Volkswagen Passat B6 Kombi czy Škoda Superb II Kombi ?

22 Lis 2013, 01:36

Witam!

Mam dylemat. Mam w możliwość zakupienia samochodu... VW Passat B6 2.0 (170 km) 2008 r. diesel z przebiegiem 136 tyś. lub Škoda Superb II 1.8 TSI (160 km) z przebiegiem 169 tyś. VW był kupiony w Polskim salonie, a Škoda była sprowadzana nie dawno z Niemczech. VW mieści się w 36 tyś zł, Škoda kosztuje nie całe 54 tyś zł. Proszę o pomoc który mam wybrać i także z czym mogę się spotkać przy takim przebiegu... Niby Škoda ma lepszą opinię od VW ale ja tak dobrze się nie znam bo to będzie dopiero mój trzeci samochód i jeszcze nie opanowałem wiedzy co do takich nowych samochodów... Oczywiście mam zamiar zabrać zaufanego mechanika ze sobą który obejrzy oba samochody ale tak chciałbym się ustosunkować co do jednego modelu. Jeżeli oczywiście macie propozycje co do samochodów w podobnej cenie to też bym prosił... Jeszcze interesowałem się AUDI A4 B8 2.0 (136 km) 2011 r. diesel z przebiegiem 166 tyś w cenie nie całych 60 tyś zł. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
ziolomal
Nowicjusz

Auto: Nissan Alemera N16
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

22 Lis 2013, 02:05

2,0TDI w B6 to największa wpadka producenta ostatnich lat - omijać z daleka!
1,8TSI po takim przebiegu może wymagać inwestycji, może nawet sporych.
Dodatkowo jeśli auta są z DSG to będzie to generowało dodatkowe koszta

A4 B8 z 2011r za 60tys.? to jakiś żart rozumiem. Tyle kosztują auta z 2008r.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Rok produkcji: 2010

22 Lis 2013, 02:10

To ja może dam linki bo to wszystko jest wrzucone na oto moto.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

To ja nie wiem co wybrać... Ja mam odłożoną kwotę żeby dać od razu ale resztę chcę wziąć w kredycie na firmę... Potrzebuję auta dobrego i oczywiście takiego które będzie się dobrze reprezentowało, a nie męczyło w długich podróżach. Moja Alma do takich nie należy tym bardziej że już przeżyła swoje, a podróż nią to jest straszna udręka. Jestem w stanie dać całą kwotę od razu ale podpisałem dwa nowe kontrakty i muszę być gotowy na jakieś niespodziewane wydatki... wiem że jak w kredycie to dam więcej za to auto ale będę spał spokojnie.
ziolomal
Nowicjusz

22 Lis 2013, 10:44

Ten passat to jakiś ulep, całe auto w różnych odcieniach więc nie warto go oglądać wogóle.
A4 z 2011 za 59tyś to podejrzana sprawa, tak jak napisał Dzida, za tą kwote można szukać 2008-9r. Superb też wydaje mi się, ze ma inny odcień zderzaka z przodu. Ja na Twoim miejscu szukałbym dalej superba albo insignii
Faber
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 18 03 2010
Auto: Mazda 6 / Laguna II
Silnik: 2.0 / 2.0T
Paliwo: Benzyna + LPG

22 Lis 2013, 11:55

Insygnia z tego co było mi wiadomo to nie miała zbyt dobrej opinii... Że strasznie się psuje i wgl... A co do Superb czytałem w internecie że auto jako nowe jest idealne z resztą jak VW tylko dopiero zaczynają się jazdy po 100 tyś... Więc boję się natknąć na jakiś syf i potem z Łodzi nie wyjechać.
ziolomal
Nowicjusz

22 Lis 2013, 12:33

Teraz VW kończy się na 100-150tys. a potem to tylko usterki więc zdecydowanie nie polecam.

Insignia ma taką opinie przez to, że to Opel.
W tej cenie kupisz bardzo fajne Mondeo
albo coś nowocześniejszego konstrukcyjnie:
w obydwu masz sprawdzone i dobre silniki
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Największa parada pojazdów elektrycznych
    Uhonorowany wieloma nagrodami Nissan LEAF już drugi raz w 2012 roku został wpisany do księgi rekordów. Konwój 225 tych samochodów okrążył tor wyścigowy Silverstone bijąc Światowy Rekord Guinnesa w kategorii„największa ...

23 Lis 2013, 14:28

Insignia ma złe opinie? Od kiedy?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Lis 2013, 23:49

No tutaj wiele znajomych którzy mieli kontakt lub od innych ich znajomych którzy się na ten temat wypowiadali. Ale już decyzję podjąłem. Byłem obejrzeć Peugeot'a 508 i mi się bardzo spodobał. Boję się tylko przebiegu ale auto ma wymienione wszystko co na ten przebieg potrzeba i z tego co wyczytałem w googlach i to co dowiedziałem się od znajomego który ma ten samochód to jest bardzo zadowolony. Dzięki za pomoc :)
ziolomal
Nowicjusz

27 Lis 2013, 16:14

JA w takim budżecie szukałbym dobrej Alpiny z dieslem. Naprawdę, obłędnie szybkie i w miarę oszczędne auto, w dodatku prawie nie traci na wartości, bo za parę lat można je będzie sprzedać spokojnie za 40-45 000 zł. No i ta jakość wykończenia.
[link do AutoScout24 wygasł]
Jak masz jakieś pytania to dawaj.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi