a potem dopiero gwintować.
Łatwiejszy sposób, to wymienić cały zacisk hamulcowy. Nie trzeba będzie kombinować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Cze 2014, 10:15

a nie da się zostawić tą śrubę i jakoś odpowietrzyć ten układ ? gwint jest zerwany od góry do połowy otworu , ktoś wkręcił tam śrubę da się ja wykręcić i wkręcić , jednak nowego odpowietrznika już nie wkręcę . Nie chcę bawić się w gwintowanie wiercenie dopasowywanie odpowietrznika . po pierwsze koszty i nie mam narzędzi. Chodzi mi o samo odpowietrzenie czy z tą śrubą odpowietrzę ten zacisk hamulcowy..proszę o pilne podpowiedzi...
rikiMor0102
Aktywny
Awatar użytkownika

04 Cze 2014, 10:26

No zawsze możesz przecież spróbować - za to nie zamykają :wink: - wcisnąć hamulec, poluzować tą śrubę i będziesz widział, czy poleci ci powietrze z płynem. Do odważnych świat należy. A dopiero jak się nie uda, to bęziesz się martwił o kasę na nowy zacisk. Ale nie są one aż tak drogie, bo coś koło 130 zł kosztuje. Oczywiście rozumiem, że dla jednych 130 zł to mało a dla innych dużo, ale jak nie będziesz miał wyjścia, to będziesz musiał przeżałować.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

04 Cze 2014, 10:34

właśnie chcę popuścić tą śrubę ... koszt 130 to może nie dużo, ale do tego nowe tarcze klocki cały zestaw naprawczy zacisku ( uszczelki itp.) które wymieniłem to nie chcę dodatkowo kasy ładować , zresztą tak nie wiadomo ile ten samochód będę miał. Co do popuszczenia śruby to jest problem skąd będę wiedział czy leci jeszcze powietrze , wężyka przecież tam nie założę ...?
rikiMor0102
Aktywny
Awatar użytkownika

04 Cze 2014, 10:37

Jak popuścisz delikatnie, to będzie i słychać i widać.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Supercinq GT Turbo
    W styczniu 1985 roku, czyli zaledwie cztery miesiące po wprowadzeniu Supercinq, pojawiła się wersja GT Turbo. Był to samochód o nowoczesnej stylistyce, innowacyjnie rozwiązanym wnętrzu i bardzo dobrych osiągach. Jak ...

04 Cze 2014, 10:44

a może wiadomo ile razy naciskać jak popuszczę śrubę chodzi mi o cykl ile razy tak powtórzyc dla pewności
rikiMor0102
Aktywny
Awatar użytkownika

05 Cze 2014, 09:45

Naciskasz i trzymasz hamulec wciśnięty, a druga osoba popuszcza śrubę. Jak całe ciśnienie zleci, zakręca śrubę, a ty puszczasz hamulec. I tak do skutku. Może wystarczy 3 razy, a może trzeba i 8 razy. Nikt ci tego nie powie. Ale jak zrobisz tą czxynność np. 15 razy i nadal będzie powietrze, to oznaczało to będzie, że gdzieś jest nieszczelność.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika