VOLVO V50 vs SKODA OCT II vs SKODA YETI vs NISSAN QASHQAI vs VW GOLF K

18 Sie 2020, 12:32

Witam,

Co myślicie używanych o modelach jak poniżej:

VOLVO V50
SKODA OCT II KOMBI
SKODA YETI
NISSAN QASHQAI
VW GOLF KOMBI
KIA SPORTAGE (ale w tym budżecie to raczej trochę starszy model)

Wszystkie modele z mniej więcej 2011/2012 roku,
Budżet około 20 tyś (+-4 tyś),
Chciałbym aby auto posłużyło mi możliwie jak najdłużej, strata wartości w cenie nie jest dla mnie problemem, po prostu model na minimum 5 lat lub więcej (przynajmniej mam taką nadzieje),
Myślałem o automacie i benzynie ale widzę ze zdecydowana większość ofert to manual i diesel, mogę to przełknąć,
Na co powinienem uważać?
Jakiś specyficzny model, silnik lub cokolwiek innego czego unikać?
Rozważałem też podobne modele w wyższych klasach ale starsze (czyli nie 8 letnia skoda czy volvo a 13 letnie audi, co o tym myślicie?)

W skrócie od siebie dodam:
VOLVO V50 - duży plus za wygląd, niezawodność?, w tym budżecie spokojnie do kupienia model z 2012 roku, co myślicie o tej aukcji:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

SKODA OCT II KOMBI - cena na plus, dość dobra niezawodność i koszty serwisu nie wygórowane, wygląd na minus w porównaniu do Volvo, bardzo popularny model, dostępność części zamiennych,

SKODA YETI - komfort, wygląd to największy plus, martwi mnie awaryjność, czytałem że awarie potrafią być bardzo drogie

NISSAN QASHQAI - tak jak wyżej, w tym budżecie to raczej starszy model, 2010 rok?, nie wiem zbyt wiele na temat tego samochodu ale wygląda bardzo ciekawie,

KIA SPORTAGE - podobnie jak Nissan,
calvin77
Nowicjusz

18 Sie 2020, 14:24

Po pierwsze, NIE KRZYCZ.
Po drugie, słaby budżet na Yeti (prócz na benzyniaki, które są awaryjne).
Po trzecie, w Octavii i Golfie jest tylko jeden silnik benzynowy (1.6 MPI), który można polecić z czystym sumieniem.
Ostatnio edytowany przez mike, 18 Sie 2020, 14:25, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Uzupełnienie info
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

18 Sie 2020, 14:32

Dziwna rzecz Octavia jest ok, niezawodna i w ogóle a Yeti czyli chyba bodajże nawet ta sama płyta już nie ok?
No chyba że Octavia to 1,9 tdi 90 a Yeti 1,2 TSI z nalotem 400 tys +
Moim zdaniem V50 i Octavia kombi to inne zastosowania niż Yeti czy QASHQAI - tutaj warto przemyśleć o jakie auto chodzi.

jak chcesz coś z VW/Skody to albo diesle albo jak benzyny tsi to najlepiej małe naloty i nie podwójnie doładowane, czyli z mniejszą mocą.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

18 Sie 2020, 15:30

Dzięki za obie odpowiedzi,
W takim razie jaki budżet byłby odpowiedniejszy dla Yeti? Druga sprawa, co do ich awaryjności to też ciekawy temat, czytałem że są dość awaryjne i koszt napraw potrafi być bardzo wysoki ale z drugiej strony też czytałem że to jest praktycznie to samo co OCT II która jest dość niezawodna, gdzie jest więcej prawdy?

OCT i GOLF6 z 1.6 MPI jest wart polecenia, a co z silnikami diesel?

V50 i Octavia kombi to inne zastosowania niż Yeti czy QASHQAI - tak zgazda się są to dość inne samochody, szukam samochodu rodzinnego na kolejne 5 lat, do codziennego użytkowania, praca/dom/rodzina/wyjazdy/zakupy itp

Diesle tsi ok,
Słabe benzyny z małym przebiegiem ok,
a co sądzicie o tej opcji:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
calvin77
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna jazda po zmroku
    Jesienią dni stają się coraz krótsze, dlatego kierowcy częściej prowadzą auto już po zmroku. Jazda w takich warunkach jest o wiele trudniejsza niż przy świetle dziennym, zwłaszcza w miejscach nieoświetlonych latarniami ...