ja obecnie jeżdżę FOCUSEM mkII z roku 2005 KOMBI z silnikiem 1.6tdci szczerze mogę polecić Ci ten samochód oryginalnie miałem 90ps dałem zrobić chipa i mam jakieś 115ps.
powiem tak prowadzenie REWELACYJNE świetnie trzyma się drogi naprawdę 140 w zakrętach wg tego nie czuć - wykończenie wewnątrz nie powala na kolana auto bardzo sprężyste na wybojach i dziurach także komfortu jakiegoś mega też nie ma
spalanie REWELACJA 5l na 100km piszę to z czystym sumieniem a nie jeżdżę jak emeryt/rencista
w aucie nie mam filtra cząstek stałych to jest duży plus
z autkiem miałem parę malutkich problemów:
-podkładki pod wtryskami puszczały (musiałem to zrobić)
-świeciła się kontrolka CHECK ENGINE - okazało się że blokuje się zawór EGR - tak samo regeneracja z gwarancją
-teraz świeci mi się ESP - ABS działa bezproblemowo lecz nie mam ESP - niby jakiś czujnik
podgrzewana przednia szyba na całej wielkości - REWELACJA ZIMĄ
z tyłu łożysko koła łącznie z piastą także większy wydatek
poza takimi pierdołami auto REWELACJA myślę że za 15tyś spokojnie dostaniesz
ja jeżdżę tym samochodem 3 rok i dałem ponad 20 koła
jeżdżę na oleju MOTUL 5W40 także dobry olej podstawą żywotności silnika - dla motorów z PDF (filtrem cząstek stałych) zalecany jest OLEJ bezpopiołowy czy tam niskopopiołowy jak zwał tak zwał
będziesz miał pytania co do FOCUSA to wal śmiało
przypadkiem nie bierz FORDA MONDEO z silnikiem 2.0tdci bo popłyniesz notorycznie psujące się wtryski i pompy wtryskowe 6.000zł nie twoje przy naprawie