Volkswagen Routan i przesiadka z Grand Espace IV

09 Wrz 2021, 08:02

witam muszę zamienić mojego grand espace IV na coś innego ale też dużego.

Rozpatrywałem zakup chryslera i dodge ale bardzo ciężko znaleźć coś sensownego na rynku..

Zainteresował mnie volkswagen routan ( wiem że to prawie chrysler).

Co myślicie o tych 2 autkach:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
krzysiu966
Nowicjusz

Miejscowość: Jelenia Góra

09 Wrz 2021, 08:17

Masz tu wygląd troszkę inny ale ogólnie to prawie takie same auta. Silniki tez są takie same. Patrząc na te ogłoszenia masz samochody z dwoma różnymi silnikami jeden z 3.8 i drugi z 3.6. Ja bym tu celował w ten drugi który ma skrzynię 6-cio biegową i jest znacznie dynamiczniejszy. To silnik V6 Pentastar który jest godny polecenia.

Oba samochody pochodzą z USA więc na pewno były przyprowadzone po jakiejś szkodzie dlatego warto mieć to na uwadze i dobrze je obejrzeć.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Wrz 2021, 08:38

już sprawdzone w autobazie...

ten oklejony lekka stłuczka w USA w bok, za to... W polsce 4 wypadki: szkody na 5, 5, 7 i 10-15 tyś. Także wesoło... Ostatnia szkoda w grudniu 2020.

ten biały strzał w przód w usa w 2016 - wartość naprawy przekraczała wartość pojazdu...
krzysiu966
Nowicjusz

09 Wrz 2021, 08:56

No to ciekawie... pewnie ten oklejony żeby nie było tak widać bo może się okazać że każdy element innego koloru jak zdejmiesz folię :naughty:

krzysiu966 napisał(a):ten biały strzał w przód w usa w 2016 - wartość naprawy przekraczała wartość pojazdu...
Często tak jest ale nie zawsze musi to być mocne uszkodzenie bo u nich naprawy są bardzo drogie. W takim przypadku dobrze by było jak by właściciel miał zdjęcia samochodu przy sprowadzeniu. Jak się zdecydujesz na niego to wato go dobrze sprawdzić wraz z geomertią.
Rokiko
Forumowicz VIP

09 Wrz 2021, 09:14

krzysiu966 napisał(a):biały strzał w przód w usa w 2016 - wartość naprawy przekraczała wartość pojazdu...

No i co ?
Skąd masz info ? Znasz się na tym?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Wrz 2021, 09:35

nie znam się ;) ale to informacje z autobazy ;0
krzysiu966
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przeszkody do pokonania - dziury, zwierzęta, piesi
    Jazda wymaga od kierowców dużej czujności i uwagi, zwłaszcza, jeśli na drodze mogą spotkać pieszych czy zwierzęta. Zderzenie z nimi może skończyć się dla nich tragicznie. Dlatego ważne, aby zawsze być przygotowanym ...

09 Wrz 2021, 09:40

zdjęcia
Ostatnio edytowany przez krzysiu966, 09 Wrz 2021, 09:42, edytowano w sumie 1 raz
krzysiu966
Nowicjusz

09 Wrz 2021, 09:40

Czasem te samochody mają naprawdę niewielkie szkody które są wyceniane wysoko. Jak masz nie dalego to pojedź i obejrzyj weź ze sobą kogoś kto się zna lub podjedź gdzieś gdzie Ci sprawdzą to auto i po problemie. Wszystkie auta z USA będą miały podobną historię bo innych po prostu nie opłaca się przyprowadzać ze względu na koszty.

Tak z ciekawostek oglądałem jakiś czas temu takiego Chryslera sprowadzonego i był do zrobienia. Wszystko udokumentowane. Wystarczyło wymienić drzwi od pasażera i tylne bo były uszkodzone poza tym cała konstrukcja i słupek nie naruszone.
Rokiko
Forumowicz VIP

09 Wrz 2021, 09:43

zdjęcia powyżej
krzysiu966
Nowicjusz

09 Wrz 2021, 09:46

krzysiu966 napisał(a):zdjęcia powyżej

Czyli jednak tak jak myślalem wiedza na poziomie 0 :ok:
szybki
Moderator - Tuning

09 Wrz 2021, 09:49

Ależ ja nie twierdzę inaczej ;) gdybym miał Waszą wiedzę to bym nie pytał.
krzysiu966
Nowicjusz

09 Wrz 2021, 09:51

Do sprawdzenia na pewno podłużnice z przodu przy silniku no i warto by było sprawdzić systemy bezpieczeństwa, chodzi mi tu o poduszki bo widać że zostały wystrzelone. Pytanie jak to zostało naprawione? Czy są tam poduszki i system działa tego na oko nie sprawdzisz i tu warto by było podłączyć się jakimś interfejsem zdolnym zrobić test takiego systemu.

@Szybki może pomóż i podpowiedz, a nie piszesz w sumie odpowiedzi które nic nie wnoszą do tematu :wink: Nie każdy się zna i po to przychodzi na forum żeby zasięgnąć pomocy...
Rokiko
Forumowicz VIP

09 Wrz 2021, 10:04

Rokiko napisał(a):Szybki może pomóż i podpowiedz, a nie piszesz w sumie odpowiedzi które nic nie wnoszą do tematu Nie każdy się zna i po to przychodzi na forum żeby zasięgnąć pomocy...

To tak jak chciałbyś dyskutować o balecie znając tylko zdhęcie baletnicy.
Tacy ludzie tworzą mity i o tyle jest dobrze że osoby które się znają mogą kupić coś fajnego czego nie ma w Europie a jak jest to w chorej cenie.
Rokkiko a chcesz się założyć że wymiana rozrządu albo skraplacza klimy dla większości moto uczonych będzie oznaczać złom dla auta ?
P.s.
Krzysiu jeżdże autem które wg autobazy warte jest 20k.a naprawa kosztowała 15k. Niby nic dziwnego ale jeszcze go nie naprawiłem :D i żeby nie było przegląd na skp przechodzi z marszu. No i co ciekawe wpisali wart.szkody z autem zastępczym czyli prawie 20k. Strach się bać :D
szybki
Moderator - Tuning

09 Wrz 2021, 10:19

ok. Nie opieram się na wycenie z autobazy. J

Co do wiedzy, to już mimo wszystko dzięki m.in. Rokiko trochę jej zdobyłem.

dzięki również za Twoje uwagi ;)
krzysiu966
Nowicjusz

09 Wrz 2021, 10:19

szybki napisał(a):Rokkiko a chcesz się założyć że wymiana rozrządu albo skraplacza klimy dla większości moto uczonych będzie oznaczać złom dla auta ?
Chyba aż tak nie jest choć patrząc czasem na koszty takiej operacji to niektórym może się wydawać że tak jest no ale tu też wartość auta i jego rok produkcji ma znaczenie :)
Rokiko
Forumowicz VIP