Ustawienie klimy, a daleka trasa?

03 Sie 2009, 15:31

wybieram sie w daleką trase, jakie macie rady odnośnie klimy
jak ustawić klimę automatyczną?
na ile stopni? i na jakie wyloty?
w aucie będą 4 osoby, jak ustawić klimatronik zeby ich nie przeziębić
Ostatnio edytowany przez piotrauto, 06 Sie 2009, 22:33, edytowano w sumie 1 raz
piotrauto
Stały forumowicz

03 Sie 2009, 15:45

ja ustawiam na siebie 18 stopni , a reszta sama sobie reguluję , bo w aucie mam 4 strefowy climatronic . Jeśli masz dwustrefowy to ja radze jakieś 18.5 stopnia i nawiewy auto
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

03 Sie 2009, 15:48

mam zwyklą klimę czyli klimatronik jednostrefowy,
nie lepiej dac nawiew na auto, temp na 18C a nawiew na szybę+nogi a nawiewy na desce zamknąc całkiem?
piotrauto
Stały forumowicz

03 Sie 2009, 23:01

jak tylko zobaczylem temat od razu wiedzialem kto go zalozyl :wink:
Ale do tematu:
Co ta za filozofia, ustawiasz tak samo jak podczas jazdy na krótkiej trasie i tyle...
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

03 Sie 2009, 23:36

Też wiedziałem jaki autor po temacie ;P.

Różnica może taka że na krótszej trasie jak mamy samochód nagrzany to dajemy mniej żeby się schłodzić (co nie jest dobrym wyjściem), bądź więcej żeby się podgrzać jak jest zimno.

Z doświadczenia wiem że na długiej trasie najlepiej sprawdza się temperatura 18 stopni w całym aucie - a gdzie wieje to nie wiem, mam 2 strefowy klimatronik.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

05 Sie 2009, 07:33

eaxene napisał(a):jak tylko zobaczylem temat od razu wiedzialem kto go zalozyl :wink:
Ale do tematu:
Co ta za filozofia, ustawiasz tak samo jak podczas jazdy na krótkiej trasie i tyle...

Właśnie . ;D
I love my little gray coupé
for a long time I collecting the cash for it
and MANAGED TO . !
Austin_Boy
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: PTB / NYC
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX - nowe wersje specjalne
    Najmniejszy SUV Lexusa doczekał się nowych wersji specjalnych. Miejski crossover klasy premium jest teraz dostępny w odmianach F Sport Style Blue i Elegant Black. Te warianty podkreślają charakterny styl modelu UX i robią ...

05 Sie 2009, 09:32

18st?? nie wyobrażam sobie jazdy przy tak ustawionej klimie... ja zawsze ustawiam automat na 22,5- 23 st i jest ok
labrentz
Nowicjusz

Miejscowość: Głogów

05 Sie 2009, 10:46

labrentz napisał(a):18st?? nie wyobrażam sobie jazdy przy tak ustawionej klimie... ja zawsze ustawiam automat na 22,5- 23 st i jest ok

Może masz coś nie tak z regulacją, ale w 23 stopniach jechać to nie jest za fajnie, po prostu za gorąco. 23 czasem też ustawiam, ale w chłodny, jesienny dzień, kiedy chcę się dogrzać na krótkim odcinku, na długim po dogrzaniu wracam na 18 stopni.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

05 Sie 2009, 13:08

labrentz napisał(a):18st?? nie wyobrażam sobie jazdy przy tak ustawionej klimie... ja zawsze ustawiam automat na 22,5- 23 st i jest ok

Ja też. Po kilku minutach jazdy w takiej temperaturze jest mi zimno, a po klikudziesięciu robię się głodny. Najbardziej lubię w lecie 22-24.
Pozdr.
LukD
LukD
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków Nowa Huta

05 Sie 2009, 21:02

Ja osobiscie to macham tym pokrętełkiem we wszystkie strony, tak by było by mi [raczej żonie ;P ] poprostu komfortowom nigdy nie patrze na termometr . ;D
I love my little gray coupé
for a long time I collecting the cash for it
and MANAGED TO . !
Austin_Boy
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: PTB / NYC