VW Golf IV klikający pedał sprzęgła

01 Lip 2020, 18:22

Cześć mam problem z moim Golfem IV, dokładniej mówiąc z klikający pedałem sprzęgła podczas odpuszczania. Podsyłam linki z filmikami oraz proszę o pomoc co z tym zrobić, czy da się to zrobić samemu czy do mechanika?

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Diveyt
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Auto: Golf IV
Silnik: 1.6 SR 100KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
  • 02 Lip 2020, 07:00

Nie wiem czy na filmiku dobrze rozchodzi się dźwięk ale mam wrażenie że dochodzi on z miejsca mocowania pedału czyli z zawiasu na którym porusza się.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Lip 2020, 19:00

A można nasmarować nie tę sprężynę tylko ten bolec co wchodzi i wychodzi? silikonem spryskac czy to nic nie da? Dzwięk pochodzi wg mnie z tego miejsca bo jak dotykam ten plastik to tam odczuwalne jest to klikanie, chyba ze po tym bolcu rezonuje do tego plastiku?
    Diveyt
    Nowicjusz

07 Lip 2020, 09:41

Nic to nie da raczej bo to nie bolec klika tyko jeżeli już wewnątrz tej pompy sprzęgła. Tam chyba zresztą widać, że jest jakiś smar na załączonym filmie.

Zobacz jeszcze czy to nie klika ten element ustalający przy pedale sprzęgła [link do oferty na Allegro wygasł] On jest połączony z trzpieniem tej pompy przy pedale.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Lip 2020, 13:02

No jakiś smar na tym bolcu jest a do czego to może w takim razie byc?

Ok to po pracy zobaczę jedno i drugie i dam znać czy udało mi się ustalić coś bez rozbierania pedału. Nie jestem mechanikiem więc sam pewnie nie wymieniłbym pompy sprzęgła ani tego elementu prawda?
    Diveyt
    Nowicjusz

07 Lip 2020, 19:40

Rozkrecilem ten plastik co przyslania pedaly aby dotrzec i wg mnie na 90% to ta pompa klika. Czy moze sie cos stac jak ona tak klika czy to niczego zlego nie zwiastuje?
    Diveyt
    Nowicjusz