Vitara gaśnie na zimnym silniku

14 Paź 2009, 22:08

pali mi około 11 do 12 litrów gazu. w zimę dochodzi nawed do 13 l na 100 km. Na gazie chodzi oczywiście na ciepłym silniku idealnie a na bęzynie się troszkę dławi przy gwałtownym wciśnięciu pedału gazu. obroty już wcześniej mi falowały a vitarka idealnie mi odpalała nawed przy wielkich mrozach i nagle w przeciągu tygodnia zaczeła gorzej odpalać (odpaliła pochodziła parę sekund i gasła jakby brakowało jej paliwa) aż do teraz . żeby ją odpalić na mrozie to muszę się trochę namęczyć :( jak już zaskoczy to muszę ją szybko przegazować żeby włączył się gaz bo silnikiem bardzo szarpie ale jak już gaz się włączy to silnik zaczyna pracować jak zegarek wszystko ładnie równo aż miło się jedzie tylko jeszcze te nierówne obroty. Nie wiem już co mam z tym zrobić bo jak jade do mechanika to on tak wymyśla i tak kąbinuje że czasami się zastanawiam czy to nie tak czasem rzeżnik a na koniec naszej rozmowy odsyła mnie do warsztatu SUZUKI :( gdzie za same zczytanie błędów które ja sobie już sam zczytałem chcą mnie skasować 150 pln. Dlatego tu na forum wołam do was help!!! jeśli możecie mi jakoś pomódz!!!
rador12
Nowicjusz

Miejscowość: rybnik

14 Paź 2009, 22:13

wiesz tu się też może nakłądać kilka spraw jeśli mówisz że na benzynie jest tragednia a na gazie ok to możliwe że powoli acz nieodwołalnie umiera ci pompa paliwa :???: włąśnie są takie objawy jak opisujesz przy zapalaniu. a nierówne obroty to może być na przykłąd któryś wężyk od podciśnienia który spadł z króćca bądź sparciał ze starości i puszcza ciśnienie(to najtańsza opcja) najdroższa to przepływomierz
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

14 Paź 2009, 22:18

pompa paliwa mi już umarła 3 miesiące temu :( jest założona nowiuteńka a przewody podciśnienia wszystkie sprawdziłem i są ok a przepływomież powinien wyskoczyć na błędzch co nie ?

[ Dodano: Sro Paź 14, 2009 23:25 ]
w pierwszej kolejności bede musiał pomieżyć sonde lambde bo jak teraz policzyłem to przy ostatnim spalaniu wyszło mi 13 litrów a jedno tankowanie wcześniej 11 litrów. Hmm??? 2 litry różnicy może tu jest problem?
rador12
Nowicjusz

Miejscowość: rybnik

15 Paź 2009, 08:21

13l LPG to normalne spalanie, tym bardziej w zimie.
stawiam raczej na przepływomierz. kup w używce od jakiejś hieny (w razie czego dam Ci namiary na sprawdzonego sprzedawcę) i problem powinien zniknąć
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Kierowco, kontroluj ciśnienie w oponach!
    Jedna trzecia kierowców nie wie ile wynosi prawidłowe ciśnienie w oponach ich samochodów (można je sprawdzić na specjalnej naklejce która powinna być w schowku lub na słupku od strony kierowcy), a nawet ...