Volkswagen Passat b5 kombi 1.9 TDi 130KM 2000 - spalanie auta

15 Sie 2021, 15:41

Witam
Nie jestem za bardzo obeznany w tematach motoryzacji dlatego wolę się zapytać osób bardziej doświadczonych.
Jakie spalanie może mieć passat w tytule posta ? Ja wraz z przyjaciele jedziemy z kolegą do mieścimy oddalonej o 20km. W dwie strony 40 km. Aby odciążyć go z wydatków cenę za paliwo dzielimy na trzy. Żąda od każdego z nas po 12 zł w dwie strony czyli za 25 dni takiej jazdy wychodzi 900zł!!! Jest to możliwe by tyle zapłacić za 1000 km tym modelem passata. Sprawdziłem Na Internecie że taki model może spała 6.9 A z kalkulatorów spalania wynika że sporo przepłacamy za taki dystans. Jego auto jest W dieselu.
Dziękuję za pomoc wszystkim :)
boodey
Obserwowany

16 Sie 2021, 08:29

Wszystko zależy od warunków w jakich jedziecie ale myślę że przyjęcie 7 litrów na 100km jest tu optymalnym wyborem.

boodey napisał(a):Żąda od każdego z nas po 12 zł w dwie strony czyli za 25 dni takiej jazdy wychodzi 900zł!!!
Może liczy sobie koszty eksploatacji, ubezpieczenia i dolicza do paliwa :)
Tu wychodzi mniej bo płacicie po 12zł za 40km czyli 24zł * 25 dni wychodzi 600zł tu nie liczę jego kosztów tylko Wasze jako pasażerów. Wychodzi po 300zł na głowę.

Generalnie można to policzyć w ten sposób: 40km * 25 dni = 1000 km
Przyjmując 7 litrów na setkę wychodzi nam 70 litrów paliwa * 5,7zł a to daje 399zł za samo paliwo.

Moim zdaniem to wszystko kwestia dogadania jeżeli chodzi o takie koszty.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Renault na salonie Rétromobile
    Renault na salonie Rétromobile, obowiązkowym wydarzeniu dla wielbicieli zabytkowych samochodów, odbywającym się w dniach 5-9 lutego 2020 roku na terenach wystawienniczych przy Porte de Versailles (hale 1, 2 ...