Witam wszystkich cały czas mam błąd sondy myslalem ze to wtyczka wyczyscilem nadal to samo , czy możliwe że winny jest czujnik temp. na komputer ? Mam taki błąd :
Na zegarach temperatura : 90st.
A w programie w bloku pomiarowym sonda skacze między : 1.54 a 1.52 Temperatura silnika stoi na 27stopni i jak dodaje gazu roślnie tak stopniowo do 40-50 puszcze gaz spada . Dokładne dane :
Czy winny temu wszystkiemu jest jakiś czujnik temp. ? Czy te dane są wiarygodne w bloku pomiarowym ? Czy może sonda?
sprawdź temperaturę komputerem na zimnym silniku i napisz jeżeli ci zaniża to dostajesz sporą dawkę paliwa i sonda będzie tak stała ale ona jest poza zakresem i trzeba ja będzie wymienić żeby była walnięta sonda dobra sonda powinna być 1,00-0,03nie napisałeś jaki to silnik wiec nie znam zbyt dobrego zakresu ale sprawdź temperaturę silnika potem zobaczysz i napisz ile jest na zimnym silniku ja myślę ze jest -3
Kolego a od kiedy to silnik na wolnych obrotach ma 155 obr/min?? coś masz nie halo ze sprzętem, więc po pierwsze zacznij od kompatybilnego vaga z kablem jaki posiadasz, a później dopiero szukaj co w trawie piszczy. A Twój błąd jeśli w ogóle dobrze jest takowy nie wskazuje uszkodzenia części pomiarowej sondy tylko uszkodzenie najprawdopodobniej katalizatora jeśli w ogóle jeszcze jest:/ Jeśli kat jest zapchany to spaliny nie mają swobodnego przepływu i gotują sondę, to samo jeśli jest pusty bo spaliny wirują w puszcze katalizatora i wracają na sondę co powoduje jej przegrzanie, tak więc nie jest to wina sondy tylko układu wydechowego, jeśli sprzęt dobrze odczytał błędy!!!
Sory gafe strzeliłem błąd który masz nie jest od przegrzania tylko od podgrzewania czyli uszkodzenie w układzie podgrzewania sondy a co z tym idzie sama sonda jest walnięta, Ale wskazania ma dobre czyli: 033 - sonda przed katalizatorem - 1,500 - 1,600 V, 036 - sonda za katalizatorem - 0,600 - 0,700 V, Zakładka jeśli dobrze pamiętam 01 - silnik. Napięcie powinno pływać od minimum do maksimum (dla sondy przed katalizatorem).
Patrząc na przebieg wykresów wygląda to wszystko niewiarygodnie . Wartości są nierealne do opisów. Nic tu nie można poradzić ani wywnioskować .Nie jestem jakimś tam szpecem , ale choćby ten czas wtrysku - 171 ms
pona91 napisał(a):Witam wszystkich cały czas mam błąd sondy
Dobra ......to wiemy , a coś więcej ? pali za dużo ? nie chce jechać ? nie trzyma wolnych obrotów ? czy co innego ?
Palić pali 10l /100 i jak bład wyskoczy jakby stracił na mocy od 2000/obr do 3000/obr ... sciagne innego vaga i zobaczymy jak to wyglada ...
edit.
A więc dzisiaj zauwazylem spore problemy od samego rana , caly czas błąd sondy , lecz brak mocy i nieraz ale nie zawsze problem z rozruchem i koniec a jak odpalam auto to obroty nie są początkowe 1100 tylko 300 to ledwo co odpali .... i w czasie jazdy muł szczególnie między 2000 a 3000 tak wskazówka obrotów stanie i koniec nie wiem od czego jest to zalezne ze pali czy nie pali czy jest ok...
Zdjecie z vaga tym razem z takimi danymi niech ktos to sprawdzi....
możliwe że temu jest winna przepustnica? tylko dlaczego nieraz ładnie pali a nieraz nie....?
Starałem sie jak mogłem tak wygląda log w czasie jazdy , troche nie wyraźnie ale widać ... ( nie łatwo jedna reką kierowac a drugą kamerować laptopa....
[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Jak działa elektryczne lusterko fotochromatyczne / elektrochromatyczne Lusterko fotochromatyczne sterowane elektronicznie nazywamy też elektrochromatycznym. Takie lusterko przyciemnia się dzięki czujnikowi który sprawdza natężenie światła docierającego do powierzchni odbicia lusterka. ...
No wiec tak , teraz juz wogole tragedia , auto nie przyspiesza problemy z odpaleniem i nagle zaczeło duzo palić....;/ zauważyłem że odłanczając wtyczkę od halla brak reakcji czyli jak silnik chodził tak chodzi czy tak ma być w tym silniku 1.6 SR poniewaz posiada dwa czujniki? czy przez ten hall by tyle palił??
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.