Vito 114 KA sprawdzenie abs-u

03 Sty 2010, 12:18

kupiłem nie dawno vito 2.3 benzyna niby ma mieć w wypasie abs kontrolka żadna się nie świeci ze jest ale pod maska pompa abs-u sie znajduje hamując na śliskim nie czuć drgań w pedale czy jest jakaś możliwość sprawdzenia czy on jest dokładnie czy może nie jest podłączony do auta.....
psiaku
Nowicjusz

Miejscowość: brzozowka
  • 03 Sty 2010, 13:21

Sprawdź pod maską skąd wychodzą przewody hamulcowe - jak z serwa to nie ma ABSu.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

03 Sty 2010, 13:37

zaglądając pod maskę nie za bardzo jest tam miejsca bu soc zobaczyć ale ze zbiornika z płynem hamulcowym wychudzą jakieś rurki dwie i idą prosto do pompy a resztę trudno dostrzec gdzie są podłączone za bardzo tam jest na walone tych podzespołów
    psiaku
    Nowicjusz

03 Sty 2010, 13:45

proste.. na śliskim depnij ostro a niech ktoś popatrzy jak koła blokują i po sprawie
    rafi195
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

03 Sty 2010, 13:49

no próbowałem ale bez osób trzecich rozpędziłem się i hamowałem auto się sunęło po Lini prostej
    psiaku
    Nowicjusz

03 Sty 2010, 13:59

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
    To jest silnik o pojemności 2,0 zwróć uwage na serwo - czy u ciebie też takie jest.
    Patrzyłem na oto moto i żeczywiscie mają te auta ABS.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Volkswagen Touareg - wyznacza drogę
      Nowy Touareg - model trzeciej generacji jest kolejnym ważnym elementem wielkiej ofensywy Volkswagena. Samochód zajmujący miejsce na samym szczycie oferty marki, swoją wyrazistą stylistyką, innowacyjnymi technologiami ...

03 Sty 2010, 14:04

tak takie same mam serwo jak w linku ze zbiorniczka wychodzą dwie rurki idą prosto do pompy znajduje się kolo zbiornika do spryskiwaczy
    psiaku
    Nowicjusz

03 Sty 2010, 14:22

Rozpędz auto na śliskim i naciśnij hamulec. Pedał hamulca musi zacząć ci "odbijać" i musisz słyszeć "chrobotanie". Dodatkowo skręć kierownicą w prawo lub lewo - auto musi ci skręcić. Jeżeli nic takiego się nie dzieje, to sprawdź bezpiecznik od ABS-u. Jest też przekaźnik, który mógł się spalić. Następnie trzeba sprawdzić czy do modułu ABS-u wogóle dochodzi zasilanie - mógł się kabelek przerwać lub może być luźna jakaś wtyczka. Sprawdzić też trzeba oczywiście,czy żaróweczka z kontrolki ABS-u nie jest spalona, ponieważ nawet jak ABS nie działa, to powinna ona cały czas świecić.
    No i ostatni etap, to podłączyć się pod komputer.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000