Voyager 2002 benz -kłopoty z uruchamianiem

13 Sty 2010, 11:02

Witam,
To mój pierwszy post na tym forum. Mam kłopoty z odpalaniem Voyagera 2002 2.4 benz. Samochód ledwo odpala na zimnym silniku, po dłuższym postoju (kilka godzin). Mrozy nie są duże, a rozrusznik ledwo co kręci, reflektory migają w trakcie. Każde następne odpalenie odbywa się bezproblemowo. Samochód ma nowy akumulator, Bosch S4, pomierzoną elektrykę, żadnego poboru prądu na postoju przy wyłączonym motorze, żadnego zwarcia. Ładowanie z alternatora ok, żadnych skoków poboru prądu przy odpalaniu. Możecie mi poradzić co jeszcze sprawdzić?
geleks
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin
  • 13 Sty 2010, 20:10

Przyglądnąłbym się rozrusznikowi,myślę że jest słaby,gdy silnik jest zimny i gładzie cylindrów nie są pokryte filmem olejowym musi pokonać większy opór i kręci słabo,to nie będzie problem ani z tulejką ani ze szczotkami,może mieć zwarcie wewnętrzne.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

14 Sty 2010, 00:22

albo silnik ma slaba mase i tez moze slabo krecic,moze zasniedziala??
    radek15
    Początkujący

Miejscowość: skierniewice

14 Sty 2010, 14:37

radek15 napisał(a):albo silnik ma slaba mase i tez moze slabo krecic,moze zasniedziala??

Dokładnie, trzeba sprawdzić wszystkie kable do rozrusznika, odkręcić, ewentualnie przesmarować wazeliną techniczną. Czy było zmierzone napięcie na rozruszniku?
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

14 Sty 2010, 14:51

Czemu masz włączone światła w trakcie odpalania auta?
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

14 Sty 2010, 16:48

bo wojager tak ma ze nie trzeba wylaczac swiatel po wlaczeniu zaplony same sie wlaczaja
    kamilszczak01

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

5 zasad bezpiecznego wyprzedzania
      Rozpoczęły się wakacje, a wraz z nimi wyjazdy w dłuższe trasy. Szczególnie w takich warunkach kierowcom przydaje się umiejętność prawidłowego wyprzedzania. O czym należy pamiętać? Wyprzedzanie to manewr, który ...
      Uwaga rower
      Kiedy sezon rowerowy w pełni, warto wiedzieć parę rzeczy. Tym bardziej, że niektóre przepisy pozwalają rowerzystom na zbyt wiele, co naraża samego rowerzystę na niebezpieczeństwo. Ale to jest właśnie Polska - ci, którzy ...