Vectra B alufelgi 17"

21 Sie 2009, 13:32

Witam. Chcę kupić alufelgi do mojej vectry. Chciałem się zapytać co myślicie o założeniu felg 17" i opony 205/45 ? W tej chwili mam felgi 15" i opony 65/195 .

Jeśli chce kupić 17" to z jakim ET ?? Jakie najlepsze ??

Jak założę 17-stki to nie będzie mi się szybciej zużywało zawieszenie ?? Nie będzie to osłabiało silnika ??

Vectra b 2.0 16V dtl 82km
rocznik 2000 po lifcie

Proszę o odpowiedzi i własne sugestie. Pozdrawiam
Anysiu
Nowicjusz

Miejscowość: Ropczyce
  • 22 Sie 2009, 19:15

Większe felgi dodają speeda, silnika to nie osłabi. Nie wiem co z zawieszeniem (na polskich drogach wszystko możliwe...) :razz: Felgi np.(OXIGIN,BBS,OZ). :wink:
    pozdro ^^
    Miszak
    Nowicjusz

Miejscowość: WWY

22 Sie 2009, 20:07

Wieksze felgi nie oslabia silnika? Mylisz sie, jezeli jest to dosyc malej pojemnosci i mocy silnik to oslabi i to czasem odczuwalnie, przy tym moze nastapic wzrost zuzycia paliwa, poprzez wieksze opory tocznia. A jesli chodzi o zawieszenie to zalezy czy zalozysz niskoprofilowe opony czy nie, jak tak to masy nieresorowane beda "dostawac" szczegolnie na naszych drogach.
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

22 Sie 2009, 20:37

dawidbn coś totalnie pomieszałeś... Większa felga nie ma wpływu na spalanie i obniżenie osiągów, jak już to szersza opona na to wpływa... Opony muszą mieć niższy profil, żeby średnica koła się nie zmieniła a tym samym licznik nie przekłamywał. Jedyne co może dostac w dupę to komfort jazdy, natomiast masa nieresorowana ulegnie obniżeniu (jakim cudem miałaby dostawać masa - nie wiem?).
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

22 Sie 2009, 20:41

Normalnym cudem jak masz niski profil to dostaja masy nieresorowane nie wiem czy wiesz ale masy nieresorowane amortyzuja tylko opony takze im nizszy profil tym masy dostaja, a co do spalania to on chce wieksze opony i wieksze felgi takze przeczytaj dobrze.
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

23 Sie 2009, 21:18

Znalazłem ładne felgi . Mają ET 30. Wejdą takie?? Myśle o oponach o wysokości 45mm i szerokości 205.
    Silnik ma 82km. Koła będą miały średnicę większą o 1cm i będą szersze również o 1cm.
    Czy bardzo wpłynie to na zurzycie zawieszenia ??
    Moc znacznie spadnie??
    Spotkał ktoś kogoś żeby w vektrze z takim silnikiem miał felgi 17 " ?? W sumie to diesel więc nie powinien tego za bardzo odczuć, prawda?

Pozdrawiam
    Anysiu
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Apple CarPlay w samochodach marki Lexus
      Samochody Lexus wyposażone w pakiet aplikacji Enform 2.0 oraz auta Toyoty z pakietem Entune 3.0 zyskają możliwość integracji ze smartfonami iPhone za pomocą interfejsu Apple CarPlay – poinformował japoński koncern, ...
      Kontrolki samochodowe - sprawdź co oznaczają
      Każdy kierowca zna temat kontrolek które wyświetlają się na desce rozdzielczej (liczniku) przed każdym odpaleniem silnika. Nie są to jednak wszystkie kontrolki które możemy zobaczyć na naszym liczniku. Większość ...

24 Sie 2009, 00:13

1. opony o których myślisz nie mają 45mm wysokości
    2. masa nieresorowana raczej wzrośnie niż zmaleje
    3. moc silnika nie zmieni się, ale mogą pogorszyć się osiągi z powodu większych mas wirujących, większych oporów toczenia oraz większej średnicy opony
    Serce bije w tempie obrotów maszyny
    bodziokardasz
    Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

25 Sie 2009, 19:40

Co to jest ta masa nie resorowana?? Lepiej jak jest jej mniej czy więcej?? Jakie opony najlepiej kupic do felg 17" ??
    Anysiu
    Nowicjusz