Vectra B SILNIK ! WCIAGA OLEJ

07 Lut 2012, 18:34

WITAM. WIELKI PROBLEM .Mam vectre B z 99 r. bierze duzo oleju . litr na 1000, zapytalem o caly remont silnika . wynosi jakies 1500 zl , moze byc sto w jedno lub w druga strone wiec w najlepszym wy6padku bedzie 1400. silniki sa w granicach 1000. tylko nie mam pewnosci czy tez nie beda braly oleju. Slucham rad , tylko prosze o naprawde przemyslane wypowiedzi
Redeye7
Początkujący

Miejscowość: Izbica Kujawska

07 Lut 2012, 19:06

1 używany silnik już masz :mrgreen:
do tego to zależy co powoduje spalanie oleju, uszczelniacze zaworowe? (najczęstsza przyczyna w oplach) pierścienie? czy co innego
naprawa główna silnika za 1500 to chyba na same części :mrgreen:
pytanie co za te 1500 mechanik chce zrobić :?:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

07 Lut 2012, 19:40

pierscienie chce wymienic , uszczelniacze , wszystkie uszczelki od kolektora głowicy itd. ile powinna brac taka Vectra ??
Redeye7
Początkujący

07 Lut 2012, 19:48

Trzeba silnik rozebrac i pomierzyc cylindry, sama wymiana pierscieni i uszczelnien, moze ci nawet zwiekszyc spalanie oleju, a nie zmiejszyc... stare zuzyte pierscienie moga byc duzo lepiej dopasowe do juz rowniez zuzytych cylindrow. Mozliwe ze bedziesz musial tez tloki wymieniac, nie do sie kosztow remontu silnika okreslic przed jego otwarciem, no ale wersja optymistaczna i wymiana samych uszczelnien silnika to moze i wyjdzie 1500zl, nie rob remontu silnika w badziewnym warsztacie, bo potem, bedziesz robil 2-gi raz w innym.... i wyjdzie ze nie tyle bylo kupic lepiej inny silnik, ale samochod odrazu.
Ostatnio edytowany przez Czimi, 07 Lut 2012, 19:53, edytowano w sumie 1 raz
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

07 Lut 2012, 19:52

w takim razie doradzcie mi ?? co ja mam zrobic !
Redeye7
Początkujący

07 Lut 2012, 19:57

No jak autkiem chcesz dalej jezdzic i ma jeszcze jezdzic pare lat, to lepiej zrobic w dobrym warsztacie remont silnika, taki jak nalezy, a nie pierwszemu lepszemu mechanikowi zostawic autko zeby na pale wymienil to co on uwaza za sluszne, na dodatek wybrac warsztat kierujac sie cena glownie.

Kupujac uzywany silnik, zapalcisz za silnik 1000zl + cos tam za przelozenie, pojezdzisz rok i mozesz znowu miec ten sam problem tak naprawde, sam musisz zdecydowac czy chcesz zapalcic wiecej i zrobic to dobrze, czy kupic kolejny uzywany silnik i liczyc ze troche jeszcze na nim pojezdzisz, czy moze sprzedac autko i kupic cos innego.

Dobry przyklad - skoda-octavia-1-6-sr-bierze-olej-po-remocie-vt52172.htm#p320909

Sprawdzales kompresje moze? W jakim stanie sa swiece? Jestes pewny ze olej jest spalany, a nie ze gdzies wycieka?
Czimi
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    40-lecie Renault w Formule 1
    Renault informuje, że w ten weekend, w ramach Grand Prix Monako, uroczyście rozpocznie obchody 40 rocznicy zaangażowania marki w wyścigi Formuły 1. Renault rozpoczęło przygodę z Formułą 1 wraz z udziałem kierowcy Jean-Pierre ...

07 Lut 2012, 21:51

w takim razie odpowiedz chyba jest prosta,trzeba zrobic remont tego silnika,ile powinna brac taka vectra na 1000 km?
Redeye7
Początkujący

07 Lut 2012, 21:58

nie sprawdzalem kompresji, wczesniej wyciekal uszczelka spod klawiatury ,porobilem to wszystko. hmmm moze gdzies na dole, silnik mam brudny od oleju spod klawiatury . moze pojade do warsztatu zeby to wymyli i sprawidzili czy olej gdzies leci.moze nawet z miska olejowa cos jest nie tak. a jak cisnienie na tlokach bedzie dobre to gdzie szukac przyczyny takiego duzego brania oleju ??
Redeye7
Początkujący

07 Lut 2012, 22:10

No jak masz wyciek na zewnatrz, to troche to zmeinia psotac rzeczy i faktycznie wymiana uszczelnien moze rozwiazac problem, ale pierscieni wtedy nie nalezy ruszac bez dokladnego pomierzenia cylindrow, bo zrobisz sobie ze na zewnatrz olej ci nie bedzie wyciekal, ale za to zacznie ci go auto spalac.
Czimi
Stały forumowicz

07 Lut 2012, 22:27

juto umyje silnik i za pare dni odezwe sie tutaj . moze okaze sie ze nie jest tak zle
Redeye7
Początkujący