VW Golf IV 1.9 TDI.maź na wlewie oleju

15 Sty 2009, 19:26

Witam,jadąc dziś zapaliła mi sie żółta kontrolka oleju,słyszałem że zapala sie gdy poziom oleju jest za niski lub olej juz nienależy do czystych.
Sprawdziłem olej...poziom jest ok,natomiast po odkręceniu wlewu oleju zauważyłem jasnozieloną substancje coś jak galareta(tak to nazwe).Poziom płynu chłodzącego jes prawidłowy.
Prosze o wyjasnienie tego zjawiska :).
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Bruner75 15 Sty 2009, 21:28, edytowano w sumie 3 razy
Bruner75
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: TST
Prawo jazdy: 19 07 1993
Auto: Skoda Octavia II 1.9 TDI
  • 15 Sty 2009, 19:34

Ta maź to plyn chlodniczy lub woda ktory mog sie dostac do kanalow olejowych. W wyniku czego powstaje taka maź. Ona zapewne powoduje zaklucenia w odczycie czujnika oleju. Woda ta musi odparowac z ukladu smarowania i bedzie ok :)
    .::Wszyscy jestesmy psychiczni, ale nie wszyscy zdiagnozowani::.
    mnichsix
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Siedlce

15 Sty 2009, 19:36

czy tak sie dzieje tylko w okresie zimowym i czy to powszechne zjawisko że woda(płyn chłodniczy) dostaje sie do kanalików olejowych?
    Bruner75
    Początkujący
    Awatar użytkownika

16 Sty 2009, 00:21

To tak, maź ta mogła się wziąć stąd, że możesz mieć wywaloną uszczelke pod głowicą, przez którą dochodzi woda do oleju, mniej drastyczna wersja to to, że jeśli jeździ się na krótkich odcinkach bez zagrzania silnika to maz tez powstanie, jeśli na bagnecie od oleju nie ma tej mazi to jest raczej ok. Mysle, ze w zimie to latwiej dostrzec poniewaz aby rozgrzac samochod w minusowych temperaturach zajmie to duzo wiecej czasu niz w normalnych warunkach a raczej styl jazdy-wspomniane przeze mnie krotkie odcinki, odpalanie-gaszenie,odpalanie-gaszenie, pozsotaje niezmienne;]
    bykuu
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka

16 Sty 2009, 14:55

Na bagnecie jest ok.Zgadza sie co do krótkich odcinków,takie własnie pokonuje(praca-dom)jakies 12 do 20 km więc niema gdzie za bardzo go zagrzać!!!
    Dzieki za info. Pozdrawiam
    Bruner75
    Początkujący
    Awatar użytkownika