"Usportowiony" samochód do 20 tys.

23 Sty 2017, 20:39

Witam.

Szukam "usportowionego" samochodu w cenie do 20 tysięcy złotych. Wiem że za takie pieniądze nie znajdę prawdziwie sportowego auta więc proszę mnie o tym nie informować. Moje wymagania:
- silnik co najmniej 100km
- jakotaki wygląd
- nadwozie coupe, hatchback, liftback lub roadster, sedany też ok od biedy
- jeśli auto ma tendencje do uszkodzeń to tanie części byłyby miłe(robocizna mnie nie kosztuje ponieważ mój ojciec jest mechanikiem)
Mogą być kabriolety, dwuosobowe, ilość drzwi bez znaczenia, marki wszystkie. Napęd FWD, RWD, 4x4 obojętnie.

Zastanawiam się między Toyotą Celicą a BMW Z3, Mazda RX-8 też jest ładna ale słyszałem że w tej cenie są wyżyłowane egzemplarze i silnik jest drogi w naprawie. Chętnie posłucham waszym propozycji.

Pozdrawiam.
xevrakhan
Nowicjusz

Auto: Ford Fiesta

23 Sty 2017, 20:47

Mi się bardzo podoba Lexus IS 200, R6 2,0 l DOHC, 155km,
Ponadczasowa stylistyka, bryła auta bardzo interesująca.
Samochód wpasowuje się w to czego szukasz jest jak najbardziej "usportowiony".
Auto do agresywniejszej jazdy jak i do przysłowiowego kościoła :D
bruuummm
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 06 2009
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Fiat 126p
Silnik: 950
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

23 Sty 2017, 20:52

Audi TT 8N 1,8Turbo
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

23 Sty 2017, 20:56

Hmm interesująca propozycja ale jak już wspominałem sedana wybiorę raczej tylko w ostateczności. Wygląda fajnie, moc w porządku. Jedynie te sedany po prostu są za duże, jeżdżę po mieście i wolałbym coś mniejszego.
xevrakhan
Nowicjusz

23 Sty 2017, 21:01

Audi TT bardzo interesująca opcja. Tanie jakieś, przy kabrio będzie mnie stać jeszcze na hardtopa na zimę. I mocne silniki 180km i 225km, myślę że to trochę overkill, ale przedni napęd bardzo mi się podoba. Zdecydowanie wezmę tę opcję pod uwagę.
xevrakhan
Nowicjusz

23 Sty 2017, 22:05

xevrakhan napisał(a):jeśli auto ma tendencje do uszkodzeń to tanie części byłyby miłe

to się nie trzyma tego:
xevrakhan napisał(a):BMW Z3, Mazda RX-8

xevrakhan napisał(a):Audi TT (...) i 180km i 225km,
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi RS 6 Avant V8-Biturbo 4.0 TFSI 560 KM i 700Nm
    Nowe Audi RS 6 Avant to symbol technicznych możliwości jutra. Nowy model jest lżejszy i silniejszy niż jego poprzednik, a jego osiągi są jeszcze lepsze. Od zera do 100 km/h przyspiesza w czasie 3,9 s, a na życzenie klienta ...
    Mitsubishi e-Evolution Concept
    MITSUBISHI e-EVOLUTION CONCEPT jest jeżdżącym prototypem, który odzwierciedla strategiczne kierunki, w których w przyszłości będzie się rozwijać marka Mitsubishi Motors. Łączy atuty samochodów typu SUV, ...

23 Sty 2017, 22:09

Skąd mam wiedzieć do których są drogie?
xevrakhan
Nowicjusz

23 Sty 2017, 22:12

No BMW i Audi to nie są tanie marki (mimo, że niby TT parte jest na A3), a silnik wankla w Maździe najprawdopodobniej Twój ojciec nie ogranie jak nie miał wcześniej styczności.
tt-8n-1-8t-328ci-e46-clk-200k-w208-c70-i-2-4t-vt97379.htm

podsumowanie-i-spis-modeli-koszty-utrzymania-vt96514.htm
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

24 Sty 2017, 17:40

Ja bym nie przesadzał bierz Audi TT.
Jedyny minus trochę droższy zawias, a reszta? przecież to te same silniki co w A3 czy Golfie za 10 tys z lat 90 jeśli mówimy o wersji 180
Dopiero 225 jest droższa, ale suma sumarum to proste auto bo to nie jest Audi RS6 4,0 TFSI V8

Jak boisz się turbo czy dwumasu to nie wiem co zostaje? bo większe silniki przeważnie mają dużo części drogich, układ zapłonowy, sprzęgło itd.
Pionek
Stały forumowicz

24 Sty 2017, 20:35

No właśnie czytałem trochę o tych tetetkach i ponoć mają duże spalanie(10 - 11l przy wersji 180km) oraz często są wyżyłowane modele. Ponadto często ludzie uszkadzają te samochody z zazdrości, ogólnie dotyczy to wszystkich o sportowym nadwoziu. Mieszkam na wsi więc mi to nie grozi ale dojeżdżając na uczelnię musiałbym już chyba parkować na jakimś strzeżonym co by się przed bucami ochronić.
xevrakhan
Nowicjusz

24 Sty 2017, 21:24

Bez jaj,
10 - 11l przy wersji 180km

To dużo? Moje 210km potrafi wciągnąć 19. Takie spalanie to standard w wolnossących 1.8/120km a tutaj masz 180. To nie jest nowe auto, to nie jest nowoczesny, turbooszczędny silnik

Ponadto często ludzie uszkadzają te samochody z zazdrości, ogólnie dotyczy to wszystkich o sportowym nadwoziu. Mieszkam na wsi więc mi to nie grozi ale dojeżdżając na uczelnię musiałbym już chyba parkować na jakimś strzeżonym co by się przed bucami ochronić.

Śmiechłem mocno
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Sty 2017, 21:47

xevrakhan napisał(a):No właśnie czytałem trochę o tych tetetkach i ponoć mają duże spalanie(10 - 11l przy wersji 180km) oraz często są wyżyłowane modele. Ponadto często ludzie uszkadzają te samochody z zazdrości, ogólnie dotyczy to wszystkich o sportowym nadwoziu. Mieszkam na wsi więc mi to nie grozi ale dojeżdżając na uczelnię musiałbym już chyba parkować na jakimś strzeżonym co by się przed bucami ochronić.

To spalanie to chyba przy mega dynamicznej jeździe, jak wyprzedzasz wszystko co się da, moim zdaniem do 8/100 zejdziesz, ale w mieście ścigając się na swiatłach to i pewnie z 15 wyjdzie.
Zawsze jest opcja lpg ale to się musi opłacać.
Mój Accord pali ok 7,5-8 na trasie ale przy zwykłej jeździe jak zahałasuje Vteciem to i do 10 się podniesie.

Poza tym nie patrz na spalanie bo nie pogdzisz dobrych osiągów i niskiego spalania, jak niskie spalanie to chyba 1,9 sdi :D

Poza tym nie wiem czego trzeba zazdrościć żeby 15 letnie Audi TT uszkadzać? Mamy 2017 rok XXI wiek, ludzie się rozbijają Audicami czy BMW za pół miliona ;)
Kto Ci będzie chciał uszkodzić stare Audi TT bazujące na golfie IV czy Audi A3?
Równie dobrze jakieś Hyundaie Coupe ktoś może chcieć uszkodzić albo 406 coupe.
Takie coś to chyba w 2003-2004 roku jak kradziono auta hurtowo, a taka TTka bez AC czy parkingu strzeżona to samobójstwo, ale nie dzisiaj.

Jak się tak bardzo boisz to szukaj Audi S3 8L np. albo zwykłe A3 1,8T tutaj to już takie przeciętne i powszechne auta że nikt na to nie spojrzy raczej, chyba że na mocnym wydechu na światłach :D
Pionek
Stały forumowicz

24 Sty 2017, 22:07

Właśnie tak czytam i czytam te opinie o spalaniu i silnik 180km ma średnie spalanie 10l ale wiadomo to wypadkowa ludzi którzy jeżdżą w trasie i jeżdżą w mieście. Ja będę jeździł głównie w trasie ponieważ dojeżdżam na uczelnię, 5 dni w tygodniu 25km w jedną stronę, czyli 1000km miesięcznie. Widzę że jest dużo ludzi którzy mówią że spokojnie da się wykręcić 8l/100km co mnie bardzo zadowala a nawet niektóre kwiatki wspominają optymistycznie o 7l/100km, tyle paliło kiedyś moje Renault Clio 1.2 16V.

Z tych wszystkich opcji chyba zdecyduję się na TT, wyglądowo Celica jest ładniejsza ale TT zdecydowanie tańsze i lepsze motory. BMW Z3 odpuściłem sobie bo trochę jednak za drogie w utrzymaniu no i plakietka dresa. Poza tym mają słabe motory. Mazda RX-8 piękna fura ale nie stać by mnie było na naprawy.

I takie małe pytanie - czytałem że silniki po czipach mają większą moc i mniej palą, czy to prawda? Mocy mi już więcej nie było potrzeba ale mniejsze spalanie zawsze miło.
Ostatnio edytowany przez xevrakhan, 24 Sty 2017, 22:14, edytowano w sumie 1 raz
xevrakhan
Nowicjusz

24 Sty 2017, 22:12

Czegoś nie łapię...kupić tt, 180km i bawić się w jazdę o kropelce?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Sty 2017, 22:16

xevrakhan napisał(a):BMW Z3 odpuściłem sobie bo trochę jednak za drogie w utrzymaniu no i plakietka dresa.
może gdyby to była e36 316i na podtlenku i głośnym wydechem, dla mnie z3 jeżdżą ludzie znający się na motoryzacji i lubią prowadzić. Ale co ja się znam, moderatora mam bo wysłałem adminowi metr dobrych ziemniaków od szwagra :roll: ale że silniki słabe to fakt, 2.8 to budżet x2.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004