VW 1.4 - jakiego oleju użyć?

28 Lis 2013, 22:04

mam problem jakiego oleju użyć rok 91 na castrol 5w-30,nie znam symboliki? :no:
lato999
Nowicjusz

Auto: vw
Silnik: 1.4 55KW
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

28 Lis 2013, 22:08

syntetyk czy półsentyk czy mineral .Jaki leppsszy?
lato999
Nowicjusz

Auto: vw
Silnik: 1.4 55KW
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

29 Lis 2013, 02:23

Ten który podałeś w pierwszym poście to pełen syntetyk.
Najprościej wytłumaczyć można tak: do 5W to pełnesyntetyki, 10W to półsyntetyk, a 15W i w górę to mineralne.
Wiesz jaki masz aktualnie zalany olej w silniku? Jaki jest przebieg twojego VW?
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

02 Gru 2013, 00:33

Jeśli chcesz wybrać naprawdę dobry olej to osobiście polecam skorzystać ze strony [reklama]. Uzyskasz tam tez fachowe porady.
Eminion28
Nowicjusz

Auto: Opel Astra

02 Gru 2013, 00:47

ArteK napisał(a):Ten który podałeś w pierwszym poście to pełen syntetyk.

Jest taki problem że castrol nie jest syntetykiem nawet jak na opakowaniu ma napisane syntetyk zresztą mieli sprawę sądową w związku z tym tematem...

ArteK napisał(a):Najprościej wytłumaczyć można tak: do 5W to pełnesyntetyki, 10W to półsyntetyk, a 15W i w górę to mineralne.

Niestety byłoby zbyt prosto żeby stwierdzac czy to jest syntetyk te oznaczenia dotyczą wszystkich grup smarowideł od minerala do syntetyka. Pierwsz cyfra jest zimowa druga letnia.
Dobre oleje syntetyczne są robine z baz PAO/POE (klasy4do5)a gówniane z HC (klasy od 1do3).
Pełnych syntetyków na rynku jest bardzo mało i zazwyczaj są to marki bardzo mało popularne. Do populusów które mają prawdziwe syntetyki należy Mobil tylko podobno szwankują tam dodatki. reszta to imitacja syntetyków. Najlepsze oleje to amsoil, millers,motul ...gdzie są produkty właściwe tylko dla tych marek i wcale nie kosmicznie drogie.

lato999 napisał(a):mam problem jakiego oleju użyć rok 91 na castrol 5w-30,nie znam symboliki?

Do Twojego auta w/g millers-a polecane są syntetyki 5w40 i półsyntetyki 10w40 kup sobie taki olej na stronie zaproponowanej przez Eminion28 w związku z tym że idzie zima weź 5w30/40 syntetyczny i problem masz z głowy.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

06 Gru 2013, 14:46

Myślę, że kolega powyżej wyczerpał temat :] Dodam tylko, że sam robię zakupy na [reklama] i jestem mega zadowolony (już kiedyś pisałem Wam). Pan Piotr, który zajmuje się tym sklepem to chodząca encyklopedia, mega człowiek. Przy wymianie oleju możesz od razu wziąć filtry, które polecam wymieniać razem z olejem.
Sensei
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajd Dakar to nie tylko zawodnicy i kibice
    Największe imprezy motoryzacyjne przykuwają uwagę całego świata wielkimi emocjami i świetną organizacją. Niewielu kibiców zdaje sobie jednak sprawę, jak ogromnym wyzwaniem dla organizatorów jest dopięcie wszystkiego ...