VW Golf mk3 Variant. NIE WYŁĄCZA SIĘ kontrolka ABS na desce rozdzielczej. Problem był przez chwilę rozwiązany. Przyczyną był uszkodzony prawy tylny czujnik ABS'u. Nie używałem komputera, użyłem miernika. Wartości rezystancji dobrych czujników były rzędu bodaj 1140 Ohm'ów. Napięcie elektryczne pomiędzy pinami w gniazdach wtyczek wynosiło chyba 2,4 Volta.
Czujnik wymieniony na sprawny.
Osobna kwestia to kształt samego czujnika. Sprzedawca mówił o "okrągłym" i "kwadratowym/prostokątnym", nie pamiętam, który ja kupiłem. W każdym razie został ściągnięty z magazynu ostatni w firmie.
Zapłaciłem PO RABACIE ~27-28 zł.
Podejrzewam, że czujnik przestał działać od wstrząsów(wiemy, jakie mamy w kraju drogi, pokryte "wyrobem asfaltopodobnym").
Problem świecącej kontrolki ABS powrócił kilka tygodni temu.
Czujniki sprawdzone ponownie, wszystko ok. Napięcia również są ok. Bezpieczniki też sprawdzone WSZYSTKIE, są ok.
Co tu jeszcze mogło odmówić posłuszeństwa?
Pompa? Sterowanie? Przekaźniki/i? Jeżeli tak, to który/e? Jak się do nich dobrać? Czytałem gdzieś, że od ABSu są przekaźniki oznaczone "79" i "179". Spróbuję się do nich dobrać i powąchać.(Tym zdjęciem się sugerowałemhttps://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/58040531068c7cbe)
Oto zdjęcie USZKODZONEGO czujnika koła tylnego(w tym przypadku akurat prawego):
[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Kilka zdjęć z bliska:
A to pokazuje miernik(czujnik USZKODZONY):
Obecne wartości napięć dochodzących do czujników oraz rezystancje tych czujników(w aucie):
Tak jak jest napisane wcześniej, sprawdzone były bezpieczniki. Przekaźniki też, tzn. nie czuć spalenizny z żadnego z nich. Choć akurat nie widzę przekaźnika oznaczonego "79" i/lub "179". Zdjęcia:
Jakieś pomysły? Czy bez komputera się nie obejdzie?
Pozdrawiam.