Volkswagen Routan i przesiadka z Grand Espace IV

09 Wrz 2021, 09:02

witam muszę zamienić mojego grand espace IV na coś innego ale też dużego.

Rozpatrywałem zakup chryslera i dodge ale bardzo ciężko znaleźć coś sensownego na rynku..

Zainteresował mnie volkswagen routan ( wiem że to prawie chrysler).

Co myślicie o tych 2 autkach:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
krzysiu966
Nowicjusz

Miejscowość: Jelenia Góra

09 Wrz 2021, 09:17

Masz tu wygląd troszkę inny ale ogólnie to prawie takie same auta. Silniki tez są takie same. Patrząc na te ogłoszenia masz samochody z dwoma różnymi silnikami jeden z 3.8 i drugi z 3.6. Ja bym tu celował w ten drugi który ma skrzynię 6-cio biegową i jest znacznie dynamiczniejszy. To silnik V6 Pentastar który jest godny polecenia.

Oba samochody pochodzą z USA więc na pewno były przyprowadzone po jakiejś szkodzie dlatego warto mieć to na uwadze i dobrze je obejrzeć.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Wrz 2021, 09:38

już sprawdzone w autobazie...

ten oklejony lekka stłuczka w USA w bok, za to... W polsce 4 wypadki: szkody na 5, 5, 7 i 10-15 tyś. Także wesoło... Ostatnia szkoda w grudniu 2020.

ten biały strzał w przód w usa w 2016 - wartość naprawy przekraczała wartość pojazdu...
krzysiu966
Nowicjusz

09 Wrz 2021, 09:56

No to ciekawie... pewnie ten oklejony żeby nie było tak widać bo może się okazać że każdy element innego koloru jak zdejmiesz folię :naughty:

krzysiu966 napisał(a):ten biały strzał w przód w usa w 2016 - wartość naprawy przekraczała wartość pojazdu...
Często tak jest ale nie zawsze musi to być mocne uszkodzenie bo u nich naprawy są bardzo drogie. W takim przypadku dobrze by było jak by właściciel miał zdjęcia samochodu przy sprowadzeniu. Jak się zdecydujesz na niego to wato go dobrze sprawdzić wraz z geomertią.
Rokiko
Forumowicz VIP

09 Wrz 2021, 10:14

krzysiu966 napisał(a):biały strzał w przód w usa w 2016 - wartość naprawy przekraczała wartość pojazdu...

No i co ?
Skąd masz info ? Znasz się na tym?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Wrz 2021, 10:35

nie znam się ;) ale to informacje z autobazy ;0
krzysiu966
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept Study CS1 2002
    Koncepcyjne BMW Concept Study CS1 przedstawia wizję przyszłego "niewielkiego" modelu BMW. Elementem determinującym styl tego czteromiejscowego studyjnego kabrioletu jest swoista więź tworzona przez eleganckie i lekkie nadwozie ...
    Nowa fabryka Audi w meksykańskim San José Chiapa
    Budując nowy zakład produkcyjny w meksykańskiej miejscowości San José Chiapa, Audi jeszcze bardziej wzmacnia pnącą się w górę sprzedaż na rynku północnoamerykańskim. Położenie kamienia węgielnego w stanie ...

09 Wrz 2021, 10:40

zdjęcia
Ostatnio edytowany przez krzysiu966, 09 Wrz 2021, 10:42, edytowano w sumie 1 raz
krzysiu966
Nowicjusz

09 Wrz 2021, 10:40

Czasem te samochody mają naprawdę niewielkie szkody które są wyceniane wysoko. Jak masz nie dalego to pojedź i obejrzyj weź ze sobą kogoś kto się zna lub podjedź gdzieś gdzie Ci sprawdzą to auto i po problemie. Wszystkie auta z USA będą miały podobną historię bo innych po prostu nie opłaca się przyprowadzać ze względu na koszty.

Tak z ciekawostek oglądałem jakiś czas temu takiego Chryslera sprowadzonego i był do zrobienia. Wszystko udokumentowane. Wystarczyło wymienić drzwi od pasażera i tylne bo były uszkodzone poza tym cała konstrukcja i słupek nie naruszone.
Rokiko
Forumowicz VIP

09 Wrz 2021, 10:43

zdjęcia powyżej
krzysiu966
Nowicjusz

09 Wrz 2021, 10:46

krzysiu966 napisał(a):zdjęcia powyżej

Czyli jednak tak jak myślalem wiedza na poziomie 0 :ok:
szybki
Moderator - Tuning

09 Wrz 2021, 10:49

Ależ ja nie twierdzę inaczej ;) gdybym miał Waszą wiedzę to bym nie pytał.
krzysiu966
Nowicjusz

09 Wrz 2021, 10:51

Do sprawdzenia na pewno podłużnice z przodu przy silniku no i warto by było sprawdzić systemy bezpieczeństwa, chodzi mi tu o poduszki bo widać że zostały wystrzelone. Pytanie jak to zostało naprawione? Czy są tam poduszki i system działa tego na oko nie sprawdzisz i tu warto by było podłączyć się jakimś interfejsem zdolnym zrobić test takiego systemu.

@Szybki może pomóż i podpowiedz, a nie piszesz w sumie odpowiedzi które nic nie wnoszą do tematu :wink: Nie każdy się zna i po to przychodzi na forum żeby zasięgnąć pomocy...
Rokiko
Forumowicz VIP

09 Wrz 2021, 11:04

Rokiko napisał(a):Szybki może pomóż i podpowiedz, a nie piszesz w sumie odpowiedzi które nic nie wnoszą do tematu Nie każdy się zna i po to przychodzi na forum żeby zasięgnąć pomocy...

To tak jak chciałbyś dyskutować o balecie znając tylko zdhęcie baletnicy.
Tacy ludzie tworzą mity i o tyle jest dobrze że osoby które się znają mogą kupić coś fajnego czego nie ma w Europie a jak jest to w chorej cenie.
Rokkiko a chcesz się założyć że wymiana rozrządu albo skraplacza klimy dla większości moto uczonych będzie oznaczać złom dla auta ?
P.s.
Krzysiu jeżdże autem które wg autobazy warte jest 20k.a naprawa kosztowała 15k. Niby nic dziwnego ale jeszcze go nie naprawiłem :D i żeby nie było przegląd na skp przechodzi z marszu. No i co ciekawe wpisali wart.szkody z autem zastępczym czyli prawie 20k. Strach się bać :D
szybki
Moderator - Tuning

09 Wrz 2021, 11:19

ok. Nie opieram się na wycenie z autobazy. J

Co do wiedzy, to już mimo wszystko dzięki m.in. Rokiko trochę jej zdobyłem.

dzięki również za Twoje uwagi ;)
krzysiu966
Nowicjusz

09 Wrz 2021, 11:19

szybki napisał(a):Rokkiko a chcesz się założyć że wymiana rozrządu albo skraplacza klimy dla większości moto uczonych będzie oznaczać złom dla auta ?
Chyba aż tak nie jest choć patrząc czasem na koszty takiej operacji to niektórym może się wydawać że tak jest no ale tu też wartość auta i jego rok produkcji ma znaczenie :)
Rokiko
Forumowicz VIP