Urwany przycisk z pilota - przylutować czy wymiana pilota?

26 Paź 2019, 11:20

Hej,

Jest sobie pilot a raczej kluczyk z pilotem w jednym od Focusa Mk1, w którym jak na złość postanowił się urwać od płytki guzik od centralnego otwarcia. Co pytam po warsztatach z elektroniką to nikt się tym nie zajmuje więc tutaj moje pytanie: szukać dalej kogoś, kto zamówi i przylutuje ten przycisk na nowo czy może w jakiś sposób jest możliwość wymiany pilota i przeprogramowania go pod obecną centralkę?
Nie ukrywam, koszty nowej centralki trochę są wysokie jak na to autko więc szukam czegoś "tańszego" :)

Z góry dzięki za porady :)

P.S. Jestem z okolic Tarnowskich Gór/Bytomia.
vertisan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 7-2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam
  • 31 Paź 2019, 13:56

vertisan napisał(a):szukać dalej kogoś, kto zamówi i przylutuje ten przycisk na nowo czy może w jakiś sposób jest możliwość wymiany pilota i przeprogramowania go pod obecną centralkę?
    Masz może jakieś zdjęcie jak to wygląda? Jak przycisk odpadł od płytki bo puściło jego przylutowanie to spokojnie pewnie można by to pewnie zrobić.

Druga opcja to wymiana całego pilota i zakodowanie. Centralki nie musisz wymieniać jak jest sprawna.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

31 Paź 2019, 20:59

Cichy77 napisał(a):
    vertisan napisał(a):szukać dalej kogoś, kto zamówi i przylutuje ten przycisk na nowo czy może w jakiś sposób jest możliwość wymiany pilota i przeprogramowania go pod obecną centralkę?
    Masz może jakieś zdjęcie jak to wygląda? Jak przycisk odpadł od płytki bo puściło jego przylutowanie to spokojnie pewnie można by to pewnie zrobić.

Druga opcja to wymiana całego pilota i zakodowanie. Centralki nie musisz wymieniać jak jest sprawna.

Niestety zdjęcia nie mam (pilot jest od samochodu dziewczyny i z niego korzysta) ale nie, urwany jest całkowicie (od strony przycisku, piny zostały w PCB).

A kojarzysz może kogoś kto na śląsku zajmuje się takimi rzeczami i nie za miliony monet? :)
    vertisan
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 7-2014
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Nie mam

04 Lis 2019, 20:07

vertisan napisał(a):urwany jest całkowicie (od strony przycisku, piny zostały w PCB).
    Ok, warto w takim razie wymienić cały.
    vertisan napisał(a):A kojarzysz może kogoś kto na śląsku zajmuje się takimi rzeczami i nie za miliony monet?
    Coś takiego powinien ci zrobić każdy elektronik bo tu potrzebna jest precyzyjna lutownica i trochę wprawy i myślę że nie koniecznie musi być to elektronik od samochodu :)
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

17 Kwi 2020, 12:23

I jak udało ci się to załatwić? Bo mój brat ma mega podobny problem
    RobertoN
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
      Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
      Jak bezpiecznie podróżować z psem?
      Wyjeżdżając z psem należy zadbać o jego bezpieczeństwo i komfort podróżowania. Jazda samochodem, przyspieszanie, hamowanie, głośna muzyka czy praca silnika, są dla naszego pupila bardzo stresujące. Pamiętajmy, że odpowiednie ...