VW GOLF III

22 Paź 2010, 17:47

Witam. Od kilku dni trapi mnie następujący problem. W moim Golfie przepala mi się bezpiecznik od kierunkowskazów. Co tylko włożę nowy, przejadę kilkaset metrów, użyję jednego z kierunkowskazów bezpiecznik ulega przepaleniu. Sytuacja cały czas się powtarza. Z żadnym innym bezpiecznikiem nie mam takich kłopotów.
Proszę o radę, która pomoże mi rozwikłać ten problem.
mrpatrick
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

22 Paź 2010, 19:02

mrpatrick napisał(a):przejadę kilkaset metrów, użyję jednego z kierunkowskazów bezpiecznik ulega przepaleniu.

Jeśli użyjesz kierunku w prawo lub w lewo i przepala bezpiecznik to sprawdż przekaźnik i przerywacz.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

22 Paź 2010, 22:09

Napisz dokładniej - czy bezpiecznik pali się tylko po właczeniu jednego, tego samego kierunku? Czy też po właczeniu obojętnie którego? A co się dzieje po włączeniu świateł awaryjnych? Migają, czy też pali się bezpiecznik?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Paź 2010, 15:38

Bezpiecznik przepala się po włączeniu obojętnie którego kierunku. Ze światłami awaryjnymi na początku nie było problemu, jednak po trzeciej wymianie bezpiecznika od kierunków też przestały działać. Bezpiecznik od awaryjnych jest cały i nie przepalił się ani razu.
mrpatrick
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

24 Paź 2010, 15:42

Trzeba wypiąć wtyczkę z przerywacza i zmostkować światła kierunków z zasilaniem. Jak każdy kierunek będzie się świecił, to wina leży w przerywczau. Jeżeli nadal będzie wywalało bezpiecznik, to przyczyna może być w przełączniku kierunki/awaryjne. Można go wyjąc i również zmostkować. W ten sposób pominiemy obwód awaryjnych lub kierunkowskazów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Sty 2011, 16:15

Zajebiscie :idea: cala operacja zajela mi okolo 15minut z rozkreceniem oslony z kolumny ;)
Nie mialem kierunkow ale awaryjne byly i bezpiecznik tez byl wporzadku.
Zamostkowalem i dziala i kierunek i awaryjne wiec wiadomo juz o co kaman.
Bynajmniej do momentu znalezienia czesci pobujam sie na tym cwancyku.
Dzieki! :cool:
Sharkey
Nowicjusz

Miejscowość: Gdansk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...