Vectra B alufelgi 17"

21 Sie 2009, 13:32

Witam. Chcę kupić alufelgi do mojej vectry. Chciałem się zapytać co myślicie o założeniu felg 17" i opony 205/45 ? W tej chwili mam felgi 15" i opony 65/195 .

Jeśli chce kupić 17" to z jakim ET ?? Jakie najlepsze ??

Jak założę 17-stki to nie będzie mi się szybciej zużywało zawieszenie ?? Nie będzie to osłabiało silnika ??

Vectra b 2.0 16V dtl 82km
rocznik 2000 po lifcie

Proszę o odpowiedzi i własne sugestie. Pozdrawiam
Anysiu
Nowicjusz

Miejscowość: Ropczyce
  • 22 Sie 2009, 19:15

Większe felgi dodają speeda, silnika to nie osłabi. Nie wiem co z zawieszeniem (na polskich drogach wszystko możliwe...) :razz: Felgi np.(OXIGIN,BBS,OZ). :wink:
    pozdro ^^
    Miszak
    Nowicjusz

Miejscowość: WWY

22 Sie 2009, 20:07

Wieksze felgi nie oslabia silnika? Mylisz sie, jezeli jest to dosyc malej pojemnosci i mocy silnik to oslabi i to czasem odczuwalnie, przy tym moze nastapic wzrost zuzycia paliwa, poprzez wieksze opory tocznia. A jesli chodzi o zawieszenie to zalezy czy zalozysz niskoprofilowe opony czy nie, jak tak to masy nieresorowane beda "dostawac" szczegolnie na naszych drogach.
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

22 Sie 2009, 20:37

dawidbn coś totalnie pomieszałeś... Większa felga nie ma wpływu na spalanie i obniżenie osiągów, jak już to szersza opona na to wpływa... Opony muszą mieć niższy profil, żeby średnica koła się nie zmieniła a tym samym licznik nie przekłamywał. Jedyne co może dostac w dupę to komfort jazdy, natomiast masa nieresorowana ulegnie obniżeniu (jakim cudem miałaby dostawać masa - nie wiem?).
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

22 Sie 2009, 20:41

Normalnym cudem jak masz niski profil to dostaja masy nieresorowane nie wiem czy wiesz ale masy nieresorowane amortyzuja tylko opony takze im nizszy profil tym masy dostaja, a co do spalania to on chce wieksze opony i wieksze felgi takze przeczytaj dobrze.
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

23 Sie 2009, 21:18

Znalazłem ładne felgi . Mają ET 30. Wejdą takie?? Myśle o oponach o wysokości 45mm i szerokości 205.
    Silnik ma 82km. Koła będą miały średnicę większą o 1cm i będą szersze również o 1cm.
    Czy bardzo wpłynie to na zurzycie zawieszenia ??
    Moc znacznie spadnie??
    Spotkał ktoś kogoś żeby w vektrze z takim silnikiem miał felgi 17 " ?? W sumie to diesel więc nie powinien tego za bardzo odczuć, prawda?

Pozdrawiam
    Anysiu
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
      Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
      Seat Leon III - gama silników
      SEAT wysyła nowego Leona na bitwę wydajnych i oszczędnych silników TDI i TSI, o pojemnościach od 1,2 do 2,0 litra pojemności. Wszystkie silniki wyposażone są w bezpośredni wtrysk i turbodoładowanie. Zostały one zaprojektowane ...

24 Sie 2009, 00:13

1. opony o których myślisz nie mają 45mm wysokości
    2. masa nieresorowana raczej wzrośnie niż zmaleje
    3. moc silnika nie zmieni się, ale mogą pogorszyć się osiągi z powodu większych mas wirujących, większych oporów toczenia oraz większej średnicy opony
    Serce bije w tempie obrotów maszyny
    bodziokardasz
    Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

25 Sie 2009, 19:40

Co to jest ta masa nie resorowana?? Lepiej jak jest jej mniej czy więcej?? Jakie opony najlepiej kupic do felg 17" ??
    Anysiu
    Nowicjusz