Vectra B, masło w zbiorniku, uszczelka pod głowicą w normie

03 Lis 2014, 02:50

Witam,
od jakiegoś miesiąca mam problem z moją Vectrą b 2.0 16v. Problem dotyczy układu chłodzenia. Na początku znacząco ubywało mi płynu z chłodnicy i "po szybkości" uzupełniałem go wodą destylowaną(wymieszałem wtedy wodę z płynem chłodniczym).

Potem pojawił się problem masła w zbiorniku płynu chłodniczego, było go coraz więcej, więc oddałem samochud do mechanika, gdzie znajduje się od tygodnia. Na pokrywce od oleju niema żadnego białego nalotu/wody. Układ chłodniczy został wyczyszczony. Mechanik podejrzewał uszczelkę pod głowicą, ale poprzedni właściciel ją wymieniał całkiem niedawno i była w bardzo dobrym stanie :shock: (autem do tej pory zrobiłem ok 5000 km) Głowica też była widocznie niedawno remontowana, po sprawdzeniu nie wykryto żadnych możliwych nieszczelności.

Co może stanowić problem jeśli to nie uszczelka pod głowicą i nie głowica, czy to może być pęknięty blok, albo chłodnica oleju(jak w innych silnikach opla)?
Czy może być jakaś inna możliwa przyczyna. Blok jest narazie na swoim miejscu, może koniecznie trzeba by go sprawdzić.. Może ktoś miał podobny problem.
mineralny
Obserwowany

Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.0 16v 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1996

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Antyradar samochodowy – co warto wiedzieć?
    Antyradar to urządzenie do wykrywania radarów. Choć używanie sprzętów próbujących namierzyć sygnał sprzętu mierzącego prędkość, jest niedozwolone, istnieją urządzenia, które są całkiem legalne. ...