Vectra C - duże ubytki oleju

16 Wrz 2016, 19:06

Vectre C 1.8 mam od czerwca, czyli niespełna 3 miesiące.
Zrobiłem nim już 5 tys km, ostatnie kilkaset km to coś złego zaczęło się dziać.
Mianowicie ubytki oleju zaczynają sięgać 1 litra na 400 km ! Dzis znowu wróciłem z trasy i co ? włączyła się kontrolka od niskiego poziomu, więc sprawdziłem stan oleju i okazało się że bagnet całkiem suchy.
Co jest grane ? żeby tak nagle pogorszył się stan silnika ? Dodam że nie zauważyłem (w czasie jazdy w lusterku) żeby dymił, nie jest słaby ani nie kapie spod silnika.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

21 Wrz 2016, 14:55

Cudów nie ma, albo spala albo wycieka. Najprościej sprawdzić to drugie (na noc kartony pod auto wsadź i rano będziesz miał odp czy coś cieknie, możesz go też odpalić na chwile żeby pochodził z gorącym olejem(znacznie rzadszy więc łatwo cieknie). Jeśli kondycja silnika może być już słaba możesz probować go zreanimować tym środkiem Xado Stage Revitalizant.
cat11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1979

10 Paź 2016, 19:20

krikus napisał(a):ubytki oleju zaczynają sięgać 1 litra na 400 km
To sporo. Tak ma marginesie wiem, że Avensisy T25 1.8 potrafiły spalać około litra na 1000km i kontrolując stan oleju można było długo jeździć i nic więcej się nie działo z silnikiem.

Jeżeli tak nagle u Ciebie to się pogorszyło czyli zwiększyło się branie oleju to pewnie masz spory wyciek który nie powinien być trudny do zdiagnozowania.

Czy wymieniałeś olej po kupnie tego auta i na jaki zmieniłeś? Może wcześniej miał jakiegoś doktora zaaplikowanego i teraz zaczyna się wszystko wypłukiwać.
Sprawdzałeś jak wyglądają świece?
Nie masz oleju w układzie chłodzenia?

cat11 napisał(a):możesz probować go zreanimować tym środkiem Xado Stage Revitalizant
Chyba najpierw trzeba ustalić przyczynę, a ty wszędzie wciskasz/reklamujesz ten środek. To nie uleczy silnika.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

24 Paź 2016, 15:32

Wycieków z silnika nie ma praktycznie wcale. Silnik też nie dymi. Kilka dni temu wymieniając świece zauważyłem że jedna z nich była bardzo mocno zaolejona, nawet gwint.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

24 Paź 2016, 19:52

Analiza spalin powie wszystko.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Paź 2016, 11:05

krikus napisał(a):Kilka dni temu wymieniając świece zauważyłem że jedna z nich była bardzo mocno zaolejona, nawet gwint.
A sprawdziłeś czy w gnieździe od tej świecy przed odkręceniem nie było oleju. Czasem potrafi tam się dostać olej i przy odkręcaniu będzie gwint w oleju i elektroda.

Nie była czasem to świeca najbliższa korka wlewu oleju?
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bieżnikowanie opon - nie tylko w czasie kryzysu
    Rok 2011 był dla polskich bieżnikowni bardzo dobry. Wszystkie zakłady bieżnikujące opony odczuły zwiększony popyt na opony bieżnikowane zwłaszcza w drugiej połowie roku. Tendencja wzrostowa widoczna też była w pierwszych ...
    "Yellow boxy" na drogach - co to takiego?
    W Szczecinie pojawiły się tzw. "Yellow boxy" mają one na celu poprawę przepustowości ruchu w godzinach szczytu. U nas projekt pilotażowy ma pokazać czy takie rozwiązanie sprawdza się. Jeżeli okaże się że tak, a ...

28 Paź 2016, 19:43

Nie sprawdzałem przed odkręceniem bo niespodziewałem sie czegoś takiego. Od razu włozyłem klucz i odkreciłem. To jest świeca położona najdalej od wlewu oleju.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

01 Lis 2016, 21:15

krikus napisał(a):To jest świeca położona najdalej od wlewu oleju.
Ok, czyli przypadkowe rozlanie raczej nie wchodzi w grę.

Sprawdzałeś może teraz czy świeca nie jest czasem w oleju?
Kacper
Forumowicz VIP

02 Lis 2016, 10:25

A tak dla pewności - jaki był kolor elektrody na tej świecy? Jak ta elektroda wyglądała - była szara, czarna, był na niej czarny, mazisty osad?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000