Volvo XC60 2018 defroster nie działa

28 Lut 2023, 13:51

Od pewnego już czasu nie działa mi defroster. Pomimo włączenia na panelu, jest brak efektu. Wiem, że należałoby zacząć od bezpiecznika, byłbym wdzięczny za podpowiedź, który to jest odpowiedzialny za prawidłowe działanie defrostera, może padł przekaźnik, jak to sprawdzić, który to i czy działa? A może jeszcze jakaś inna prozaiczna przyczyna może być tego stanu rzeczy. Nadmieniam, że użytkuje auto żona, i możliwe, że mogła coś głębiej poprzestawiać, blondynka. Będę wdzięczny za sugestie, może uda się wspólnymi siłami rozwiązać temat?
Richie030419
Nowicjusz

28 Lut 2023, 15:12

Czy po włączeniu tej funkcji zaświeca się dioda w włączniku?
Jak zapewne wiesz, funkcja ta ma dwa poziomy - tylko ogrzewanie przedniej szyby i ogrzewanie tylnej szyby wraz z nadmuchem. I nie działają obie opcje?
Nie grzeją obie połowy szyby?
Jeżeli chodzi o bezpieczniki, to wg rozpiski za ogrzewanie przedniej szyby odpowiadają bezpieczniki 31( bocznik ) i 32 ( 40 A ) - odpowiadają za lewą stronę szyby oraz 41 ( 40A ) i 45 ( bocznik ) - odpowiadają za prawą stronę szyby. Są w skrzynce pod maską.
W tej samej skrzynce jest też przekaźnik czasowy od grzania tej szyby ( R40 ).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Lut 2023, 15:18

Włączasz go jednym przyciśnięciem przycisku ogrzewania przedniej szyby czy dwoma szybkimi jeden po drugim? Ta druga opcja włącza obie funkcje na raz.

Jak wciśniesz raz przycisk ogrzewania to przycisk świeci?

Tu jest jedna uwaga odnośnie tego systemu w Volvo: "Maksymalna skuteczność odparowania i odszraniania szyb zostaje włączona z pewnym opóźnieniem w celu uniknięcia krótkiego wzrostu prędkości dmuchawy, jeśli ogrzewanie przedniej szyby zostanie wyłączone dwoma szybkimi naciśnięciami przycisku."

W ustawieniach chyba nie ma nic więcej, jest jeszcze tylko opcja automatycznego ustawienia włączania ogrzewania przedniej szyby: ustawienia -> klimatyzacja -> automat. odszran. szyby przedniej.

Jeszcze jedno pytanie, w jakich warunkach sprawdzałeś to ogrzewanie przedniej szyby bo być może sterownik stwierdził że nie jest ono wymagana dlatego nie zostało ogrzewanie aktywowane?

Bezpieczniki 31 (bocznik), 32 (40A), 41 (40A), 45 (bocznik) od przedniej szyby są w komorze silnika w skrzynce z bezpiecznikami nad lewym kołem.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Tu masz link z opisem https://www.volvocars.com/pl/support/ma ... ze-silnika
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Mar 2023, 12:00

Tak, dioda zaświeca się w włączniku. Nadmuch działa bez problemu i to jest jedyna opcja, która mi zostaje teraz kiedy elektryka zawiodła. Tak, nie grzeją obie połowy szyby. Nie miałem dostępu do samochodu wczoraj, spróbuję się przyjrzeć tym bezpiecznikom dzisiaj. A tak swoją drogą to w przypadku problemu miałem info na wyświetlaczu, kiedy żarówka się przepaliła, albo był niski poziom płynu w zbiorniczku lub oleju, a czego teraz nie mam żadnego komunikatu? Czy to może coś sugerować?
Richie030419
Nowicjusz

01 Mar 2023, 12:05

Włączam go jednym przyciśnięciem przycisku, aby sprawdzić, czy działa defroster. Oczywiście przycisk świeci. Próbę robiłem przy temperaturze lekko ujemnej, rozpryskując delikatną mgiełkę na szybę. Dzięki za info o lokalizacji bezpieczników.
Richie030419
Nowicjusz

01 Mar 2023, 12:09

Richie030419 napisał(a):Nie miałem dostępu do samochodu wczoraj, spróbuję się przyjrzeć tym bezpiecznikom dzisiaj.
Daj znać jak sprawdzisz.
Richie030419 napisał(a):A tak swoją drogą to w przypadku problemu miałem info na wyświetlaczu, kiedy żarówka się przepaliła, albo był niski poziom płynu w zbiorniczku lub oleju, a czego teraz nie mam żadnego komunikatu? Czy to może coś sugerować?
Hm... a masz przepaloną żarówkę która wcześniej aktywowała komunikat?
O który płyn Ci chodzi?

Jak masz info o niskim stanie oleju to jest go już sporo poniżej min. i tak się nie powinno jeździć. Trzeba sprawdzać co jakiś czas i nie dopuszczać stanu poniżej 1/3 na bagnecie.

Richie030419 napisał(a):Próbę robiłem przy temperaturze lekko ujemnej, rozpryskując delikatną mgiełkę na szybę.
To nie rób takich eksperymentów bo mogą się nie sprawdzić. Zostaw samochód na noc i rano jak będzie szron na szybie sprawdź czy działa.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak jeździć po nawałnicy?
    W lecie często nawiedzają nas intensywne burze, gwałtowne opady deszczu i nawałnice. Takie warunki atmosferyczne są bardzo niebezpieczne w szczególności dla kierowców. Pod wpływem silnego wiatru łamią się gałęzie, ...

01 Mar 2023, 12:15

Odnośnie komunikatów, to już odległa historia, zawsze reagowałem na czas i usuwałem problemy, komunikat o niskim poziomie oleju pojawił mi się po odbiorze samochodu z serwisu, natychmiast dolałem i było po temacie.
Richie030419
Nowicjusz

01 Mar 2023, 12:20

Richie030419 napisał(a):komunikat o niskim poziomie oleju pojawił mi się po odbiorze samochodu z serwisu
Swoją drogą to dziwne odbierasz samochód z serwisu z informacją o niskim stanie oleju :shock: Jak na bagnecie będziesz miał powyżej minimum to takiego komunikatu na desce nie uświadczysz.
Rokiko
Forumowicz VIP

07 Mar 2023, 13:06

dobrze, sprawdziłem bezpieczniki, przekaźnik wszystko ok, w menu: my car zakliknąłem, odkliknąłem grzanie szyby , i przy oszronionych szybach zauważyłem, że jest grzanie, także żona zadowolona, dzięki :D
Richie030419
Nowicjusz