Używany z salonu / budżet 30 tys.

13 Lis 2021, 16:32

Witam, proszę o pomoc w zakupie używanego samochodu.

- 30 tys. z opcją, by tych kilka dołożyć, choć wolałbym się trzymać blisko tej granicy
- 5-10 tys. rocznie / 80% miasto
- jeśli wszystko byłoby ok, bardzo długo auta nie zmienię, więc nie chcę najmniejszych tylko dlatego, że niskie spalanie przy takiej jeździe i "po co Ci taki do miasta"
- celuję w używane, ale głównie z salonów samochodowych, aby mieć większą pewność
- przebiegi do ok. 150 tys., choć widziałem trafiają się też ok. 100

Spośród aktualnych ofert najbardziej chodzi za mną:
- Fiat Tipo 1.4 95km - roczniki 2016, przebiegi 130-170 tys.

Nieco mniej:
- Skoda Rapid 1.2 TSI 90km
- Chevrolet Cruze 1.6 113km (ale tylko jeden widziałem)
- Renault Fluence 1.6 110km (wizualnie tak sobie)
- Renault Laguna 2.0 140km (j/w)
- Ford Focus 1.0 ecoboost / 1.6

Zwróciły też uwagę trochę z innego zupełnie rozdania:
- Dacia Sandero 0.9 90km / 1.2 73km
- Dacia Duster 1.6 105km

Z góry dziękuję za doradztwo ws. Fiata Tipo i innych.
lj86
Nowicjusz

Auto: Nie mam

13 Lis 2021, 16:51

Jak dla mnie z Twoich typów:

Focus 1.6
...
Duster/Tipo.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

13 Lis 2021, 20:40

lj86 napisał(a):- Chevrolet Cruze 1.6 113km (ale tylko jeden widziałem)

miałem ich ostatnio kilkanaście ,ale tylko z 1.8 140KM i uwierz mi ten 1.8 to jest takie absolutne minimum, bo wg. mnie i ten 1.8 nie jedzie. a ty chcesz 1.6 :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

13 Lis 2021, 21:17

andrewb25 w Cruze mocniej się nie wczytywałem, ale opinia pewnie zależy od tego, kto czego oczekuje od samochodu i do jakiej jazdy używa. Tu mamy w większości miasto i bardzo sporadycznie coś dalej. Czytałem, że ciężko na krajowych ma też Tipo 1.4 95km, ale wychodzę z założenia, że coś za coś.
lj86
Nowicjusz

13 Lis 2021, 21:32

lj86 napisał(a):że ciężko na krajowych ma też Tipo 1.4 95km,
ja tam smigałem i po autostradzie i powiem Ci że wcale mi nie przeszkadzało że auto ma tylko 95 koni, nie warto sugerować się tak na ciasno cyferkami i opiniami z neta, trzeba samemu spróbować i ocenić
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Lis 2021, 21:39

Kao, a jako z hałasem w środku przy wysokich obrotach? Tu opinie, że bardzo głośno, choć to też pewnie subiektywne zdania. Mam na oku modele z przebiegami 120-180 tys. i ciągnie mnie do nich.
lj86
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Crafter "Van of the Year 2017"
    Nowy Crafter marki Volkswagen Samochody Użytkowe, produkowany wyłącznie w fabryce w Białężycach koło Wrześni, pod wieloma względami wyznacza standardy wśród aut dostawczych. Samochód ma bardzo bogate wyposażenie ...

13 Lis 2021, 21:57

no cicho nie jest gdyż tam tylko blacha i plastik dla wizualizacji ale przy takich predkościach ok 120-130 jak najbardziej akceptowalne i nie ma co psioczyc
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Lis 2021, 11:47

Ja w tym przedziale to widzialem CLIO / 2017 / Przebieg 150-200
Mistrz922x
Obserwowany

14 Lis 2021, 12:49

Jeszcze dopytam:

1) cały czas najbardziej chodzę za tym Tipo, ale nabieram trochę wątpliwości przy kwotach do 33 000 zł z przebiegami do ok. 170 tys. km, a są to najbardziej proste wersje, bez czujników parkowania, z manualną klimatyzacją. Jakie jest Wasze zdanie?

2) Focus 1.0 ecoboost 100km, przebiegi ok. 140-150 tys. - bardzo na nie?
lj86
Nowicjusz

14 Lis 2021, 14:21

Z listy gruzów i kartonów jakie przedstawił kolega to jedynie Laguna 3 się broni w tym budżecie. Tylko że jednostka 2L 140KM jest mniej udana niż reszta benzyniaków.

Wspomnę jeszcze że rocznik i przebieg to nie wszystko a najciemniej bywa pod latarnią. To odnośnie "pewności" aut z salonu. Radzę pooglądać i ocenić dostępność innych aut za 3 dychy na rynku. W Polsce jak i na mobile.de. Otwiera oczy.

Tipo za 30k to żal. Skrajność niczym klientela bmw po drugiej stronie spektrum.

Focus 1.6 jeszcze się obroni względnie. Dacia Duster to z kolei inna klasa jeśli ma być tani suv to dla malo wymagajacych wporzo.
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

14 Lis 2021, 14:39

lasagne, to tak z ciekawości, na jakie modele w tym budżecie Ty zwróciłbyś uwagę?
lj86
Nowicjusz

14 Lis 2021, 15:02

To będzie trudny temat na ten moment, euro 4,70... Więcej danych odnośnie wymagań jest potrzebne. W którym segmencie wolałbyś pozostać?

Z pokrewnych...
Jeśli Renault to Megane Grandtour III 1.6 110KM z segmentu C. Laguna nie jest wiele większa ale powiedziałbym że wygodniejsza.

Ten Chevrolet Cruze w 1.8 to nie będzie totalna tragedia jeśli materiały wewnątrz nie przeszkadzają.

Wszystko zależy od stanu... 30k straciło i dalej traci siłę nabywczą w zawrotnym tempie.
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

14 Lis 2021, 15:21

Segmenty C-D. Wizualnie wolałbym D, ale widzę, że jest problem (wcześniej oglądałem i odrzuciłem Mondeo 2.0) i z czasem zacząłem spoglądać w stronę C.

Patrzę na salonowe, bo to nawet większy komfort "psychiczny" po zakupie. Sam nie mam wiedzy, a przy prywatnych musiałbym zlecać najdokładniejszą weryfikację, co może przecież nie skończyć się na jednym aucie i pociągnąć większe dodatkowe koszty.

Megane nie widziałem, Cruze daleko i rocznikowo był najstarszy z zebranych. Zapisałem jeszcze Citroen C41.6 VTI, ale z tego, co wyczytałem, do tego modelu najbardziej polecane są diesle?

Ktoś może się śmiać, bo o Tipo są skrajne opinie, ale cały czas mam go gdzieś w głowie. Nie jestem wybredny i nie mam wielkich oczekiwań. Żeby wysyłać sms-y nie potrzebuję iphone'a i podobnie z autami. Sam nie wiem, ta opinia trochę podcięła mi skrzydła i myślę...
lj86
Nowicjusz

14 Lis 2021, 15:54

Poczytaj inne wątki tutaj na forum. Ten temat jest wciąż wałkowany. Wielu tutaj czuje dobrze temat tlyko poziom ignorancji pytających bywa różny. Niektóym nawet nei warto odpowiedać bo nie wiedzieć jak ugryzc...

C4 z 1.6VTi nie jest jest zły ale jednostka mocno średnia. Ponownie lepiej z 2.0 beną.

Tych aut których szukamy po prostu nie ma podaży na rynku, w odpowiednim stanie nieulepione kosztują. Różnica między naszym rynkiem a zachodnim jest taka że za miedz ą jeśli stan i historia się zgadzają to auta o niskim przebiegu kosztują tyle co ich poliftowe wersje a czasem nawet kolejna generacja.

Mondeo Mk4 to super wybór. Nie pasował komfort? Najczęściej sprzedawane przeze mnie auto z S-Maxem i Galaxy, 2.0 145KM lub w ogóle fajne 2.5 220KM (wczesniejsze lata produkcji). Wersja titanium wyłącznie, i wyżej. Podgrzewana szyba w standardzie to jest coś czego mi będzie cholernie brakować w zimę w moim Accordzie a w Fordzie to jest w każdej nawet bieda wersji ostatnio.
lasagne
Początkujący

14 Lis 2021, 16:03

Czytałem wiele podobnych wątków z ostatniego pół roku, ale duża cześć to maksymalnie jakaś 1 odpowiedź, może 2. Przeczytałem też kilka artykułów i na podstawie tego dokonałem wyborów, które podałem. W tym Tipo, co do którego większość negatywnych opinii była taka, że to Fiat, bieda, "tym się nie jeździ" itp., a mniejszość, że lusterka sterowane ręcznie, twardy plastik z boku, głośno przy chęci wyprzedzenia trzech itrów, bo najwyższe obroty. Więc po zsumowaniu byłem/jestem za.

Mondeo 2.0 to był mój pierwszy wybór i po wyczekaniu naprawdę dobrze wyglądającej oferty pojechałem i odpuściłem. Wnętrze nie było zadbane, jak mogłoby być, a lakier podwójny. Zaraz po mnie ktoś go kupił, ale gdybym ja to zrobił, odpalałbym za każdym razem z duszą na ramieniu, a szkoda zaprzątać sobie tym głowę. Wtedy odpuściłem szukanie prywatnych ogłoszeń i przerzuciłem się na używane salonowe.
lj86
Nowicjusz