Używana Kia Stonic 1.4 100 KM czy 1.0 T-DGI 120 KM

21 Lip 2024, 13:02

Witam
Poszukuję używanej Kia Stonic z silnikiem 1.4 100 KM, mój budżet to około 65 tysięcy. Wybór jest jednakże trochę ograniczony. Dużo więcej ciekawych ofert jest modelu Stonic 1.0 T-DGI 120 KM. Czy gra jest warta świeczki? Na silnikach z turbodoładowaniem się nie znam.
Auto głównie do jeżdżenia po mieście na krótkich dystansach, 1-2 razy w miesiącu kilkugodzinna podróż w trasie. Czy mogę traktować ten silnik jako alternatywę do 1.4?
mufasaa
Obserwowany

24 Lip 2024, 12:19

mufasaa napisał(a):Czy mogę traktować ten silnik jako alternatywę do 1.4?
Możesz ale 1.4 powinien być w tym przypadku bardziej bezobsługowy. Tym bardziej że to ta sama jednostka co w Hyundaiu i ma całkiem dobre opinie porownanie-silnikow-1-4-gamma-g4fa-i-1-4-kappa-g4lc-hyundai-kia-vt124500.htm może nie pali mało ale jest warta uwagi no ni nie będzie tak dynamiczna jak ten trzycylindrowy doładowany silnik.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Lip 2024, 13:17

Rokiko napisał(a):
mufasaa napisał(a):Czy mogę traktować ten silnik jako alternatywę do 1.4?
Możesz ale 1.4 powinien być w tym przypadku bardziej bezobsługowy. Tym bardziej że to ta sama jednostka co w Hyundaiu i ma całkiem dobre opinie porownanie-silnikow-1-4-gamma-g4fa-i-1-4-kappa-g4lc-hyundai-kia-vt124500.htm może nie pali mało ale jest warta uwagi no ni nie będzie tak dynamiczna jak ten trzycylindrowy doładowany silnik.

Czyli raczej sklanialbys sie ku 1.4 niz 1.0 tdgi 120km? Slyszalem tez ze ten trzycylindrowy trudniej sprzedać
mufasaa
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Warsaw Moto Show 2015
    Po oficjalnym otwarciu targów przez organizatorów, odbyła się konferencja prasowa Arrinery, a następnie konferencje i warsztaty. Wieczorem podczas uroczystej gali miał miejsce finał siódmej edycji plebiscytu "Złotej Kierownicy". ...
    Mała historia znaków drogowych
    Czy wiecie, że na samym początku, ponad sto lat temu, kiedy to Polska odzyskała niepodległość, wprowadzono pierwsze znaki drogowe. Było ich aż... sześć W latach 30 wprowadzono kolejne 6 znaków : Przed pierwszą wojną ...