VW Bora 1.4 problem z centralnym oraz oświetleniem

17 Wrz 2017, 20:15

Witam serdecznie!
Jestem posiadaczem VW Bora 1.4 16V, mam jednak problem. Nie mam dźwieku niewyłączonych świateł oraz brak oświetlenia kabiny. Otwieram drzwi, nie zapalają sie lampki w drzwiach, ani lampka w podsufitce. Jakich bym drzwi nie otworzył, tak to nie działa. Jak przełącze tam na to, aby lampka świeciła po otwarciu drzwi, to świeci cały czas, czy otwarte czy zamknięte drzwi. Zamek centralny również wariuje. Wsiadam do auta zamykam drzwi i trach zamyka się tył, lub wszystkie, również podczas jazdy zamyka pasażera, musi dwa razy ciągnąć za klamkę. Z zewnątrz jak pasażer chce wejść również musi pociągnąć dwa razy, chyba że wyciągne "ręcznie" zamek to wtedy normalnie. Nie odbija jakby na 2 razy ten od pasażera, rygiel odskakuje na raz i musze drugi raz nacisnąć, żeby otworzył całkowicie. Sprawdziłem bezpiecznik, jest w porządku, jednak nie rozbierałem boku drzwi, czy może to być ten nieszczęsny mikrostyk?? lub moduł komfortu? Proszę o pomoc, z góry dziękuję. :)
damianw123
Nowicjusz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Volkswagen Bora
Silnik: 1.4 16v 75KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

19 Wrz 2017, 11:43

damianw123 napisał(a):czy może to być ten nieszczęsny mikrostyk?
Może być ale masz więcej dziwnych objawów. Tu masz podobny temat vw-bora-1-4-problem-z-centralnym-oraz-oswietleniem-vt103474.htm

damianw123 napisał(a):Wsiadam do auta zamykam drzwi i trach zamyka się tył, lub wszystkie, również podczas jazdy zamyka pasażera, musi dwa razy ciągnąć za klamkę
Raczej normalne za pierwszym razem otwiera się zamknięty zamek, a za drugim drzwi.
damianw123 napisał(a): Z zewnątrz jak pasażer chce wejść również musi pociągnąć dwa razy, chyba że wyciągne "ręcznie" zamek to wtedy normalnie
No tu już jest nie tak. Jak zamek jest zamknięty to z zewnątrz ciągnąc za klamkę nie powinno być żadnej reakcji czyli drzwi powinny zostać cały czas zamknięte.
damianw123 napisał(a):Nie odbija jakby na 2 razy ten od pasażera, rygiel odskakuje na raz i musze drugi raz nacisnąć, żeby otworzył całkowicie.
Tu problem może być w samych drzwiach. Jeżeli inne zamki normalnie się zachowują to musisz dobrać się do tego i sprawdzić co tam się dzieje.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Rok produkcji: 1999

19 Wrz 2017, 21:59

Witamy. Zdecydowanie polecamy sprawdzić zamek w drzwiach oraz wiązkę drzwi. Często ulega ona uszkodzeniu i pojawiają się podobne problemy.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

22 Wrz 2017, 09:02

Wydaje mi się jeszcze, że drzwi kierowcy są nieoryginalne i być może tam jest skopane coś, dlatego nie mam brzeczka od świateł oraz oświetlenia kabiny. Dodam, że jak przekrece kluczyk w drzwiach pasażera to prawidłowo zamyka samochód, lampka przy zamku kierowcy miga. Natomiast jak kluczykiem przekrecam od kierowcy, to zamyka tylko ten, żaden inny nie reaguje. Bardzo to dziwnie wygląda...
damianw123
Nowicjusz

22 Wrz 2017, 11:45

damianw123 napisał(a): Natomiast jak kluczykiem przekrecam od kierowcy, to zamyka tylko ten, żaden inny nie reaguje. Bardzo to dziwnie wygląda...
A otwiera też tylko ten czy wszystkie?
Ja obstawiam ze coś jest z tym modułem i chyba będziesz musiał się do niego dobrać i posprawdzać w pierwszej kolejności wszystkie podłączenia.
Kacper
Forumowicz VIP

22 Wrz 2017, 12:18

Tak, otwiera tez tylko ten. Dlatego obstawiam na kombinowane drzwi, bo kupiłem go w komisie samochodowym, wiec historii w 100 % nie znam, ale jeszcze czuć, że delikatnie wieje podczas jazdy spod uszczelki tej jakby to opisać, miedzy lusterkiem a dachem :-)
damianw123
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 GTL
    Renault 5 GTL wyróżnia się bocznymi listwami z tworzywa, stanowiącymi przedłużenie zderzaków, stylowymi kołami i światłami cofania. W 1978 roku pojawiły się uchylne tylne szyby, jak w wersji 5 TS. Renault 5 ...

22 Wrz 2017, 12:31

Zdejmij boczek i zobacz co tam się dzieje. Bez boczka możesz tez jeździć przez jakiś czas :)
Przyjrzyj się na uszczelkę czy jest cała bo jeżeli tak to musi być coś z drzwiami nie tak.
Kacper
Forumowicz VIP