Vectra B - uciekający płyn z chłodnicy

13 Wrz 2016, 03:55

Siema,

macie jakieś idee co może być przyczyną uciekającego płynu chłodniczego? Motor 1.8 115KM + LPG, Vectra z 2000r.

Sytuacja jest taka, że w gorące dni potrafi wciągnąć cały zbiornik wyrównawczy przez 200km. Czyli jednym słowem masakra. A gdy przychodzi okres zimowy, przejeżdża bez problemu całą zimę. Niby podejrzana może być UPG, ale wtedy chyba nie zależnie od pogody wciągałoby płyn. Druga sprawa, nie ma żadnego białego nalotu na korku, na bagnecie, gdy odkręce kurek - nie dymi, w zbiorniku z płynem też nie ma żadnych podejrzanych nalotów.

Może coś z pompom wody?

PS. dodam, że nie ma widocznego wycieku (nic nie leje się pod samochodem), przewody też się nie pocą. Jednym słowem magia.
mroak
Nowicjusz

Auto: Volvo

13 Wrz 2016, 07:35

Ja stawiam na dziurę w chłodnicy. Jeżeli termostat się mocno otwiera (latem) i chłodnica pracuje całą powierzchnią woda ubywa. Miałem to w astrze 1,6 b+g. Uprzedzam że żadne specyfiki do uszczelniania nie pomogą. Drugą sprawą są węże od LPG które po 5 latach i 80 tys km potrafią się kruszyć w rękach więc szczelności też pewnie nie zapewniają.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

05 Paź 2016, 16:25

diddy79 napisał(a):Ja stawiam na dziurę w chłodnicy
Myślę, że warto ją sprawdzić i dokładnie obejrzeć od spodu. Obejrzyj też okolice pompy wody i wszystkie węże od LPG.

Może być tak, że płynu ubywa tylko jak zwiększymy ciśnienie w układzie czyli jak np. jedziemy. Wycieków nie widać bo to co wycieka zdąży odparować przy gorącym silniku.

PS. Rozwiązałeś już zagadkę z tym płynem?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999