VW Polo

03 Sty 2010, 01:14

No i stało się.. Mam problem, mianowicie po odpaleniu auta które stoi na dworze miga kontrolka z płynem chłodniczym.. Jestem zaskoczony bo jeszcze kilka dni temu auto stało na kilkunastostopniowym mrozie i nic takiego się nie działo, a teraz jest zaledwie -5 i coś się posypało... No i w związku z tym mam pytanie, bo niestety ja nie za bardzo orientuje się w tych tematach..
Co mam teraz zrobić? czy jest możliwe żeby jakość płynu zmieniła się w kilkanaście dni? jeżeli stało się najgorsze - zamarzł, to jak postępować.. nie mam możliwości garażowania.. czy w takiej sytuacji mogę odpalić auto i czekać aż się nagrzeje ? czy mogę nim w takim stanie dojechać do mechanika ? czy jest taka potrzeba ?

z góry wielkie dzięki za pomoc.. będę wdzięczny za wszystkie wskazówki..
Meloman
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
  • 03 Sty 2010, 09:33

A stan plynu sprawdzileś?
    Mi mruga kontrolka jak jest go za mało.
    A w razie gdyby płyn zamarzl to wstaw auto do ciepłego garażu i wymień płyn w układzie (jak nie masz garazu) to polej co się da gorącą woda i odpal auto a potem spuść płyn.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

03 Sty 2010, 10:10

A nic się nie stanie jak silnik będzie chodzić z zamarzniętym płynem? czy lepiej od razu w takim stanie odpalić i ruszyć gdzieś do mechanika czy poczekać na wolnych obrotach aż sam odtaje ...?
    Meloman
    Nowicjusz

03 Sty 2010, 10:19

Jak go odpalisz to słuchaj jak pracuje silnik (mogła zamarnąc pompa wodna) i zalezy też jak daleko masz do tego mechanika.
    Proponuje zagrzać silnik do odp. temp. na postoju bo termostat też mógł zamarznąć i przegrzejesz silnik. Miałem już taki przypadek i po odpaleniu silnik się nagrzał trmostat puścil ale nagrzewnica niestety tak zamarzła,ze miałem z tym troche problemu.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

03 Sty 2010, 12:16

Rzeczywiście, poziom płynu był niski.. Niech moja głupota będzie przestrogą dla innych laików którzy nie sprawdzili tego przed zimą. Dzięki za pomoc i informacje.
    Meloman
    Nowicjusz