VW Golf 4 2.0 wypadanie zapłonu

15 Mar 2020, 15:35

Witam, mam problem ze swoim golfem 2.0 AQY. Często pojawia się problem wypadania zapłonów, założona nową cewka, przewody świece 1000km spokoju i znowu to samo. Po wymianie świec zapłon przestał wpadać. Minął miesiąc dzieje się to samo i tak już któryś raz z kolei. Gdzie szukać przyczyny dzieje się tak i na benzynie i na gazie.
Danio1224
Nowicjusz

15 Mar 2020, 17:58

Przyczyn może być bardzo wiele. Może to być nieszczelny dolot, albo uszkodzony czujnik przepływu - może pokazywać za duże wartości i dochodzić może do odłączania cylindrów. Może to być problem z odmą - przytkana/zapchana albo z czujnikiem temperatury. Może to być też spadek kompresji na którymś cylindrze. Zdarza się też, że wypadaniu zapłonu jest winny układ zmiennych faz rozrządu - nie wiem czy u ciebie jest.
Piszesz, że wymieniałeś cewkę zapłonową. Czasem pojawia się ten problem jak się założy cewkę nieoryginalną. Świece też mają duże znaczenie - powinny być zakładane o właściwej ciepłocie.
Może to być wina rozciągniętego łańcucha rozrządu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Mar 2020, 19:32

Jest to zwykła wolnossąca jednostka. Cewki kupuje firmy beru niby najlepsze. Świece NGK. Auto posiadam 2 lata przez ten czas wymieniłem 3 cewki zapłonowe. Świec to nawet nie liczę przewody zapłonowe również. Posiadam swój program diagnostyczny żadnych innych błędów komputer nie pokazuje. Dolot szczelny przepływomierz sprawdzony Vagiem pokazuje prawidłowe wartości, czujnik połorzenia wałka wymieniony na nowy.
Inne przyczyny raczej wykluczam po wymianie świec problem zapewne znowu ustanie na jakiś czas .
Może być to wina gazu?
Danio1224
Nowicjusz

16 Mar 2020, 11:41

Danio1224 napisał(a):Może być to wina gazu?
Jeżeli problem występuje zarówno na benzynie i na gazie to raczej nie. Napisałeś wyżej że tak jest.
Czy to wypadanie pojawia się na wszystkich cylindrach losowo?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

16 Mar 2020, 22:25

Wczoraj podłączalem komputer pokazał 2,3,4 cylinder. W styczniu miałem to samo tylko na 1 i 3.
Danio1224
Nowicjusz

17 Mar 2020, 11:38

Zerknij na miejsce podłączenia cewki do masy. Wszystko wskazuje albo na świece ( niewłaściwie dobrane ) albo na cewkę. Ewentualnie przewody, jeżeli też są jakieś lipne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poznań Motor Show - nowa data targów!
    Wczoraj późnym wieczorem pojawiła się informacja o przełożeniu największych targów motoryzacyjnych Poznań Motor Show które miały odbyć się między 26, a 29 marca 2020 roku. Nowy termin w którym ...